Semnal de alarmă. Numărul persoanelor fără adăpost a crescut ÎNGRIJORĂTOR în București

Numărul persoanelor fără adăpost din București a crescut în ultimele șase luni, tot mai multe voci sesizând că există oameni care se adăpostesc în scările blocurilor, dorm pe bănci sau chiar se droghează, însă autoritățile nu au nici statistici exacte cu privire la acest fenomen, nici soluții, semnalează Hotnews.

În ultimii 5 ani, Primăria Capitalei a avut în evidență aproximativ 400 de persoane fără adăpost, din care aproximativ jumătate au ultimul domiciliu în București. Numprul exact nu este cunoscut. Abia acum, în luna octombrie, Primăria Capitalei, prin Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București, Primăriile de Sector și ONG-uri, face recensământul persoanelor fără adăpost.

„Adevărul este că în ultimii 20 de ani nu a existat o numărătoare a acestor perosane, totul se bazează pe statistici, și este timpul să știm câte astfel de persoane sunt pentru a putea adopta niște politici publice în consecință”, a explicat, pentru HotNews.ro, Cosmina Simiean, directoarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti.

Potrivit acesteia, motivele pentru care numărul persoanelor fără adăpost a crescut în ultimul an sunt dependențele, în principal drogurile, lipsa serviciilor pentru persoanele cu afecțiuni psihice, recursul compensator, lipsa serviciilor sociale în țară.

„În ultimele 6 luni numărul persoanelor adulte fără adăpost de pe străzile Capitalei a crescut îngrijorător. Din ce am vorbit cu persoanele care apelează la serviciile noastre, motivele sunt modificările din Legile justiției, care dau posibilitatea persoanelor care ispășesc o pedeaspă în condiții nepotrivite să iasă mai repede din penitenciar, nu mai există nimic pentru acești foști deținuți în județele de unde provin și ei rămân în București, faptul că în ultimii ani nu s-au dezvoltat servicii pentru oamenii străzii în județele din România, inevitabil ei iau trenul și vin în Capitală, creșterea alarmantă și accelerată a consumului și traficului de droguri, mai ales în zonele centrale, ieftinirea așa ziselor droguri legale, cu 7-8 lei poți să cumperi un pliculeț, lipsa serviciilor pentru persoanele cu boli psihice grave”, a spus Cosmina Simiean.

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost