Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu“ organizează miercuri, 23 noiembrie 2022, simpozionul cu tema „Constituția din 1923: Statul român ca stat național unitar“, cea de a treia manifestare din cadrul proiectului academic „Tradiția constituțională și perspectivele constituționalismului în Romania“.
Evenimentul va avea loc în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“ din Calea Victoriei nr. 125, începând cu ora 10:00, a informat Academia Română.
Simpozionul va fi deschis de alocuțiunile acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, prof. univ. dr. Ilie Bădescu, membru corespondent al Academiei Române și directorul Institutului de Sociologie al Academiei Române, dr. Cristi Pantelimon, secretar științific al Institutului de Sociologie, prof. univ. dr. Mircea Duțu, directorul Institutului de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu“ și dr. Tudor Avrigeanu, coordonatorul Departamentului de drept public din cadrul institutului.
Consacrată centenarului Constituției României din 29 martie 1923, manifestarea pune accentul pe evoluția dezvoltării constituționale în spațiul românesc de la „importul belgian“, fondator, din 1866, la efortul constant de adaptare a principiilor și sistemelor la realitățile și aspirațiile societății. Revizuirile constituției din 1879, 1884 și 1917 au arătat preocuparea susținută a forurilor decizionale de a răspunde cerințelor de modernizare social-politică și de consolidare statală, în acord perfect cu ritmul constituționalismului european și cu progresul civilizației, notează sursa citată.
Esențială pentru reușita consolidării constituționale românești a fost conlucrarea dintre adversari politici și dintre personalități ale vieții sociale, aflate, la prima vedere, pe poziții ireconciliabile. O analiza aprofundată identifică în ideile și acțiunile lor o veritabilă teorie a constituției românești și o linie politică autentică de dezvoltare și de afirmare a României, susceptibile de a fi continuate și astăzi.
Proiectul academic „Tradiția constituțională și perspectivele constituționalismului în Romania“, inițiat de Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române, are ca scop aprofundarea tradiției constituționale a României și evidențierea dimensiunilor constituționalismului în țara noastră. Gândit după modelul celor 23 de prelegeri organizate în anii 1921–1922 de Institutul Social Român, care aveau ca scop pregătirea adoptării legii fundamentale din 1923, actualul proiect oferă cadrul de analiză a bazelor constituționale pentru statalitatea românească, în contextul general al tendințelor de pluralism juridic. Proiectul va continua în luna decembrie cu organizarea conferinței „1938-1965. Între autoritarism și totalitarism: simularea constituționalismului“.
- Unul dintre liceele premiate de președintele Iohannis a avut doar doi elevi înscriși la bacalaureat. Un singur elev a promovat în prima sesiune - 10 octombrie 2024
- 10 octombrie. Ziua naţională a produselor agroalimentare românești - 10 octombrie 2024
- Comanda Armatei Române se poate transfera unui comandant aliat sau de coaliție. Ce mai prevede un proiect de lege pus în dezbatere publică de MApN - 10 octombrie 2024