A fost înființată misiunea NATO de asistență și instruire în domeniul securității pentru Ucraina (NSATU), cu structuri și pe teritoriul României

Liderii celor 32 de state membre ale NATO au aprobat, miercuri, prin Declarația finală a summitului de la Washington la 75 de ani de la fondarea Alianței, planurile secretarului general Jens Stoltenberg privind înființarea misiunii NATO de asistență de securitate și instruire pentru Ucraina, anunță Calea Europeană.

Potrivit sursei citate, misiunea va avea un comandament în Germania și centre logistice în estul Alianței, inclusiv pe teritoriul României. Totodată a fost aprobat un angajament financiar de 40 de miliarde de euro pentru anul următor și înființarea poziției de Înalt Reprezentant al NATO pentru Ucraina.

Liderii NATO au stabilit că Alianța va prelua coordonarea și furnizarea majorității asistenței internaționale în materie de securitate pentru Ucraina, cu un comandament condus de un general cu trei stele și aproximativ 700 de persoane care vor lucra la un comandament dedicat acestei misiuni, cu sediul în Germania și la punctele logistice ce vor fi amplasate în partea de est a Alianței, unele dintre aceste structuri urmând a fi create și în România.

„Am decis să înființăm Misiunea NATO de asistență și instruire în domeniul securității pentru Ucraina (NSATU) pentru a coordona furnizarea de echipamente militare și de instruire pentru Ucraina de către aliați și parteneri. Scopul său este de a plasa asistența de securitate pentru Ucraina pe o bază durabilă, asigurând un sprijin sporit, previzibil și coerent”, se arată în declarația finală andosată de liderii euro-atlantici.

NSATU, care va opera în statele aliate, va sprijini autoapărarea Ucrainei în conformitate cu Carta ONU.

De asemenea, în conformitate cu dreptul internațional, NSATU nu va face din NATO o parte la conflict. Misiunea va va sprijini transformarea forțelor de apărare și de securitate ale Ucrainei, permițând integrarea ulterioară a acesteia în NATO.

„Am convenit, de asemenea, asupra unei promisiuni financiare care să ajute Ucraina să construiască o forță capabilă să învingă agresiunea rusă în prezent și să o descurajeze în viitor. Am convenit că 40 de miliarde de euro reprezintă o bază minimă în următorul an și pentru a asigura prevalența unei finanțări durabile pentru Ucraina”, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă, în timp ce acest sprijin fiind inclus într-o anexă la declarația finală.

Stoltenberg a declarat că aderarea Ucrainei la NATO nu este o „chestiune de dacă, ci de când”, după ce paragraful 16 al Declarației de la Washington statuează că „viitorul Ucrainei este în NATO” și că aliații vor sprijini Ucraina „pe calea sa ireversibilă către integrarea euro-atlantică deplină, inclusiv aderarea la NATO”.

În declarația finală a summitului de la Washington, liderii NATO au proclamat sprijinul lor pentru „calea ireversibilă” a Ucrainei „către integrarea euro-atlantică deplină, inclusiv aderarea la NATO”, o transformare diplomatică superioară a declarațiilor de la București din 2008 și de la Vilnius din 2023.

Deciziile asumate prin Declarația de la Washington și prin declarația Consiliului NATO- Ucraina care va fi adoptată joi „constituie o punte către aderarea Ucrainei la NATO”, au consemnat liderii euro-atlantici.

Pe același subiect:

Declarație comună privind „întărirea apărării aeriene a Ucrainei”. Președintele Iohannis, printre semnatari

România va găzdui pe teritoriul său structuri ale misiunii NATO de asistență de securitate și instruire pentru Ucraina

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Spune-ți părerea

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.