Comisia Europeană autorizează noi vaccinuri anti-covid și avertizează că anumite restricții ar putea să fie reintroduse, inclusiv obligativitatea măștii

Pandemia nu este un subiect închis pentru Comisia Europeană, dimpotrivă, într-o singură zi fiind transmise mai multe informații pe această temă de către executivul european, precum autorizarea unor noi vaccinuri anti-covid sau introducerea măștii în spațiul public.

Comisia Europeană a anunțat, vineri, prin vocea comisarului european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, că a autorizat două vaccinuri produse de Pfizer și de Moderna.

Comisia Europeană a luat decizia de a autoriza cele două vaccinuri la câteva ore după ce Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat aceste vaccinuri, pe care producătorii le prezintă ca fiind adaptate împotriva Omicron, varianta virusului SARS-CoV-2 devenită dominantă în această perioadă în Europa, informează DPA, citată de Agerpres.

„Alte autorizări ar trebui să urmeze în scurt timp, pentru a începe campaniile de vaccinare în statele membre”, a precizat, vineri, Stella Kyriakides.

Tot vineri, Comisia Europeană a avertizat asupra posibilităţii de a fi necesară în lunile următoare reintroducerea unor măsuri menite să încetinească răspândirea COVID-19, inclusiv purtarea măştii şi limitarea reuniunilor.

Comisia a insistat asupra importanţei vaccinării pentru a ţine pandemia sub control, anticipând de asemenea că o provocare în acest sezon ar putea fi şi gripa, pe lângă COVID-19, consemnează agenţia EFE, citată de Agepres.

„Ultimii doi ani au demonstrat că UE se poate confrunta cu un nou val de COVID-19, ce coincide cu revenirea din concedii, cu redeschiderea şcolilor şi scăderea temperaturilor”, menţionează executivul comunitar într-un raport asupra modului în care statele UE trebuie să se pregătească pentru a răspunde unei noi înmulţiri a cazurilor de COVID-19 ce ar putea surveni toamna aceasta şi iarna care vine.

În plus, este probabil ca „UE să se confrunte cu un sezon cu o circulaţie activă a altor virusuri respiratorii, inclusiv gripa”, ceea ce va presupune „o provocarea pentru sistemele de sănătate naţionale deja suprasolicitate”, semnalează acelaşi raport.

Prin urmare, Comisia Europeană recomandă statelor membre să continue campaniile de vaccinare, notează sursa citată.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost