Biserica Ortodoxă îl prăznuiește, în 11 noiembrie, pe Sfântul Mare Mucenic Mina, ocrotitorul celor păgubiți.
Sfântul Mina a trăit pe vremea lui Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305) şi era din Egipt, creştin cu credinţa, iar cu slujba ostaş din ceata tribunului Firmilian, aflându-se cu trupa sa în cetatea Cotiani din Frigia, scrie Ziarul Lumina.
În întreg Imperiul Roman creştinii erau aspru pedepsiţi cu chinuri şi cu moarte pentru credinţa lor. Atunci, fericitul Mina, nesuferind să vadă cinstindu-se rătăcirea păgânească şi închinarea la idolii cei fără suflare, a lepădat ostăşia şi s-a dus în munţi, în pustie, vieţuind mai bine cu fiarele sălbatice decât cu un popor care nu-L cunoaşte de Dumnezeu.
După multă vreme, în cetatea Cotiani s-a făcut praznic mare în cinstea zeilor păgâni. Deci, Sfântul Mina, umplându-se de râvnă pentru Dumnezeu, a venit în cetate şi L-a propovăduit cu mult curaj pe Hristos Iisus Mântuitorul. Pentru aceasta a fost prins şi dus înaintea lui Arghirisc dregătorul, care a poruncit să fie bătut cu vergi şi târât prin cioburi ascuţite.
L-au frecat apoi cu gheme de păr aspru, fără milă, l-au ars cu făclii şi l-au tras pe roată. Dar Dumnezeu Îşi întărea mucenicul care, rămânând nestrămutat în credinţă, striga că nu se va lepăda de Hristos. Pentru aceasta, închinătorii la idoli i-au tăiat capul Sfântului Mina.
Zi de hram la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Mina”-Vergu din Capitală
Fragmente din sfintele moaşte ale Sf. Minase află şi în Bucureşti, la biserica ce îl are ca ocrotitor (Biserica „Sfântul Mina”-Vergu, Protopopiatul Sector 3 Capitală).

- Rezoluţia Conferinţei “Femeia, între normalitate și ideologie” - 26 martie 2023
- Zi istorică: Peste 500 de patrioți români au participat la comemorarea martirilor români/aromâni și a Părintelui Balamace, la Catedrala din Constanța. Comemorări și la Tulcea și București - 24 martie 2023
- Claudiu Târziu la Roma: „Avem datoria să oprim extinderea în U.E. și în Europa a CANCERULUI neomarxist, care s-a instalat în Comisia Europeană!” - 23 martie 2023