Patriarhia Română. Se pregătește o nouă icoană care să conțină sfinți români contemporani

Sfântul Sinod va canoniza în curând mai mulți cuvioși și mărturisitori din secolul trecut, decizie care va preceda manifestările jubiliare din 2025, când Biserica Ortodoxă Română aniversează 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei și un secol de la dobândirea statutului de Patriarhie, anunță Basilica.ro.

În acest scop, Comisia de Pictură Bisericească a început demersurile pentru pregătirea unei icoane actualizate dedicată Sfinților Români. Aceasta va avea dimensiunile de 90 x 60 cm și se va intitula „Soborul Sfinților Români”.

Va fi realizată, până în septembrie, de pictorul bisericesc Costel Olărean, care a pictat recent și icoana de canonizare a Sfintei Teofana Basarab.

„Există o schiță de pregătire, după care mă voi ghida, dar vor mai fi adaptări pe parcurs în funcție de discuțiile cu Comisia de Pictură Bisericească”, a declarat, pentru Basilica.ro, pictorul Costel Olărean.

Potrivit acestuia, în partea de sus a icoanei vor apărea Maica Domnului pe tron cu Pruncul Hristos, cu sfinți îngeri în jur reprezentați în slavă și cu Biserica în fundal, ca simbol; iar în partea de jos vor fi reprezentați foarte mulți sfinți, pe registre.

„În centrul registrului de jos va fi pictat Sf. Ap. Andrei ca cel care i-a creștinat pe strămoșii noștri și îi ocrotește pe români, înconjurat de cete de sfinți în ordine ierarhică, după erminia picturii bizantine: sfinți ierarhi români, mucenici, cuvioși.”

Între aceștia vor fi incluși și mărturisitori și cuvioși care vor fi canonizați în curând.

Printre aceștia se numără Pr. Dumitru Stăniloae, Arhim. Sofian Boghiu, Ieroschim. Dionisie Ignat, Arhim. Petroniu Tănase, Arhim. Cleopa Ilie, Ieroschim. Paisie Olaru, Arhim. Dometie Manolache, Arhim. Serafim Popescu, Pr. Liviu Galaction Munteanu, Protos. Gherasim Iscu, Protos. Visarion Toia, Protos. Calistrat Bobu, Pr. Ilarion Felea, Pr. Alexandru Baltagă și Protos. Iraclie Flocea.

Foto: Basilica.ro

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost