Guvernul va aproba, în ședința de vineri, un Memorandum privind înfiinţarea Comitetului Român pentru Inteligenţă Artificială.
Memorandumul a fost inițiat de ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, și avizat de ministrul Educației, Ligia Deca, și de ministrul Investițiilor, Marcel Boloș.
Ce prevede Memorandumul:
Comitetul Român pentru Inteligența Artificială va fi creat sub patronajul Prim-Ministrului României, secretariatul tehnic fiind asigurat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID).
Va funcționa ca o entitate umbrelă pentru inițiativele de IA din România și va avea o guvernanță dinamică și flexibilă, coordonând organismele menționate mai jos, totodată facilitând un cadru formal de discuții și colaborare cu toate părțile interesate în IA. Va conlucra îndeaproape cu Comisia interinstituțională pentru elaborarea Strategiei României în domeniul IA.
De asemenea, va servi ca un punct unitar de contact, diseminare și informare în ceea ce privește IA în România, colaborând îndeaproape cu instituțiile relevante din țara noastră, prin coordonarea consiliilor și grupurilor de lucru descrise mai jos, cât și prin organizarea de activități de informare privind beneficiile și riscurile IA, sesiuni de lucru alături de organizații private și societatea civilă ș.a.
Consiliul Științific și de Etică în Inteligența Artificială
Va reprezenta un forum pentru specialiști de renume internațional, respectiv specialiști români din țară și din diasporă, cu contribuția unor experți internaționali de renume. Consiliul va gira deciziile în domeniul IA la nivel înalt, asigurând caracterul științific, identificarea și publicarea reglementărilor și documentelor care să asigure respectarea practicilor de etică în IA, alinierea României la standardele internaționale în ceea ce privește etica și încrederea în IA ș.a. Va susține o agendă de cercetare-dezvoltare în IA, bazată pe priorități strategice pentru cercetarea fundamentală și aplicativă, cât și în utilizarea responsabilă a IA în România. Va lucra îndeaproape cu Comisia Interinstituțională pentru elaborarea Strategiei României în Domeniul IA, Hub-ul Român de Inteligență Artificială și alte instituții relevante, furnizând opinii punctuale, politici publice ș.a.
Consiliul de Educație în IA
Va propune o abordare unitară pentru dezvoltarea competențelor digitale în România, îndeosebi cele legate de IA, atât pentru mediul educațional universitar, cât și pre-universitar și programe de învățare continuă. Consiliul va avea o abordare centrată pe dezvoltarea competențelor digitale prin crearea și completarea continuă cu programe de educație și instruire. Consiliul va dezvolta grupuri comune de lucru inter-ministeriale, precum MCID – Ministerul Educației, grupuri de lucru cu companii și organizații non guvernamentale relevante ș.a., în vederea dezvoltării de programe educaționale, programe de reskilling, upskilling etc.
Grupuri de Lucru
Continuând o serie de inițiative din societate civilă, precum Romanian AI Days, întâlnirile și mesele rotunde organizate de inițiativa privată RepatriotAI, grupurile de lucru vor putea fi organizate din specialiști și decidenți din domeniul de IA. Grupurile pot fi create și actualizate într-un ritm continuu în funcție de evoluția domeniului IA și de interesul societății românești. Pot fi formate din reprezentanți din instituții ale statului, dar predominant din experți din mediul academic și privat. Grupurile vor avea întâlniri recurente și se vor adresa cu privire la subiectele de expertiză către reprezentanți relevanți din mediul de cercetare, inovare, academic ș.a. și vor furniza analize și recomandări specifice către Hub-ul Român de Inteligență Artificială pentru dezvoltarea de proiecte de cercetare și transfer tehnologic și pot furniza rapoarte și informații relevante pentru Comisia interinstituțională pentru elaborarea Strategiei României în domeniul IA.
Hub-ul Român de Inteligență Artificială
Sub inițiativa MCID, Hub-ul Român de Inteligență Artificială a fost inclus ca proiect strategic în Programul Operațional Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (POCIDIF), cu o finanțare de peste 52 milioane EURO, reprezentând o oportunitate majoră pentru România. Atragerea talentelor din țară și din străinătate poate face din IA un factor prin care România își va crește nivelul de competitivitate. Se va asigura păstrarea în țară a resursei umane de valoare, creânduse proiecte de înalt potențial, inclusiv soluții de IA în folosul cetățenilor, proiecte de tip start-up și spin-off. În urma finalizării procesului de finanțare și contractare, se va crea un board alcătuit din reprezentați ai mediului academic, ai mediului privat, cât și ai altor instituții române relevante.
Declarația de accelerare a colaborării in IA
Reprezintă o declarație deschisă, trimisă spre semnare către comunitatea științifică de IA, cât și către antreprenori, companii și organizații non-guvernamentale relevante, obiectivul fiind acela de a aduce toate aceste entități relevante în același plan de colaborare. Declarația va fi lansată în spațiul public ulterior adoptării prezentului memorandum și va putea fi revizuită anual, pentru a reflecta cât mai bine evoluția domeniului. Declarația a fost inițial pregătită de experții din cadrul RePatriot AI în cadrul mesei rotunde din 2021, revizuită și adaptată în urma colaborării cu MCID.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024
Guvernul va aproba un Memorandum privind înfiinţarea Comitetului Român pentru Inteligenţă Artificială? Romania nu mai are parlament?