Asociația Național-Culturală a Românilor din regiunea Odesa „Basarabia” i-a solicitat președintelui Volodimir Zelenski să instituie Ziua limbii române pe teritoriul Ucrainei, care să fie sărbătorită pe 31 august, anunță Agenția BucPress.
Instituirea Zilei limbii române în Ucraina, potrivit asociației „Basarabia” trebuie să aibă loc în contextul recentelor întâlniri bilaterale româno-ucrainene, dar și declarării zilei de 9 noiembrie drept Zi a Limbii Ucrainene în România.
„Propunem și solicităm, în conformitate cu legislația ucraineană, să elaborați și să depuneți la Rada Supremă a Ucrainei un proiect de lege corespunzător sau să emiteți un Decret prezidențial privind instituirea Zilei Limbii Române în Ucraina, cu sărbătorirea acesteia anual la 31 august – ziua revenirii la grafia latină la 31 august 1989 și a revenirii ulterioare la denumirea „limba română”, hotărâte de Marea Adunare Națională de la Chișinău, precum și de Parlamentul Republicii Moldova în luna martie a acestui an, și renunțarea totodată la grafia slavonă și sintagma „limba moldovenească”, ambele impuse în perioada sovietică”, se precizează în solicitarea transmisă președintelui Zelenski.
Redăm integram scrisoarea deschisă
„Stimate Domnule Președinte,
Permiteți-ne, în numele Asociației Național-Culturale a Românilor din regiunea Odesa „Basarabia” şi a întregii comunități românofone din Odesa să vă felicităm sincer pe dumneavoastră și întregul popor ucrainean cu ocazia Zilei scrierii și a limbii ucrainene!
Cu această ocazie, plecând de la rezultatele recentei prime vizite oficiale a Excelenței Voastre în capitala României din 10 octombrie și a evenimentului istoric care a urmat – prima ședință comună a guvernelor Ucrainei și României la Kiev din 18 octombrie 2023, precum și
subliniind faptul adoptării și declarării zilei de 9 noiembrie drept Zi a Limbii Ucrainene în România, în conformitate cu Legea României privind instituirea zilei de 9 noiembrie – Ziua Limbii Ucrainene nr. 213 din 2018,
aflându-ne în așteptarea unui răspuns în oglindă la gestul prietenos al Statului Român privind recunoașterea și celebrarea Zilei Limbii Ucrainene pe teritoriul său și a confirmării faptului renunțării oficiale a Ucrainei la folosirea pe teritoriul său a sintagmei „limba moldovenească”, conform Declarației comune a prim-miniștrilor Ucrainei și României în urma primei ședințe comune a guvernelor celor două țări din 18 octombrie 2023,
propunem și solicităm, în conformitate cu legislația ucraineană, să elaborați și să depuneți la Rada Supremă a Ucrainei un proiect de lege corespunzător sau să emiteți un Decret prezidențial privind instituirea Zilei Limbii Române în Ucraina, cu sărbătorirea acesteia anual la 31 august – ziua revenirii la grafia latină la 31 august 1989 și a revenirii ulterioare la denumirea „limba română”, hotărâte de Marea Adunare Națională de la Chișinău, precum și de Parlamentul Republicii Moldova în luna martie a acestui an, și renunțarea totodată la grafia slavonă și sintagma „limba moldovenească”, ambele impuse în perioada sovietică.
Plecând de la versiunea în vigoare a Decretului Președintelui Ucrainei „Cu privire la stabilirea Zilei Limbii Ucrainene” nr. 1241 din 6 noiembrie 1997 și a Legii României „Cu privire la stabilirea Zilei Limbii Ucrainene” Nr. 213 din 6 iulie 2018, propunem o următoare versiune de text:
„DECRET AL PRESEDINTELUI UCRAINEI
privind instituirea Zilei Limbii Române
În sprijinul inițiativei organizațiilor publice și ținând cont de rolul important al limbii române în integrarea cetățenilor Ucrainei, vorbitori de limbă română în societatea ucraineană, de păstrarea și dezvoltarea identității lor naționale și lingvistice, decretez:
Se instituie Ziua Limbii Române în Ucraina, care să fie sărbătorită anual la 31 august, concomitent cu sărbătorirea Zilei Limbii Române în România și în Republica Moldova.
Anual, cu prilejul sărbătoririi Zilei Limbii Române, în localitățile în care trăiesc membri ai comunității române se pot organiza manifestări culturale dedicate acestei sărbători.
Autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și organizațiile neguvernamentale interesate pot sprijini logistic și/sau financiar organizarea manifestărilor dedicate sărbătoririi acestei zile.
În instituțiile de învățământ în care se predă limba română ca limbă maternă, în ziua de 31 august se pot organiza manifestări culturale dedicate acestei sărbători.
Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskii »
Cu respect și cele mai bune intenții,
Anatol Popescu
Președinte fondator al Asociației „Basarabia”.
27.10.2023,
de Ziua Scrierii și Limbii Ucrainene
- Europarlamentarul Claudiu Târziu (AUR), apel în plenul Parlamentului European pentru sprijinirea României, în contextul inundațiilor - 18 septembrie 2024
- Pr. Adrian Agachi, despre sportivul suspendat la JO pe motive religioase: Cât de ofensatoare este considerată închinarea la un concurs sportiv și cât de liniștiți rămânem când multe alte păcate sunt proliferate chiar la deschiderea acelorași concursuri! - 18 septembrie 2024
- Ministrul ucrainean Andrii Sybiha, prezent la București: Rog partenerii noştri din România să analizeze posibilitatea de a doborî drone şi rachete ruseşti în apropiere de spaţiul aerian românesc - 18 septembrie 2024