Marius Bostan, de la om al Securității înainte de 1989, la mare luptător pentru libertate după 1989

Cine este Marius Bostan? Să-l lăsăm să se prezinte:

„Marius Bostan a inițiat mai multe companii, este un investitor în serie și pe piața de capital, are o mare experiență managerială, ca membru în diverse consilii de administrare ale unor companii, fonduri sau organizaţii non-profit. A fost în boardul Fondului Roman de Dezvoltare Socială, fondator și Președinte al FNTM, co-fondator al VMB Partners pionier al obligațiunilor municipale și a adus prin aportul său finanţare inteligentă pentru dezvoltare, care a adus economii importante la bugetele locale. A condus mai multe proiecte care au promovat cultura de afaceri modernă în România și este implicat în mai multe proiecte civice. Marius Bostan este membru al Romanian Business Leaders și este iniţiatorul proiectului RePatriot. În prezent Marius se dedică dezvoltării unor companii antreprenoriale, unde este Partener, dintre care le enumerăm pe următoarele: Bostrust, Voss Review, CBN IT, Getika&Innovation, Dositracker, FrontierConnect, NanoTech Paint, EuroDataPark, TrufArt, Pasterra, Newsweek România. În calitate de Ministru al Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, în guvernul de profesioniști, condus de Dacian Cioloș, a rămas consecvent acelorași idealuri în care a crezut dintotdeauna: calea dată de tradiția de peste 2000 de ani a civilizaţiei noastre, a libertății, a democrației și a economiei de piață și a acţionat pentru dezvoltarea comunicaţiior şi societății informaționale, în România.” (sursa)

A fi consecvent înseamnă a fi statornic, conform cu principiile tale, credincios ideilor tale. Din prezentarea de mai sus înțelegem că principiile domnului Bostan, cărora le este consecvent, sunt libertatea, democrația, economia de piață.

Doar ca până în 1989 se pare că era consecvent altor valori, având în vedere că ajuta la monitorizarea activității celor din preajma sa de către Securitatea lui Ceaușescu. Cităm din adeverința nr 3278/27.10.2016 a CNSAS, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității:

Domnul BOSTAN Marius Raul este titular al dosarului fond rețea nr. R417477 (cotă CNSAS). Potrivit documentelor din dosarul menționat, domnia sa, elev în cadrul liceului „Al. I. Cuza” din Focșani, a fost recrutat pentru supravegherea informativă a elevilor de liceu, precum și a „elevilor navetiști pe ruta Adjud-Mărășești-Focșani”; la data de 21.05.1987 a semnat un Angajament, iar numele conspirativ atribuit a fost „VASILESCU”. Direcția de Specialitate a identificat în dosarul nr. R418994 (cotă CNSAS) următoarele informații transmise Securității de către domnul BOSTAN Marius Raul: Notă informativă, întocmită olograf și semnată cu numele conspirativ „VASILESCU”: „Cu privire la numitul N. I., pedagog în cadrul complexului de internate, sursa ne informează că este considerat un bun pedagog, apreciat prin activitatea pe care o desfășoară. Sursa a observat că stă noaptea până la ore târzii și lucrează. De altfel, toate fotomontajele și lozincile din internat sunt actualizate și făcute de el. Este apropiat de elevi și pare prin atitudinea sa că are oarecare timiditate, în realitate am observat că vrea ca totul să se rezolve în internat fără bruscări și cu vorbă bună.”

Noroc că a venit și ziua de 22 decembrie 1989 și regimul comunist al lui Ceaușescu și-a dat duhul. Domnul Bostan a schimbat rapid macazul, convingerile i s-au schimbat peste noapte, iar din om al Securității comuniste a devenit mare anticomunist. Să-i dăm cuvântul:

„Noi, în ’93 şi ’94, atacam tot comunismul, atacam ideile comuniste şi atacam şi persoanele care făceau parte din fostul regim şi, din păcate, aveau responsabilităţi în guvernarea din acel moment. Noi consideram că trebuie să o rupem definitiv cu comunismul şi aceste persoane care aveau mentalităţi comuniste sau, cum spuneam noi atunci, criptocomuniste, frânează dezvoltarea României. Frânează şi opresc îndreptarea României către Occident. Opresc România din drumul ei de a-şi relua locul în rândul ţărilor civilizate.” (sursa)

Asta înseamnă consecvență!

(va urma)


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „Marius Bostan, de la om al Securității înainte de 1989, la mare luptător pentru libertate după 1989”

  1. Am fost coleg cu Marius Bostan, articolul de mai sus este rauvoitor. Probabil este atacat la ordinul patronului Tarziu.
    Bostan a fost chemat la Securitate la 16 ani pentru ca a avut opinii explicite anticomuniste in liceu. Din dosarul de la CNSAS nu rezulta ca a turnat pe nimeni. Din pasajul vostru chiar se vede asta. In plus CNSAS decide ca nu a facut politie politica. In plus activitatea lui a fost mereu patriotica.

    • Sigur că era anticomunist, doar se știe că Securitatea îi recruta doar pe cei mai virulenți anticomuniști dintre anticomuniști.

      Apropo de asta, pe vremea aia părinții mei îmi spuneau să mă feresc de cei care își strigau în gura mare anticomnismul și nu pățeau nimic, mai ales în ultimii ani dinainte de 1989. Îmi spuneau că acela era rolul lor, de a provoca și de a-i face pe cei din jurul lui să-și exprime poziția adevărată față de regim pentru a fi luați în vizor și monitorizați de Securitate. De altfel, asta e o practică arhicunoscută și arhifolosită a tuturor serviciilor de genul ăsta și are rolul de a provoca înterlocutorii să se deschidă.

Comentariile sunt închise.