Acord în timp record în UE. În doar 9 minute, liderii UE au aprobat în UNANIMITATE un sprijin de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina

Liderii celor 27 de state membre ai Uniunii Europene, inclusiv premierul maghiar Viktor Orban, au ajuns joi la un acord cu privire la mecanismul de sprijin de 50 miliarde de euro pentru Ucraina, înțelegerea fiind anunțată de președintele Consiliului European, Charles Michel, la doar nouă minute de la începerea summitului, anunță Calea Europeană.

Într-un Bruxelles blocat de tractoare ale fermierilor care protestează, liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au demarat joi dimineață o nouă rundă de negocieri privind rectificarea bugetului multianual al UE și sprijinul financiar pe termen lung pentru Ucraina.

Înțelegerea a fost convenită la scurt timp după ce Ecaterina Casinge, purtătorul de cuvânt al lui Michel, a anunțat începerea propriu-zisă a summitului, având bugetul multianual, sprijinul pentru Ucraina și situația din Orientul Mijlociu pe ordinea de zi.

Summitul propriu-zis a fost o precedat de o reuniune restrânsă a președintelui Consiliului European, Charles Michel, cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Giorgia Meloni și liderul ungar Viktor Orban.

De altfel, Politico Europe relatează că acordul UE privind un pachet suplimentar de sprijin de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina a fost încheiat după ce un mic grup de lideri l-a convins pe premierul ungar Viktor Orbán, într-o întâlnire cu ușile închise, să renunțe la veto-ul său privind finanțarea Ucrainei.

Potrivit The Guardian, premierul Viktor Orbán a cedat în cele din urmă la presiuni după o serie de întâlniri aseară și în această dimineață cu liderii UE.

Aceștia au convenit asupra a două compromisuri – va exista o revizuire a cheltuielilor de către Comisia Europeană peste doi ani și un vot în acest sens.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost