Grecia a devenit prima țară creștin-ortodoxă care a legalizat căsătoriile între persoane de același sex în ciuda opoziției Bisericii Ortodoxe

Adoptarea legii – care a fost elaborată de guvernul de centru-dreapta al prim-ministrului grec Kyriakos Mitsotakis și a avut sprijinul a patru partide de stânga – face ca Grecia să devină a 16-a țară din Uniunea Europeană și a 35-a țară la nivel mondial care legalizează căsătoriile între persoane de același sex.

O majoritate interpartide de 176 de parlamentari din Parlamentul cu 300 de locuri a votat în favoarea proiectului de lege. Alți 76 au votat contra, în timp ce doi s-au abținut de la vot și 46 nu au fost prezenți la vot.

Pe lângă legalizarea căsătoriei între persoane de același sex, noua lege va permite cuplurilor de același sex să adopte în mod legal copii, dar nu și să aibă un copil printr-o mamă surogat – un recurs care este legal aici numai pentru cuplurile heterosexuale care au o nevoie medicală de reproducere asistată.

Legea a fost adoptată în ciuda protestelor masive ale societății civile grecești și a Bisericii Ortodoxe din Grecia.

Dacă Grecia a căzut cred că tendința e foarte clară. Doar modificarea articolului 48 din Constituție va salva România de la aceeași soartă.

În prezent articolul 48 are următorul conținut:

Art. 48 – Familia

(1) Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.
(2) Condiţiile de încheiere, de desfacere şi de nulitate a căsătoriei se stabilesc prin lege. Căsătoria religioasă poate fi celebrată numai după căsătoria civilă.
(3) Copiii din afara căsătoriei sunt egali în faţa legii cu cei din căsătorie.

Amintim că la data de 2 februarie 2024 s-a lansat Coaliția pentru Constituție – Familie și Libertate a cărei misiune este de revizuire a Constituției României în vederea înlocuirii termenului de „soți” cu sintagma „un bărbat și o femeie”, în vederea ocrotirii familiei în calitate de element natural și fundamental al societății, respectiv a consacrării dreptului de a utiliza numerar în orice tranzacții, având în vedere caracterul esențial al protejării libertății individuale.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost