Ucraina nu doar că nu renunță la sintagma de „limbă moldovenească”, așa cum a promis Kievul și cum s-a lăudat Bucureștiul, dar tipărește manuale școlare în așa-zisă „limbă moldovenească” și organizează olimpiade școlare.
Potrivit unui Ordin emis de Ministerul Educației și Științei din Ucraina, în anul școlar 2023-2024 se vor organiza două olimpiade școlare distincte în Ucraina, de limbă română, și, respectiv de „limbă moldovenească”.
„Ordinul este redactat, semnat și publicat la 3 săptămâni de la vizita președintelui Zelenski la Bucureși (10.10.2023) și la nici două săptămâni de la ”jubilarea” românească de la Kiev, când se anunța renunțarea oficială a Ucrainei la folosirea sintagmei ”limbă moldovenească”. (…) Anume în această manieră a acționat ministerul de resort în ultimii 25 de ani, și se pare că nu se grăbește să se lepede de mantaua totalitaristă, în ce privește recunoașterea denumirii științifice a limbii române și pentru școlile seculare românești din raioanele basarabene ale regiunii Odesa”, a semnalat, pe Facebook, Anatol Popescu, președintele Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa.
Remintim că tot Anatol Popescu a atras atenția că în Ucraina se tipăresc în continuare manuale de limba și literatura moldovenească, după cum a relatat RostOnline.
Referitor la acest subiect, premierul Marcel Ciolacu a declarat la un post de televiziune că știrea despre manualele în limbă moldovenească „l-a umplut de nervi” și „nu l-a mai luat somnul”., potrivit Agerpres.
Pe de altă parte, Ciolacu a menționat că, potrivit înţelegerilor convenite cu autorităţile de la Kiev, Ucraina a recunoscut „limba română ca limbă oficială a minorităţii române pe teritoriul său”, adăugând că implementarea totală a deciziilor în acest sens este îngreunată, momentan, de faptul că ţara vecină este în război.

- Prof. dr. Radu Baltasiu: De 33 de ani am avut un stat care i-a servit pe toți, mai puțin pe români. O clasă politică, care se sacrifică pentru popor, nu este populistă, ci naționalistă - 9 decembrie 2023
- Grupul psaltic „Tronos” al Patriarhiei și Orchestra Armatei, concert de colinde și cântece patriotice, la Parlament. Claudiu Târziu: Biserica și Armata, două instituții pe care s-a clădit națiunea română - 8 decembrie 2023
- Transhumanța, inclusă în patrimoniul cultural imaterial UNESCO, alături de „Ritualul Călușului”, „Doină” și „Mărțișor” - 6 decembrie 2023
Ucraina nu merita sa fie ajutata sub nici o forma, este un stat terorist.