Părintele Gheorghe Calciu, în dialog cu Claudiu Târziu: Rolul Bisericii într-o viitoare Românie, intrată în vâltoarea apocaliptică a tehnicizării, este de a salva sufletele de la pieire (Revista ROST, număr de colecție din aprilie 2006)

Marți, 21 noiembrie, se împlinesc 17 ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Gheorghe Calciu, mărturisitor în temnițe și președintele de onoare al Asociației Rost, începând din 2001.

Numărul 38 din aprilie 2006 al Revistei Rost a fost dedicat Părintelui Gheorghe Calciu.

În numărul respectiv, într-un interviu realizat de Claudiu Târziu, părintele Gheorghe Calciu a vorbit despre raportul dintre Biserică și politică, precum și despre globalizare, și multiculturalism. În continuare, vă prezentăm un fragment din respectivul interviu.

Claudiu Târziu: Ce anume credeți că îi vatamă sufletește cel mai mult pe tineri?

Părintele Gheorghe Calciu: Două sunt racilele majore ale generației tinere actuale: lipsa unei credințe religioase ferme-ortodoxe, în cazul României- și superficialitatea morală. Toate celelelte sunt adjuvante și catalizatori spre cădere: televiziune, sexism, alcoolism și droguri, superficialitatea, sectele, muzica demonică, distrugerea gustului pentru frumos, anticreștinismul (antiortodoxia), lenea, labilitatea psihică și intelectuală etc.

Claudiu Târziu: Cum ne putem feri de cele vătămătoare de suflet, într-o lume în care comunicarea este tot mai artificială, deși mult mai rapidă, identitatea este strivită de globalizare, iar credința diluată de informația rău manipulată?

Părintele Gheorghe Calciu: În catacombele politicii internaționale, care este, în esența ei, anticristică, se elaborează savant distrugerea Bisericii, a neamurilor, relativizarea adevărului, parazitismul guvernamental, izolarea individului și controlarea lui până la desființare prin toate mijloacele de propagandă, spulberarea familiei; persoana trebuie să devină tot mai mult o proprietate a guvernului; instalarea unui totalitarism lent care, în cele din urmă, să ducă la subordonarea întregii lumi unui guvern internațional uns de cineva din adâncuri. Acest guvern va fi înzestrat cu funcții și calități mistice, așa cum s-a procedat cu partidul comunist în țările comuniste. Cum să ne apărăm? Punând în locul valorilor promovate de anticreștini exact opusul lor. Și încă ceva: există un filtru mental împotriva fluxului uriaș al informației care ne asaltează și o vitejie a binelui.

Biserica trebuie să-l facă pe om autentic

Claudiu Târziu: Există o „rețetă“a rezistenței creștinești și culturale a tinerilor români în fața provocărilor veacului?

Părintele Gheorghe Calciu: Cred că această problemă a fost dezbătută pe tot parcursul acestui interviu. Nu există rețete pentru Duh. Să luăm, de pildă, intregrarea euroatlantică – nu va face vreo mutație spectaculoasă la nivelul individului. Vedeți, Franța este aceeași ca și cea dinainte de integrare, Anglia la fel. Credința sau necredința nu s-au modificat prin integrare, ci prin ignoranța celor de jos, sau prin demonizarea lor, care vine pe căi mai subtile decât prin pretențiile nu știu cărei baronese. Ceea ce se va schimba va fi posibilitatea de călătorie a individului, eventual posibilitatea lui de afirmare ca valoare, sau subordonarea lui economică, fie prin subordonarea totală voinței trustului, fie prin sărăcirea lui totală, creându-se acea categorie de homeless sau de revoltați permanent, ceea ce nu este invenția Europei Unite și nici a Americii.

Într-o țară industrializată până la refuz, în care bunul trai este, ca în America, ceva tangibil, studiul și cultura devin niște mofturi. Elitismul politic și economic atinge niște culmi și atunci țările bogate vor cumpăra creiere strãine, cum face America. Dar o credință tare, o inimă demnă, o cultură solidă și o nobleþe a duhului nu pot fi cumpărate. O țară industrializată excesiv nu favorizează dezvoltarea spiritual, decât prin evadarea individului din ea, spre Biserică.

Rolul Bisericii într-o viitoare Românie, intrată în vâltoarea apocaliptică a tehnicizãrii, este de a salva sufletele de la pieire. De a reînvăța pe oameni ce este umilința față de Dumnezeu, ce înseamnă iubirea de El și de aproapele, virtutea, abstinența și de a redescoperi frumusețea lumii din spatele falsei frumuseți de plastic a lumii moderne. Să-l facă pe om autentic.

Interviul integral este disponibil aici.

 

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost