Slovacia cere garanții pentru ajutorul UE de 50 de miliarde de euro alocat Ucrainei. Premierul Fico: Este printre cele mai corupte ţări ale lumii

După ce a anunțat încetarea ajutorului militar pentru Ucraina, premierul Slovaciei, Robert Fico, le-a spus liderilor europeni, prezenți la summitul UE, că ajutorul european suplimentar de 50 de miliarde de euro destinat Ucrainei trebuie să includă garanţii că fondurile nu vor fi deturnate.

„Ucraina se numără printre cele mai corupte ţări ale lumii şi noi condiţionăm acest sprijin financiar de garanţii că banii europeni, inclusiv cei slovaci, nu vor fi delapidaţi”, a declarat premierul Robert Fico, anunță agenția Reuters, citată de Agerpres.

El a enunţat aceste condiţii în timpul dezbaterii de joi de la summitul european ce are loc la Bruxelles, unde s-a alăturat premierului ungar Viktor Orban în criticile faţă de ajutorul oferit Ucrainei.

Fico a mai cerut ca o parte din orice nou ajutor financiar european pentru Ucraina să fie direcţionat către refacerea infrastructurii Slovaciei de-a lungul frontierei sale cu Ucraina.

Pe de altă parte, noul premier slovac s-a declarat de acord să susţină creşterea contribuţiei Slovaciei cu 400 de milioane de euro pentru perioada rămasă din actualul cadru financiar multianual al UE pe şapte ani care se încheie în 2027.

Reamintim că premierul Slovaciei, Robert Fico, a anunțat, joi, că oprește livrarea de arme către Ucraina și limitează sprijinul acordat țării vecine la un „ajutor umanitar și civil”, după cum a relatat RostOnline.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost