Comisia Europeană vrea puteri sporite, sub pretextul viitoarelor crize. Noul „Instrument pentru situații de urgență al pieței unice”, care i-ar permite să intervină în economiile naționale

Companiile din statele membre ar putea să fie obligate să producă bunuri esențiale solicitate de Comisia Europeană, în timp ce anumite produse ar beneficia de derogare pentru acreditare mai rapidă, în conformitate cu un nou mecanism anunțat, recent, de CE.

Este vorba despre noul Instrument pentru situații de urgență al pieței unice (SMEI), potrivit unui comunicat transmis de CE.

În crizele care s-au succedat în ultimii ani, am depus eforturi susținute pentru a menține buna funcționare a pieței unice, pentru a ne menține frontierele și lanțurile de aprovizionare deschise și pentru a asigura disponibilitatea produselor și serviciilor de care cetățenii noștri au nevoie. Dar trebuie să fim mai bine pregătiți pentru a anticipa o următoare criză și pentru a răspunde la ea. În loc să se bazeze pe acțiuni ad-hoc improvizate, Instrumentul pentru situații de urgență al pieței unice va oferi un răspuns structural pentru a menține libera circulație a bunurilor, a persoanelor și a serviciilor în perioade nefavorabile. SMEI va asigura o mai bună coordonare cu statele membre, va contribui la prevenirea și limitarea impactului unei potențiale crize asupra industriei și economiei noastre și va dota Europa cu instrumente de care partenerii noștri mondiali dispun și care nouă ne lipsesc”, a declarat Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton.

Concret, Comisia Europeană vrea să implementeze un instrumentul de urgență care i-ar spori autoritatea de a monitoriza lanțurile de aprovizionare cu produse esențiale, de a monitoriza producția companiilor europene și de a recomanda crearea unor rezerve strategice pentru anumite produse în cazul unei crize.

„În circumstanțe extraordinare și numai atunci când regimul de urgență a fost deja activat, Comisia poate utiliza, de asemenea, instrumente care vor necesita o etapă de activare separată. În acest caz, Comisia poate adresa operatorilor economici cereri de informații specifice, care pot avea caracter obligatoriu. De asemenea, le poate solicita să accepte comenzi prioritare pentru produse relevante în situații de criză; ca răspuns la aceste solicitări, întreprinderile trebuie fie să se conformeze, fie să explice motivele grave care justifică refuzul. În plus, introducerea accelerată pe piață a anumitor produse prin intermediul unor testări și acreditări mai rapide, inclusiv prin evaluarea conformității, va asigura disponibilitatea acestora în situații de urgență. Normele care permit astfel de derogări sunt prevăzute în propuneri separate de regulament și de directivă care modifică o serie de regimuri de reglementare specifice produselor și care însoțesc Regulamentul privind SMEI”, se menționează în documentul CE.

Propunerile vor fi discutate de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene. După adoptarea de către colegiuitori, regulamentele vor intra în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării lor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Comisia Europeană vrea puteri sporite, sub pretextul viitoarelor crize. Noul „Instrument pentru situații de urgență al pieței unice”, care i-ar permite să intervină în economiile naționale”

Comentariile sunt închise.