Mitropolitul Daniil de Vidin, noul patriarh al Bulgariei

ÎPS Părinte Daniil, Mitropolit de Vidin, a fost ales duminică, 30 iunie 2024, în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare și întronizat în aceeași zi la Catedrala Patriarhală „Sfântul Alexandru Nevsky” din Sofia, Bulgaria, anunță Ziarul Lumina.

În vârstă de 52 de ani, Preafericitul Părinte Patriarh Daniil este al 29-lea Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Bulgare și al patrulea Patriarh. A fost ales de Consiliul Electoral Patriarhal cu 69 de voturi și îi succedă Patriarhului Neofit, care a trecut la cele veșnice în luna martie, anul acesta.

Mesajul Patriarhului României

Patriarhul Daniel a transmis, duminică, un mesaj la întronizarea noului Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Bulgare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniil, notează Basilica.ro.

Textul integral:

Preafericirea Voastră,
Iubiți frați întru Arhierie,
Membrii ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare,
Onorată asistență,

Cu multă bucurie în Hristos Domnul, ierarhii, clerul și credincioșii Bisericii Ortodoxe Române au primit astăzi, 30 iunie 2024, vestea alegerii Preafericirii Voastre ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare.

Suntem deplin încredințați că Preafericirea Voastră veți fi un vrednic urmaș al celui întru veșnică pomenire Patriarhul Neofit și al celorlalți venerabili Patriarhi ai Bisericii Ortodoxe Bulgare, a căror moștenire spirituală o veți continua cu fidelitate și dinamism și cu aceeași purtare de grijă pentru biserica și comunitatea ortodoxă română din Sofia.

Demnitatea de Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Bulgare, la care ați fost chemat de Mântuitorul nostru Iisus Hristos, „Marele Arhiereu” (Evrei 4, 14), presupune o responsabilitate pastorală deosebită pentru Biserica Ortodoxă Bulgară, mai ales în aceste vremuri dificile, marcate de numeroase crize morale, sociale, economice și chiar de conflicte militare.

În contextul multiplelor provocări ale lumii de astăzi, Domnul nostru Iisus Hristos, „Păstorul cel Bun” (Ioan 10, 11), ne cheamă pe toți slujitorii Bisericii Sale să oferim mărturie, prin cuvânt și faptă, despre adevărul mântuitor al Evangheliei Sale. Astfel, suntem convinși că Preafericirea Voastră, credincios și harnic slujitor în Via Domnului, veţi contribui la apărarea şi afirmarea valorilor creştine în lumea contemporană și la promovarea lucrării social-filantropice a Bisericii Ortodoxe.

În aceste clipe solemne, ne rugăm ca Atotmilostivul Dumnezeu să Vă dăruiască pace, bucurie și mult ajutor, ca să păstoriţi Biserica Ortodoxă Bulgară pe calea mântuirii, spre slava Preasfintei Treimi și a întregii Ortodoxii.

Prin mesajul nostru frățesc, transmis Preafericirii Voastre de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh Patriarhal, ne exprimăm bucuria de a fi părtași la această mare și binecuvântată sărbătoare a Bisericii Ortodoxe Bulgare, care întărește comuniunea dintre Bisericile noastre, dintre poporul român și poporul bulgar.

În numele Sfântului Sinod, al clerului și al credincioșilor Bisericii Ortodoxe Române, felicităm pe Preafericirea Voastră cu ocazia acestui eveniment binecuvântat, dorindu-Vă ani mulți și rodnici în slujba Sfintei Biserici Ortodoxe a Bulgariei!

Cu deosebită stimă și frățească îmbrățișare în Hristos Domnul,

† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost