Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste. Slujbă de pomenire și Marșul Memoriei, marți, 14 mai, în Capitală

Marți, 14 mai 2024, în Piața Revoluției din Capitală, în scuarul statuii Iuliu Maniu, va avea loc comemorarea martirilor din temnițele comuniste.

De la ora 19.00 va avea loc o slujbă de pomenire. Ulterior, vor lua cuvântul foști deținuți politici și urmași ai celor morți în temnițe, anunță organizatorii într-un comunicat primit pe adresa redacției.

La ora 21.00 va începe Marșul Memoriei, retragere cu torțe.

Reamintim că în fiecare an, în ziua de 14 mai, este marcată Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, conform Legii nr. 127/2017.

În expunerea de motive, postată pe site-ul www.cdep.ro, se arată că „marea sărbătoare a tuturor românilor care cinstesc sfânta jertfă a martirilor din temniţele comuniste este ziua de 14 mai 1948, când au fost arestaţi de regimul comunist marea majoritate a tinerilor, a intelectualilor, alţi mulţi români care, prin exemplul de neascultare şi reală libertate exprimată în faţa regimului dictatorial ateu, au pătimit asemenea primilor creştini”.

„În acea noapte de 14 spre 15 mai 1948 au fost arestaţi peste 10.000 de tineri anchetaţi ulterior, condamnaţi şi repartizaţi în puşcăriile unde urmau să execute fiecare condamnarea. Suntem conştienţi de nume mari ca ale părintelui Nicolae Steinhardt, pastorului Richard Wurmbrand, episcopului greco-catolic Iuliu Hosu, părintelui greco-catolic Tertulian Langa, politicianului Iuliu Maniu, poetului Radu Gyr şi soţiei sale sau Mircea Vulcănescu, Aurelian Bentoiu între mulţi alţii care au pătimit în temniţe.

Se impune aşadar ca această zi să fie cinstită şi declarată ca zi naţională a acestor martiri care şi-au adus darul înaintea istoriei, care s-au jertfit ei pentru ca nouă să ne fie mai bine. Din respect pentru cei care au îndrăznit să reziste acelor vremuri istorice, Parlamentul României are datoria morală să declare ziua de 14 mai ca zi a martirilor temniţelor comuniste”, se precizează în expunerea de motive.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost