Recrutare în Armata Română. MApN: Cei mai mulți candidați nu au trecut proba fizică

Statul Major al Apărării a analizat, în lunile februarie, martie şi aprilie, desfăşurarea primei serii de recrutare-selecţie a soldaţilor profesionişti din acest an, un proces constituit, în principal, din fazele de înscriere şi selecţie a candidaţilor, respectiv de repartiţie în unităţi a candidaţilor admişi.

Constatarea generală a fost că cei mai mulţi dintre candidaţi nu au reuşit să treacă de evaluarea fizică, transmite MApN, într-un comunicat de presă remis luni, potrivit Agepres.

Principalele date ale analizei efectuate de Statul Major sunt următoarele:

 • campania de recrutare şi selecţie s-a derulat în 41 de judeţe şi în municipiul Bucureşti;
 • numărul de locuri scoase la concurs: 5.093;
 • numărul de candidaţi: 6.448 (dintre care fete: 20%);
 • indicele de interes (raport între nr. candidaţilor şi nr. locurilor scoase la concurs): 1,3;
 • proporţie candidaţi respinşi la evaluarea fizică (prima probă): 24%;
 • proporţie candidaţi respinşi la evaluarea psihologică (candidaţi rămaşi după proba fizică): 18%;
 • proporţie candidaţi respinşi la evaluarea medicală (candidaţi rămaşi după evaluarea psihologică): 12%;
 • numărul candidaţilor admişi: 2.626;
 • indicele de admitere (proporţia candidaţilor selecţionaţi din totalul candidaţilor înscrişi): 40%.

„Constatarea generală a fost că cei mai mulţi dintre candidaţi nu au reuşit să treacă de evaluarea fizică (cu sublinierea faptului că a fost prima probă a procesului de recrutare-selecţie). Nivelul de dificultate al probei este considerat ca fiind unul mediu (traseu utilitar-aplicativ, alergare de rezistenţă 2.000 m). O persoană cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 ani, cu o dezvoltare fizică normală ar trebui să nu întâmpine dificultăţi majore pentru trecerea baremelor fizice minime obligatorii ale acestei evaluări”, se precizează în comunicatul MApN.

Pe de altă parte, MApN spune că, din punct de vedere profesional, vocaţia pentru armată trebuie să se sprijine şi pe componenta de venit salarial.

În context, sunt prezentate veniturile lunare posibil a fi realizate în luna mai 2024 (net: soldă şi normă de hrană) ale soldaţilor/gradaţilor profesionişti, într-o simulare care are în vedere aplicarea nivelului maxim al prevederilor OUG nr.26/2024 şi care pot fi majorate corespunzător drepturilor salariale acordate în funcţie de condiţiile individuale în care îşi desfăşoară activitatea:

 • cel mai mic venit lunar net al unui soldat profesionist la momentul angajării: 4.399 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 3.345 lei şi valoarea normei de hrană de 1.054 lei);
  cel mai mare venit lunar net al unui soldat/gradat profesionist: 5.765 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 4.711 lei şi valoarea normei de hrană de 1.054 lei);
 • media venitului lunar net al unui soldat/gradat profesionist: 5.082 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 4.082 lei şi valoarea normei de hrană de 1.054 lei).

La acestea se adaugă drepturile privind norma de echipare, indemnizaţiile de transport, de chirie (cu posibilitatea transformării în plata din rată pentru cumpărarea unei locuinţe), de detaşare, de misiune, decontare transport concediu de odihnă, decontare contravaloare voucher de vacanţă, decontare tratament ambulatoriu şi servicii medicale, specifice instituţiilor din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi securitate naţională.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost