FOTO/ Expoziție despre „Fenomenul Pitești”, deschisă la Muzeul Brukenthal din Sibiu, până în 27 februarie 2024. Fostul deținut politic, Sergiu Rizescu, prezent la vernisaj

Marți, 28 noiembrie, la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, a fost deschisă expoziția „Fenomenul Pitești. Adevărata față a comunismului în România”.

Expoziția conține, pe lângă informații despre Fenomenul Pitești și cronologia represiunii din penitenciarul Pitești, obiecte din sistemul penitenciar, precum mobilier de celulă, zeghe (uniforma deținuților), dar și fișe matricole penale, cărți poștale trimise de deținuți, fotografii inedite.

„Vernisajul s-a bucurat de participarea unui supraviețuitor al detenției politice – Sergiu Rizescu, care a emoționat profund publicul. Pe 8 decembrie istoricul Lucian Vasile, alături de co-curatoarea Andreea Corca au avut o nouă întâlnire cu publicul în care au vorbit despre supraviețuitorii Fenomenului Piteşti”, a anunțat Memorialul Închisoarea Pitești.

 

Expoziția se poate vizita până în 27 februarie 2024, iar intrarea este liberă. Evenimentul nu este recomandat copiilor sub 10 ani din cauza violenței deosebite a subiectului prezentat, precizează organizatorii.

Reamintim că miercuri, 6 decembrie, s-au împlinit 74 de ani de când în România începea cumplitul experiment cunoscut ulterior sub numele de „Fenomenul Pitești”, în cadrul căruia studenții deținuți politici din închisoare Pitești au fost supuși unui amplu proces de reeducare, prin care se urmărea lichidarea morală a omului, renunțarea la vechea identitate și înlocuirea cu una nouă, de tip bolșevic, după cum a relatat RostOnline.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost