Donații pentru un muzeu al prostiei

Să ajuți la realizarea unui memorial al victimelor comunismului pare o idee bună. Când afli însă că niște parlamentari români însăilează un proiect de lege prin care statul român ar urma să doneze 3 milioane de euro pentru un muzeu al victimelor comunismului situat în Washington D.C., proiect al unei fundații americane (Victims of Communism Memorial Foundation), începi să-ți pui niște întrebări.

Inițiativa legislativă a fost anunțată de deputatul liberal Pavel Popescu și este susținută de nume grele din arcul guvernamental precum Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu sau Alina Gorgiu. Ți se înmoaie inima de emoție când vezi cum liberalii și socialiștii se unesc în cuget și-n simțiri pentru a comemora victimele comunismului pe pământ american. Au pus mână de la mână și semnătură peste semnătură pentru o cauză comună și nobilă: realizarea de donații din banii contribuabilului român către partenerul strategic. Măcar atât să facem și noi pentru cei care ne-au luat banii (Bechtel), dar nu au construit autostrada, însă ne „protejează” prin bazele de la Deveselu și Kogălniceanu.

În timp ce noile generații de români aproape că nu mai fac istorie în școală, iar memoria colectivă despre comunism și ororile lui tinde să devină tot mai amnezică, reprezentanți ai clasei politice de la București sunt preocupați de educarea publicului american cu privire la comunism.

Asta are loc în timp ce închisoarea de la Râmnicu-Sărat, în care au fost închiși deținuți politici anti-comuniști precum Ion Mihalache sau Corneliu Coposu, stă de câțiva ani cu acoperișul prăbușit și așteaptă să fie refăcută până în 2026 prin PNRR. Pentru acest obiectiv, care putea fi transformat în muzeu și pus în valoare precum Memorialul de la Sighet, nu s-au găsit din timp bani. Despre odiseea închisorii de la Râmnicu-Sărat, una dintre cele dure închisori politice comuniste puteți afla mai multe aici.

Între noi fie vorba, pe undeva, inițiativa are sens, căci o mare parte a publicului american a fost deja educată foarte solid în spirit marxist-leninist, prin intermediul universităților americane dominate de cadre didactice cu convingeri din zona stângii radicale. Dovadă fiind faptul că mișcări radicale de influență neo-marxistă precum ANTIFA, BLM sau curentul woke au devenit o prezență cotidiană pe străzile marilor orașe americane și în mediile online. Despre comunismul devenit mainstream în SUA s-a scris deja pe larg. Faptul a fost remarcat și de Elon Musk. Unii spun că e vorba de un leninism 2.0.

Așadar, să ridici un memorial al victimelor comunismului poate ajuta în plan educațional și cultural la contracararea comunismului în creștere din SUA. Dar să vină România și să doneze bani pentru asta e hilar. Statul român și clasa politică de la București ar face bine să se preocupe de educația românilor, de păstrarea vie în memoria colectivă a martirilor din închisorile comuniste și de combaterea neo-marxismului din spațiul autohton și european.

P.S. N-ar fi de mirare să aflăm cândva că, de fapt, prin acest gest de generozitate al statului român față de partenerul strategic, niște politicieni autohtoni și-au cumpărat influență în cercurile politice și de lobby americane.

RADU PORUMBARU


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost