UPDATE/ Președintele iranian Ebrahim Raisi a murit în urma prăbușirii elicopterului în care se afla (oficial iranian)

Actualizare

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi şi ministrul său de externe, Hossein Amirabdollahian, şi-au pierdut viaţa în prăbuşirea elicopterului care îi transporta, într-o zonă muntoasă şi pe o vreme foarte rece, a declarat luni un oficial iranian, după ce echipe de căutare au localizat epava aparatului de zbor în provincia Azerbaidjanul de Est, informează agenția Reuters, citată de Agerpres.

„Preşedintele Raisi, ministrul de externe şi toţi pasagerii din elicopter au fost ucişi în prăbuşire”, a declarat pentru Reuters un înalt oficial iranian, sub rezerva anonimatului.

Știrea inițială

Un elicopter care îi transporta pe președintele iranian, Ebrahim Raisi, și pe ministrul de externe al Iranului s-a prăbușit duminică în timp ce traversa un teren montan pe o ceață densă, a declarat un oficial iranian pentru Reuters, iar salvatorii se străduiau să ajungă la locul incidentului.

Oficialul a declarat că viețile lui Raisi și ale ministrului de externe, Hossein Amirabdollahian, sunt „în pericol în urma prăbușirii elicopterului”.

„Suntem încă plini de speranță, dar informațiile care vin de la locul accidentului sunt foarte îngrijorătoare”, a declarat oficialul pentru Reuters, vorbind sub condiția anonimatului.

Televiziunea de stat iraniană a citat un oficial care a declarat că cel puțin un pasager și un membru al echipajului au fost în contact cu salvatorii. O dronă turcă a identificat o sursă de căldură suspectată a fi epava elicopterului și a împărtășit coordonatele posibilului loc de prăbușire cu autoritățile iraniene, a declarat agenția de știri Anadolu.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, care deține puterea supremă cu ultimul cuvânt în politica externă și programul nuclear al Iranului, a încercat să-i liniștească pe iranieni, spunând că nu va exista nicio perturbare a afacerilor de stat. Mass-media de stat iraniană a declarat că vremea rea a contribuit la provocarea accidentul și complică eforturile de salvare.

Agenția de știri oficială a Iranului, IRNA, a declarat că Raisi zbura într-un elicopter Bell 212 fabricat în SUA. Șeful Statului Major al armatei iraniene a ordonat ca toate resursele armatei și ale Gărzilor Revoluționare de elită să fie folosite în operațiuni de căutare și salvare. Anterior, postul public de televiziune din Iran a oprit toate programele obișnuite pentru a difuza rugăciunile ținute pentru Raisi în toată țara. la primele ore ale zilei de luni, a arătat o echipă de salvare, purtând jachete strălucitoare și torțe pentru cap, înghesuită în jurul unui dispozitiv GPS în timp ce căutau pe jos un munte negru ca smoala în mijlocul unui viscol înzăpezit.

„Cercetăm cu atenție fiecare centimetru din zona generală a accidentului, dar condițiile meteorologice sunt nefavorabile”, a declarat un comandant regional al armatei, citat de presa de stat.

Echipele de salvatori nu au detectat luni ”niciun semn” de viaţă umană în elicopterul la bordul căruia s-a aflat preşedintele iranian Ebrahim Raisi şi care s-a prăbuşit duminică în nord-vestul Iranului, potrivit televiziunii de stat iraniene, relatează AFP, citată de Agerpres.

„În acest stadiu nu există niciun semn care să indice că pasagerii elicopterului sunt în viaţă”, a anunţat televiziunea iraniană după localizarea aparatului de zbor.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost