Călătorie misionară în Brazilia, Chile și Argentina a părintelui protopop Daniel Ene

Cu binecuvântarea IPS Arhiepiscop și Mitropolit Nicolae, în perioada 3 -10 noiembrie 2023, părintele protopop Daniel Ene a vizat comunitățile românești din Brazilia, Chile și Argentina.

În zilele de 3 si 4 noiembrie părintele s-a aflat în mijlocul comunității românești din Sao Paulo, Brazilia. Cel mai mare oraș din America Latină are și o diversă comunitate românească care, în frunte cu domnul Adrian Petruțiu, prim violonist al Orchestrei Simfonice din Sao Paulo, simt și încă trăiesc românește, chiar și așa departe de țara lor natală. Târgul săptămânal public are chiar și un stand românesc unde un român, domnul Gabriel Toea, împărtășește brazilienilor produse culinare românești dar și istoria României.

A fost vremea însă ca această mică comunitate să se adune încă odată la Catedrala Greacă Sf. Ap. Petru (R. Bresser, 793 – Brás, São Paulo – SP, 01000-000, Brazil) din Sao Paulo unde au ascultat Sfânta Liturghie în limba română săvârșită de părintele Daniel. Agapa de după a fost prilejul planurilor de viitor pentru o biserică vie și activă românească în Brazilia care să continue tradiția bisericii românești din anii 1960 sub păstorirea părintelui Roman Braga care exista în Brazilia. Spre seara părintele a călătorit spre Chile.

Duminică 5 noiembrie 2023 începând cu orele 8:30 a fost săvârșită Sfânta Liturghie în limba română la Catedrala ortodoxă San Jorge, de Santiago de Chile, de către părintele protopop Daniel Ene, unde au participat un număr mare de români împreună cu familiile lor și prieteni chilieni. Sfânta Liturghie a avut loc cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Sergio al Bisericii Ortodoxe Antiohiene din Chile.

Imediat după Sfânta Liturghie a urmat slujba parastasului de obște pentru cei trecuți la Domnul din familiile celor prezenți precum și o pomenire specială la vremea celor 40 de zile de la trecerea la Domnul a tânărului Andrei Florea, băiatul Dianei și lui Adrian Florea.

După slujba parastasului s-a organizat într-un salon alăturat bisericii pus la dispoziție de către părintele paroh George Abed, o întâlnire a românilor prezenți care au participat la un mic cocktail cu mâncăruri specifice românești (colivă, cornulețe, plăcintă cu spanac, plăcintă cu carne, cafea, sucuri). Părintele Daniel a ținut o mică cuvântare legată de Evanghelia zilei, încurajând și nădăjduind ca pe viitor, cu ajutorul Bunului Dumnezeu și al Maicii Sale, ca viața bisericească a românilor din Chile să capete o nouă amploare. Părintele a distribuit tuturor celor prezenți o iconiță cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Nicolae de la Sfințirea bisericii mănăstirii Acoperământul Maicii Domnului din Allegan, Michigan pe 1 octombrie 2023.

Întreaga după-amiază a fost petrecută la o agapă presărată de binecuvântarea IPS Sergio care a dorit să accepte invitația doamnei Ioana Galea la cina pregătită în cinstea părintelui Daniel. A fost o seară într-adevăr binecuvântată unde psalții Catedralei antiohiene, alături de IPS Sergio, au susținut un adevărat concert de muzică bizantină.

S-a discutat de asemenea despre dorința comunității românești de a avea o biserică românească în Chile și a fost salutată prezența unor români din sudul Chile, orașele Valvidia și Conception. La Sfânta Liturghie de duminică a participat și doamna consul Roxana Mocanu din partea Ambasadei României în Chile.

Luni a fost prilejul întâlnirii părintelui Daniel cu Excelența Sa, Domnul Floricel Mocanu, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Chile. În discuțiile avute s-a simțit dorința reală a domnului ambasador de a fi sprijin pentru o eventuala parohiei românească în Chile.

Ziua de marți, 7 noiembrie, ajunul Cinstirii Sf. Arhangheli a fost prilejul călătoriei părintelui Daniel către Buenos Aires, Argentina. Miercuri 8 noiembrie părintele Daniel a slujit la Catedrala Ortodoxă Sârbă din Buenos Aires la invitația Episcopiei Ortodoxe Sârbești din America Centrală și de Sud, a Preasfințitului Episcop Kirilo, cu ocazia vizitei Sanctității Sale, Porfirie, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe care a vizitat Argentina pentru 10 zile.

O zi de o importanță majoră pentru Biserica Ortodoxă din Argentina care primea pentru prima dată vizita unui Întâistătător al unei Biserici Autocefale.

La slujba au participat și câțiva membri ai comunității românești care, după banchetul pregătit în cinstea vizitei Sanctității Sale, s-au întâlnit cu părintele Daniel. Cu prilejul acestei vizite părintele Daniel Ene a dăruit Patriarhului Bisericii Ortodoxe Sârbe, din partea IPS Arhiepiscop și Mitropolit, icoana Anului omagial al pastorației românilor din diaspora 2021, icoană pregătită special de Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi.

A consemnat,
Iuliana Gheorghe


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Călătorie misionară în Brazilia, Chile și Argentina a părintelui protopop Daniel Ene”

  1. Este un prim pas real al credintei comune ORTODOXE , chiar daca se infaptuieste in Brazila ,( ma refer la cea mai importanta spusa in textul final document in cauza ) PRIVIND COMUNICAREA SI POATE ALTELE INTRE ” BISERICA ORTODXA ROMANA SI BISERICA ORTODOXA SARBA ” ca si in BIBLIE , CE NE TINE IN VIATA ” COMUNIUNEA SI UNIREA PE ACEASI CREDINTA ” cu toate ca paradoxal este in ” BRAZILIA ” , dar ca in Biblie ” Nebanuite sunt caile Domnului ” .Restul cu ” BISERICA ORTODOXA IN CADRUL ” BISERICII CATOLICE ” , de sute de ani in AMERICA DE SUD , recte caz in speta BRAZILIA este ” imposibil de realizat ” , dar o ” mezalianta intre cele doua biserici in zona , avand in vedere aceeaci credinta comuna , crestina ” poate se va realiza /

Comentariile sunt închise.