Moment crucial! Ursula von der Leyen a lansat dezbaterea privind sistemul agricol și alimentar al UE. Cine va reprezenta fermierii români?

Președinta CE, Ursula von der Leyen, a lansat, joi, 25 ianuarie, la Bruxelles, dialogul strategic privind viitorul agriculturii.

Este vorba despre un nou forum mandatat să modeleze o viziune comună asupra viitorului sistemului agricol și alimentar al UE, după cum a anunțat, joi, Reprezentanța CE în România.

„Dialogul strategic reunește principalele părți interesate din întregul lanț agroalimentar, inclusiv fermieri, cooperative, întreprinderi agroalimentare și comunități rurale; precum și organizații neguvernamentale și reprezentanți ai societății civile, instituții financiare și mediul academic. O serie de întâlniri tematice vor fi organizate după reuniunea de lansare, care va avea loc în prima jumătate a anului 2024”, se menționează în comunicatul de presă.

Potrivit sursei citate, profesorul Peter Strohschneider a fost numit președinte, pe baza experienței sale îndelungate, în special în calitate de președinte al „Comisiei pentru viitorul agriculturii” a guvernului federal german.

Dialogul strategic privind viitorul agriculturii a fost lansat în plin protest al fermierilor europeni, după cum a relatat RostOnline.

Europarlamentari francezi: „UE e responsabilă de moartea agriculturii europene!”

Chiar dacă CE prezintă în termeni favorabili dezbaterea lansată joi, totuși sunt tot mai multe voci care acuză că din cauza politicilor europene agricultura are de suferit. Recent, doi europarlamentari francezi, François-Xavier Bellamy și Anne Sander, au declarat că actuala criză este consecința directă a politicii duse de Comisia Europeană care, susținând descreșterea și înmulțirea standardelor care apasă fermele, a sufocat lumea agricolă, potrivit publicației LeFigaro, citată de Marius Tucă.

„Ce cauzează moartea agriculturii noastre? Criza prin care trecem a fost dorită, aleasă, planificată, în ciuda bunului simț și împotriva intereselor noastre esențiale, în ultimii ani – și în special în timpul mandatului care se apropie de final.

Totul a fost scris. Când Comisia Europeană și-a publicat așa-numita strategie „Farm to Fork” în mai 2020, principiul a fost clar: „tranziția verde” a agriculturii europene a semnat declinul acesteia. Și consecințele sale previzibile… Fermierii au alertat imediat. Confirmând îngrijorările lor, au fost publicate două studii de impact, primul de către universitățile germane, al doilea de către Departamentul Agriculturii al Statelor Unite. Ambele convergeau în acest punct: înmulțirea normelor care se conturau pentru agricultura europeană, creșterea terenurilor necultivate, reducerea drastică a protecțiilor fitosanitare aveau să producă o scădere fără precedent a producției agricole care i-a îngrijorat până și pe concurenții noștri americani”, a spus Anne Sander.

În acest context tensionat, rămâne de văzut cine va reprezenta fermierii români în cadrul acestor dezbateri.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost