A murit Ted Kaczynski, geniul care a terorizat America timp de aproape 20 de ani

Ted Kaczynski s-a născut în Chicago la data de 22 mai 1942 și a decedat într-o închisoare din Carolina de Nord la data de 10 iunie 2023.

Între aceste două date se întinde o istorie fascinantă.

Ted Kaczynski a fost un copil extrem de inteligent. Pe când era în clasa a V-a i s-a administrat un test de inteligență. Scorul său a fost 167 în condițiile în care media este în jur de 100. Datorită inteligenței sale a putut trece peste câțiva ani de școală. Dar asta a însemnat că a fost tot timpul cel mai tânăr elev, toți colegii săi fiind mai în vârstă decât el. Nu a avut prea mulți prieteni, a fost mai degrabă victima colegilor săi mai mari, fiind agresat, jignit, batjocorit. Refugiul său au fost studiul și cărțile.

În 1958 a absolvit liceul. Avea 16 ani și a fost acceptat ca student la Universitatea Harvard, una dintre cele mai prestigioase unități de învățământ superior nu doar din SUA ci din lume.

Când era în anul II a fost recrutat de Dr. Henry Murray, profesor de psihologie la Harvard, pentru a face parte dintr-un program experiment care s-a întins pe următorii trei ani. Programul era sponsorizat de CIA (Agenția Centrală de Informații din SUA) și avea ca scop descoperirea unor metode de control al minții și influențare psihologică. I s-au administrat tot felul de substanțe halucinogenice, a fost supus hipnozei, i s-au administrat șocuri electrice și a fost supus unor tehnici psihologice sofisticate.

Se spune că studiul la care a participat pe perioada studenției a făcut parte din programul MKUltra al CIA.

Proiectul MKUltra (sau MK-Ultra) a fost un program ilegal de experimentare umană conceput și întreprins de CIA, menit să dezvolte proceduri și să identifice substanțe care ar putea fi utilizate în timpul interogatoriilor pentru a distruge rezistența subiecților astfel încât aceștia să mărturisească totul.

Programul a fost inițiat în 1953 și a fost oprit în 1973 și s-a desfășurat în peste 40 de universități americane.

MKUltra a folosit numeroase metode pentru a manipula stările mentale și funcțiile creierului subiecților săi, cum ar fi administrarea sub acoperire de doze mari de droguri psihoactive (în special LSD) și alte substanțe chimice fără acordul subiecților, electroșocuri, hipnoză, privare senzorială, izolare, abuz verbal și sexual și alte forme de tortură.

Ted Kaczynski a absolvit Harvard în 1962. Anul următor s-a înscris la Universitatea din Michigan pentru studii postuniversitare de unde a obținut un master și un doctorat în matematică. După absolvirea Universității din Michigan, în 1967, a fost angajat ca profesor asistent de matematică la celebra Universitate Berkeley din California.

În 1969 a demisionat. Avea doar 26 de ani. A urmat retragerea din lume. În 1971 s-a retras într-o zonă din nordul statului Montana, aproape de granița cu Canada. Și-a construit o cabană minusculă de doar 11 metri pătrați, fără apă curentă sau electricitate. Trăia în pădure, în sălbăticie, departe de oameni.

Aici a asistat la distrugerea habitatului natural din jurul cabanei sale. A ajuns la concluzia că a trăi în natură devine imposibil și a hotărât să lupte împotriva industrializării și a distrugerii naturii. Între anii 1978 și 1995 a construit și a expediat prin poștă 16 bombe artizanale. Două dintre bombe au fost dezamorsate, dar restul au explodat. Țintele sale au fost, în principal, universități. Atentatele sale s-au soldat cu trei decese și 23 de răniți.

În tot acest timp a scris o lucrare manifest de 35.000 de cuvinte pe care a intitulat-o „Societatea industrială și viitorul său„. Ca o condiție pentru încetarea atentatelor cu bombe a cerut ca lucrarea să-i fie publicată de cotidienele americane New York Times și Wasnhington Post. Ambele l-au publicat.

Ideea manifestului său este că „revoluția industrială și consecințele ei au fost un dezastru pentru rasa umană.

Susține că tehnologia a avut un efect destabilizator asupra societății, a făcut ca viața majorității oamenilor să fie neîmplinită și a cauzat suferințe psihologice pe scară largă. Kaczynski mai spune că majoritatea oamenilor își petrec timpul angajați în activități inutile din cauza progreselor tehnologice; el numește aceste activități ca fiind „activități surogat”, în care oamenii se străduiesc să atingă niște ținte artificiale.

El prezice că progresele tehnologice viitoare vor duce la ingineria genetică umană extinsă și că oamenii vor fi nevoiți să se adapteze pentru a satisface nevoile sistemelor sociale, mai degrabă decât vice versa. Kaczynski afirmă că progresul tehnologic trebuie oprit și îi acuză pe cei ce înțeleg efectele negative ale tehnologiei, dar acceptă pasiv tehnologia ca fiind inevitabilă.

Kaczynski mai susține că erodarea libertății umane este un produs natural al unei societăți industrializate, deoarece „sistemul trebuie să regleze comportamentul uman îndeaproape pentru a funcționa” și că reforma sistemului este imposibilă, deoarece modificări drastice ale acestuia nu pot implementate pentru că ar duce la perturbarea sistemului. El afirmă că sistemul nu a obținut încă controlul asupra întregului comportament uman, aflându-se în mijlocul unei lupte pentru a obține acel control, iar acest lucru va fi decis în următorii 40 până la 100 de ani.

O parte semnificativă a manifestului său este dedicată discutării politicii de stânga, Kaczynski atribuind multe dintre problemele societății politicilor de stânga. El îi definește pe cei de stânga ca fiind „în principal socialiști, colectivişti, adepți ai „corectitudinii politice”, activiști feminiști, activiști gay, activiști pentru drepturile animalelor și alții asemenea”.

El crede că supra-socializarea și sentimentele de inferioritate sunt forțele motorii primare ale stângii și pe care le consideră a fi „unele dintre cele mai răspândite manifestări ale nebuniei lumii noastre”.

Kaczynski îi critică și pe conservatori, descriindu-i drept „proști care se plâng de decăderea valorilor tradiționale, dar susțin cu entuziasm progresul tehnologic și creșterea economică” – lucruri care au dus la această decădere.

Publicarea manifestului a dus la identificarea și capturarea sa după ce fratele său i-a recunoscut stilul și i-a informat anonim pe cei de la FBI.

A fost arestat la data de 3 aprilie 1996. În iunie 1998 Kaczynski a pledat vinovat fiind condamnat la închisoare pe viață.

A decedat ieri, 10 iunie 2023, într-o închisoare spital din Carolina de Nord. Avea 81 de ani.

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „A murit Ted Kaczynski, geniul care a terorizat America timp de aproape 20 de ani”

  1. Kaczynski mai susține că erodarea libertății umane este un produs natural al unei societăți industrializate, deoarece „sistemul trebuie să regleze comportamentul uman îndeaproape pentru a funcționa” și că reforma sistemului este imposibilă, deoarece modificări drastice ale acestuia nu pot implementate pentru că ar duce la perturbarea sistemului. Plecand de la aceasta ” axioma ” corolar matematica ” A PROFITULUI CU ORICE PRET ” in mana a 5 % max 10 % a populatiei omenirii ” ASA ZISII CORPORATISTI ” , Kaczynski , a exprimat de fapt esenta ” OMENIRII ” – ” SCLAVAGISMUL MODERN cu nuantele sale ” MIORTICE ” asa zis ” DEMOCRATICE ” sau ” COMUNISTE ” adica o ” FORTA DE MUNCA IEFTINA , PERMAMENTA , INDOCRTIRNATA PE CONSUM ” fara nici un drept ” real ” recunoscut ” DEMOCRATIC ” sau ” SOCIALIST/COMUNIST ” decat ” O FORTA DE MUNCA ” in mana ” GRUPARII MILITARE-ECONOMICE-SOCIAL -POLITICE ” aflate la conducere (ca marioneta in state de mana , a doua sau a treia ) sau ca decidente mondial in state ( blocuri militar-economice -politice ) de mana intaia .Din cand in cand la o suta si ceva de anii , mai inventam roata si punem ” spite ” Socialism ( Marx, Engels ) , Democratie pluri-partida , , Dictaura comunista , etc , etc .In esenta ” ACEEASI MARIE cu ALTA PALARIE ” – Scopul ” FORTA DE MUNCA PERMANENTA , IEFTINA SI INDOCRTRINATA ” IN SCOPUL ” MAXIMIZARII PROFITULUI CELOR ” ALESI ” politic, social , economic , militar , etc, etc. RESTUL ESTE O POVESTE . Domnul in cauza Kaczynski , cu toate ca nu este matematician , la origine si pregatire , a sintetizat printr-o fraza ” EVOLUTIA SOCIETATII OMENESTI DE MII DE ANI .conform teoriei lui Gauss ” Simplu si corect adica ” REFOERMA ESTE IMPOSIBILA ” deoarece modificari drastice aduce la ” MODIFICARE SISTEM ” bazat pe profit cu orice ” Pret ” in mana celor ” CONDUCATORI ” Simplu., POATE MAI INVENTAM UN NOU ” ISUS ” ca acum 2000 de ani , sa avem ” SPERANTA ” ca vom fii si ” NOI ” in alta lume , nu in acesta .

Comentariile sunt închise.