110 ani de la martirizarea părintelui Haralambie Balamace. Claudiu Târziu, prezent la slujba de pomenire de la Mănăstirea Curtea de Argeș

Sâmbătă, 23 martie, s-au împlinit 110 ani de la moartea martirică a părintelui Haralambie Balamace.

Cu această ocazie, au avut loc slujbe de pomenire în mai multe biserici din România, Albania și Serbia.

Claudiu Târziu, președintele CNC AUR, a participat la slujba de pomenire de la Mănăstirea Curtea de Argeș.

„Astăzi (sâmbătă-n.red) comemorăm 110 ani de la martirizarea părintelui Haralambie Balamace din Corcea (Albania), slujitor al Domnului și al românismului. Și totodată îi pomenim creștinește pe toți românii/aromânii din Balcani care s-au jertfit pentru cauza națională.

La 23 martie 1914, în noaptea Sfintelor Paști, preotul Haralambie (Papa Lambru) Balamace, alături de alți câțiva aromâni, a fost torturat, asasinat și mutilat de o bandă de extremiști greci, pentru „vina” de a fi slujit cauzei naționale a românilor și aromânilor din Balcani.

În memoria și pentru sufletele tuturor acestor frați ai noștri omorâți pentru neam s-au ținut parastase în mai multe locuri din țară, din Albania și în Serbia.

Eu am participat la slujba de pomenire oficiată de un sobor de preoți în vechea catedrală episcopală de la Mănăstirea Curtea de Argeș, cu binecuvântarea IPS Arhiepiscop Calinic.

Cu această ocazie, m-am închinat la sfintele moaște ale Sfintei Filoteia (aflate în catedrala nouă) și am văzut muzeul din palatul episcopal, un adevărat tezaur al istoriei noastre bisericești.

Le mulțumesc colegilor din Argeș care s-au ocupat de organizare și deopotrivă părinților slujitori”, a transmis, pe Facebook, Claudiu Târziu.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost