Expoziția „Dușmance ale poporului”, deschisă la Timișoara, până în 6 octombrie

Memorialul Revoluției din Timișoara găzduiește, până în 6 octombrie, o expoziție impresionantă, dedicată femeilor care au avut de suferit în temnițele comuniste.

Expoziția, intitulată „Dușmance ale poporului”, este organizată de Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și face parte din seria de evenimente prilejuite de împlinirea a 30 de ani de la fondarea Memorialului.

Ca orice regim totalitar, comunismul nu a ţinut cont de vârsta, de sexul, de starea de sănătate sau de nivelul cultural al persoanelor împotriva cărora şi-a îndreptat represiunea. „Duşmani ai poporului” n-au fost doar adulţi, ci şi copii, n-au fost doar bărbaţi, ci şi femei. Ţărănci şi aristocrate, intelectuale şi femei simple, femei în vârstă, adolescente sau chiar fetiţe, femei însărcinate, lehuze şi femei cu copii la sân au cunoscut detenţia comunistă, fiind considerate un potenţial pericol pentru regim, notează Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței.

Potrivit unei statistici realizată de Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului Sighet, 5,31% dintre deţinuţii închişi din motive politice în România comunistă au fost femei. Fie că li s-a stabilit pedeapsa printr-o sentinţă a tribunalelor militare, fie că, pur şi simplu, au fost arestate în baza unor liste emise de Ministerul de Interne, primind aşa-numitele condamnări administrative, mii de femei au îndurat condiţiile de detenţie din închisorile şi lagărele comuniste din România.

Motivele încarcerării lor au variat. Unele au fost considerate ele însele periculoase pentru ordinea socială a statului comunist; altele au suferit închisoarea ca mame, soții sau fiice ale unor deținuți bărbaţi.

Expoziția este deschisă la Memorialul Revoluției din Timișoara (str. Oituz nr. 2B), până vineri, 6 octombrie 2023.

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost