Fermierii din 6 țări europene protestează, joi, împotriva politicii de mediu a UE și față de importurile de cereale din Ucraina

Organizațiile agricole  din ţările membre ale Grupului de la Visegrad (Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia) împreună cu fermierii din Letonia și Lituania protestează joi, 22 februarie, împotriva politicii de mediu a UE și față de importurile de cereale din Ucraina.

Anunțul a fost făcut de Balázs Győrffy, preşedintele Camerei Naţionale Agrare (NAK), luni, pe postul public de ştiri M1 din Ungaria.

Potrivit acestuia, Politica Agricolă Comună (PAC) din Europa a intrat pe o stradă fără ieşire:

„Crescătorii de animale şi producătorii agricoli au fost catalogaţi ucigaşii climei, acest lucru fiind confirmat şi prin legislaţie. Pactul verde european este un dictat neprofesionist şi nefondat”, a subliniat Balázs Győrffy.

La toate acestea se mai adaugă şi importul nerestricţionat de cereale şi alimente din Ucraina în UE- carne de pasăre, ouă, miere- care duce la o situaţie neechitabilă şi pune în pericol fermierii şi consumatorii europeni.

„Fermierii ucraineni se bucură de un avantaj competitiv, deoarece nu trebuie să respecte standardele stricte de siguranţă alimentară pe care le au fermierii europeni”, a explicat Balázs Győrffy.

Preşedintele NAK a adăugat că unul dintre obiectivele protestelor este să atragă atenţia societăţii şi să contracareze criticile adresate producătorilor.

„Protejarea apelor noastre şi a pământului nostru reprezintă un scop comun, iar bunăstarea animalelor este şi în interesul economic al producătorilor”, a subliniat Győrffy.

În cadrul emisiunii s-a mai spus că exporturile de cereale ale Ucrainei prin Marea Neagră au atins nivelul de dinainte de război, cu toate acestea UE menţine coridorul de solidaritate, care a fost creat pentru a asigura aprovizionarea cu cereale a ţărilor aflate în curs de dezvoltare.

În acest context, Balázs Győrffy a explicat: motivul este că Ucraina a fost împinsă în afara pieţelor europene, iar acum se încearcă recuperarea.

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost