Patronii cu afaceri pe litoral renunță la angajații străini și caută din nou români. „Nu veneau niciodată la program”

Dacă în ultimii ani, patronii români de pe litoral au angajat mai ales barmani, ospătari și cameriste din Bangladesh, Sri Lanka sau India, acum angajatorii mizează tot pe români. Sunt scoase la concurs peste 15.000 de posturi pentru tinerii care vor să lucreze, în această, vară la mare, anunță Știrile ProTV.

„A trebuit să-i învățăm că programul este program, nu veneau niciodată la ora pe care o stabileam. Pare că nu sunt scumpi, dar sunt scumpi pentru că trebuie să le plătim în afară de salariu și cazare, și masă. Ținând cont că hotelul este sezonier”, spune Oana Olteanu, administrator complex hotelier.

Așa că, pentru 2024, cei mai mulți dintre administratorii de hoteluri și restaurante mizează forță de muncă autohtonă. Cum profesioniștii sunt greu de găsit, se încearcă școlarizarea elevilor care pot suplini deficitul de forță de muncă.

„Pe termen mediu, dacă reușim să creștem copii, să-i preluăm din școlile profesionale sau din învățământul dual, atunci cu siguranță vom avea 10-20% care vor rămâne să lucreze pe litoral”, explică George Fuduli, administrator complex turistic.

Peste 15.000 de locuri sunt scoase acum la concurs, dar patronii s-ar bucura să rămână și cu jumătate dintre cei admiși.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost