Votul prin corespondență pentru românii din străinătate, interzis la alegerile europarlamentare? Anunțul MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis un ordin privind documentele necesare românilor din străinătate pentru a vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și parlamentare din acest an, dar nu și la alegerile europarlamentare.

MAE a anunțat, pe site-ul oficial, că la alegerile pentru Președintele României și la alegerile pentru Senat și pentru Camera Deputaților, cetățenii români cu drept de vot care au domiciliul sau reședința în străinătate își pot exercita dreptul de vot și prin corespondență, prin înscrierea pe un formular online aflat pe site-ul gestionat de Autoritatea Electorală Permanentă (www.votstrainatate.ro), începând cu data de 1 aprilie 2024.

Pentru a se putea înregistra cu opțiunea votului prin corespondență, alegătorii români din străinătate trebuie să încarce pe site-ul anterior menționat și o copie scanată sau o fotografie a documentului care dovedește dreptul legal de ședere, eliberat de autoritățile statului de reședință.

De asemenea, la alegerile pentru Senat și pentru Camera Deputaților, cetățenii români cu reședința în străinătate pot vota la secțiile de votare organizate în afara țării numai dacă prezintă un document eliberat de autoritățile străine care atestă dreptul legal de ședere în țara respectivă.

Ordinul cu documentelor care atestă dreptul legal de ședere în străinătate este disponibil aici.

Însă, MAE anunță că „pentru alegerile pentru Parlamentul European nu este reglementat cadrul legal pentru exercitarea dreptului de vot prin corespondență”.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost