Sfidarea continuă! Ucraina organizează OLIMPIADĂ ȘCOLARĂ DE „LIMBĂ MOLDOVENEASCĂ”

Ucraina nu doar că nu renunță la sintagma de „limbă moldovenească”, așa cum a promis Kievul și cum s-a lăudat Bucureștiul, dar tipărește manuale școlare în așa-zisă „limbă moldovenească” și organizează olimpiade școlare.

Potrivit unui Ordin emis de Ministerul Educației și Științei din Ucraina, în anul școlar 2023-2024 se vor organiza două olimpiade școlare distincte în Ucraina, de limbă română, și, respectiv de „limbă moldovenească”.

„Ordinul este redactat, semnat și publicat la 3 săptămâni de la vizita președintelui Zelenski la Bucureși (10.10.2023) și la nici două săptămâni de la ”jubilarea” românească de la Kiev, când se anunța renunțarea oficială a Ucrainei la folosirea sintagmei ”limbă moldovenească”. (…) Anume în această manieră a acționat ministerul de resort în ultimii 25 de ani, și se pare că nu se grăbește să se lepede de mantaua totalitaristă, în ce privește recunoașterea denumirii științifice a limbii române și pentru școlile seculare românești din raioanele basarabene ale regiunii Odesa”, a semnalat, pe Facebook, Anatol Popescu, președintele Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa.

Remintim că tot Anatol Popescu a atras atenția că în Ucraina se tipăresc în continuare manuale de limba și literatura moldovenească, după cum a relatat RostOnline.

Referitor la acest subiect, premierul Marcel Ciolacu a declarat la un post de televiziune că știrea despre manualele în limbă moldovenească „l-a umplut de nervi” și „nu l-a mai luat somnul”., potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, Ciolacu a menționat că, potrivit înţelegerilor convenite cu autorităţile de la Kiev, Ucraina a recunoscut „limba română ca limbă oficială a minorităţii române pe teritoriul său”, adăugând că implementarea totală a deciziilor în acest sens este îngreunată, momentan, de faptul că ţara vecină este în război.

 

 

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Sfidarea continuă! Ucraina organizează OLIMPIADĂ ȘCOLARĂ DE „LIMBĂ MOLDOVENEASCĂ””

Comentariile sunt închise.