Complexul Grebla din Reșița, cea mai veche centrală hidroelectrică din țară, a împlinit 118 ani

Cea mai veche centrală hidroelectrică din țară, construită între anii 1903 și 1904 pe apa Bârzavei, este o clădire reprezentativă a arhitecturii industriale din acea epocă, aflată și astăzi în funcțiune.

Centrala Grebla din Reșița se află pe lista monumentelor istorice de importanță națională și a contribuit în bună măsură la faima de odinioară a Reșiței. Numele ei provine de la o veche instalație de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, care oprea buștenii tăiați în susul râului și erau trimiși cu plutele pe Bârzava pentru a asigura combustibilul necesar uzinelor, notează pressalert.ro.

Documentația pentru construirea unui baraj pe Bârzava în vederea asigurării unei noi surse de energie a fost începută de inginerul Ottmar Marcselenyi și continuată de prof. univ. Adolf Czako, fiind aprobată, împreună cu amplasamentul și dimensiunile barajului, chiar în anul în care a început construirea centralei. Centrala hidroelectrică, așezată în partea superioară a Bîrzavei, pe drumul care urcă spre lacul Secu, este o construcție deosebită iar dotările tehnice au fost pe măsură, pe lângă confort și funcționalitate nefiind trecute cu vederea nici detaliile arhitectonice foarte prețuite la vremea construirii edificiului, care asigură aspectul estetic al impresionantei clădiri.

Complexul Grebla, o adevărată capodoperă de inginerie, menită să furnizeze energie electrică uzinelor metelurgice din Reșița, folosește apa Bârzavei, valorificând diferența de nivel dintre Văliug și Reșița. Apa, care este transportată printr-un canal de derivație între cele două localități, se deversează într-un castel de apă de unde este dirijată spre uzină cu ajutorul a trei conducte cu o lungime de 600 de metri și diametrul de 900 milimetri.

Din canalul principal pornea un alt canal, lateral, cu o lungime de 1,6 kilometri, cu ajutorul căruia se asigura o rezervă de apă de 25.000 mc, pentru acoperirea necesităților variabile de energie ale laminoarelor. Centrala a fost dotată cu trei grupuri electrogene a câte 2.500 CP, fiecare dintre acestea având în componența lor turbine Pelton, generatoare trifazice, dinamuri și alternatoare auxiliare, turbinele fiind reglate automat prin servomotoare.

În prezent

În decembrie 2010, CEZ România SA a finalizat achizitia sistemului hidroenergetic din Caras Severin,lânga Resita. CEZ România SA a cumparat 100% actiunile companiei TMK Hydroenergy Power SRL, potrivit cez.ro.

Sistemul hidroenergetic include 4 centrale hidroelectrice (Grebla, Crainicel 1, Crainicel 2 si Breazova) si amenajarile hidro aferente, având o capacitate instalata de 18 MW. Sistemul a fost în operare pâna în luna iulie 2012, când a fost oprita total productia de energie electrica, în vederea retehnologizarii, fiind mentinute în functiune retelele electrice din amenajare. Dupa finalizarea lucrarilor de retehnologizare din decembrie 2013,puterea instalata a crescut la circa 22MW.

Cele 4 lacuri ale amenajarii (Secu, Gozna, Valiug si Trei Ape) au atât rol de alimentare a centralelor, de regularizare a cursurilor de apa (Semenic, Bârzava si Timis), cât si de alimentare cu apa a industriei si localitatilor din zona. Lacul Secu are numai rol de alimentare cu apa si nu este utilizat pentru productia de energie.

Amenajarea hidroenergetica din judetul Caras Severin este o îmbinare de arta, istorie, natura si tehnica inginereasca. Cele mai multe dintre cladirile centralelor sunt foarte vechi, construite laînceputul secolului XX; unele dintre ele sunt monumente istorice, asa cum sunt si cladirile centralelorhidroelectrice Grebla si Breazova.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost