Cuvintele marelui duhovnic român, Ilie Cleopa, amintite de părintele Josiah Trenham, duminică, la Iași (VIDEO)

Preotul ortodox american, Josiah Trenham, aflat zilele acestea în România, a rostit un cuvânt de învățătură, duminică, la Parohia „Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu”- Galata din Iași.

Zeci de oameni din împrejurimile Iașului au participat, duminică, la Parohia „Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu”, la sfințirea paraclisului cu hramul „Sfântul Apostol Simon Zilotul”. Slujba de târnosire a sfântului locaș a fost săvârșită de IPS Părinte Mitropolit Teofan, notează Doxologia.

La începul cuvântului de învățătură, părintele Josiah Trenham a spus, în limba română, „Hristos a înviat!”.

Vorbind despre importanța zilei dedicată femeilor creștine, părintele Josiah Trenham a amintit de cuvintele marelui duhovnic român, Ilie Cleopa, propus spre canonizare.

„Prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, ÎPS Teofan, împreună cu soborul de preoți și alături de dumneavoastră, au sfințit biserica în Duminica aceasta a Mironosițelor. Nu cred că poate exista o duminică mai aleasă decât aceasta. Și aș vrea să vă explic această importanță a zilei, citând câteva cuvinte de la părintele Cleopa Ilie.

Ascultați cum descrie părintele Cleopa pe femeile mironosițe:

„Astăzi este ziua femeilor creștine. Ele sunt urmașele femeilor mironosițe. Fiicele învierii. Lucrătoarele Domnului. Faruri sau făclii ale credinței. Sufletul familiilor. Credincioasele bisericii ortodoxe păstrează aprinsă flacăra credinței. Ele apără tradițiile sfinte, evlavia și credința în casele noastre.”

Sfințirea unei biserici este o expresie a acestei evlavii. Și aș vrea să vă gândiți, alături de mine, la una dintre femeile mironosițe, Maria din Betania. Când Domnul a venit în casa lui Lazăr, Maria a fost cea care a luat un vas cu mir de mare preț, l-a desfăcut și l-a turnat pe picioarele Mântuitorului. A fost o acțiune nemaiîntâlnită până atunci, o acțiune extraordinară. Iar această acțiune nemaivăzută i-a frapat pe Apostoli, în special pe Iuda.

Însă, Domnul le-a oprit cuvintele și le-a spus: „Ceea ce a făcut femeia aceasta pentru mine este un lucru deosebit de frumos. Atât de frumos încât se va vorbi despre el în toate locurile întotdeauna”. Nu avea niciun sens ceea ce făcea ea pentru lume. Iar această evlavie nemaivăzută, neînțeleasă, ilogică este un model de adevărată iubire creștină. Este motivul pentru care dumneavoastră astăzi închinați lui Dumnezeu această Sfântă biserică. Este motivul pentru care acest tărâm sfânt, acest pământ al României este plin cu case închinate lui Dumnezeu”, a spus părintele Josiah Trenham, potrivit Doxologia.

 

 

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost