Franța interzice denumirile de friptură, jambon și cârnați pentru produsele vegetale

Guvernul francez a interzis utilizarea unor denumiri precum friptură, escalop, cârnați și șuncă în cazul produselor produsele pe bază de proteine vegetale, informează AFP, citată de Agerpres.

Textul de lege reprezintă una dintre mai vechile revendicări ale firmelor din sectorul creşterii animalelor, care consideră că termeni precum „jambon vegetal”, „cârnaţi vegani” şi „bacon vegetarian” pot crea confuzie în rândul consumatorilor.

Guvernul francez a publicat un prim decret în iunie 2022, însă acesta a fost suspendat prin procedură de urgenţă de Consiliul de Stat.

Noul text detaliază, mai ales, în două liste, termenii rezervaţi produselor de origine animală sau care nu conţin decât foarte puţine proteine vegetale.

Printre termenii a căror utilizare este interzisă pentru desemnarea produselor alimentare din proteine vegetale se află: file, muşchi file, pulpă, escalop, biftec, jambon, fleică şi antricot.

Sunt interzise, de asemenea, pentru comercializarea sau promovarea unui produs ce conţine proteine vegetale termenii „care fac trimitere la nume de specii şi grupuri de specii animale, la morfologia sau la anatomia animală”.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost