Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat, vineri, pe Facebook, că Romgaz a cerut în instanță dizolvarea Greenpeace România.
Reamintim că Ministerului Energiei, care controlează Romgaz, cu peste 70% din acțiuni, și deține și 20,7% din capitalul OMV Petrom.
„Am spus de la bun început că ne vom lupta până la capăt pentru interesul public al țării noastre, pentru securitatea energetică și bunăstarea românilor. Și asta facem. Nu ne vom lăsa intimidați de amenințări, cereri de demisie, minciuni și jigniri pe bandă rulantă.
Am luat act de faptul că ROMGAZ a decis să formuleze, prin filiala sa implicată în proiectul Neptun Deep, o cerere de chemare în judecată având ca obiect dizolvarea Fundației Greenpeace CEE (Central Eastern Europe) România. Cererea a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Sectorului 1 (dosar nr. 17337/299/2025). Este un demers legal, corect și moral, în premieră pentru România.
Legea permite accesul liber la justiție și conferă calitate procesuală activă Greenpeace pentru a ataca proiecte de miliarde de euro. Corelativ, atunci când demersurile litigioase se dovedesc neîntemeiate, aceste ONG-uri trebuie să poată răspunde cel puțin pentru cheltuielile de judecată, dacă instanța decide în acest sens. Aceasta este legea și nimeni nu este mai presus de ea”, a precizat Burduja.
Potrivit acestuia, prin sentințele civile nr. 667/2025 și 4887/2025, cererile formulate de Fundația Greenpeace împotriva Proiectului Neptun Deep au fost respinse, ONG-ul fiind obligat la plata a 380.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată către titularii proiectului.
„ (…)Având în vedere insolvabilitatea și scopul duplicitar al Fundației Greenpeace CEE (Central Eastern Europe) România, ROMGAZ, prin filiala implicată în proiectul Neptun Deep, a considerat că sunt îndeplinite condițiile legale pentru dizolvarea Fundației Greenpeace CEE (Central Eastern Europe) România, conform Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 (…)”, a transmis, vineri, ministrul Energiei.
Pe același subiect:
Bruxellesul se bazează pe gazele din România pentru interzicerea celor din Rusia

- Rata de promovare a examenului de bacalaureat, cu 14 puncte procentuale mai mică în mediul rural decât în urban - 21 iunie 2025
- Consiliul UE constată că România nu a luat măsuri pentru reducerea deficitului bugetar. Venituri suplimentare din taxe și controlul cheltuielilor, printre solicitările EcoFin - 21 iunie 2025
- UPDATE/ Ilie Bolojan, desemnat premier. Președintele Nicușor Dan: Este persoana cea mai potrivită să facă ajustările necesare în aparatul statului român - 20 iunie 2025
Sunt total de acord cu DESFIINTAREA GREENPEACE ROMANIA. Ca si cu desfiintarea GREENPEACE internationala. Aceasta asociatie foarte bine platita face doar PROPAGANDA IEFTINA, PE BANII DONATORILOR. Astept o petitie, DAR NU DE LA DECLIC. M-am lamurit si ce hram poarta aceasta asociatie formata importiva Romaniei si romanilor.
Corect spus , dar ” una este vorba si alta este fapta ” in cazul cunoscut in speta , ne intrebam ca prostii , daca nu este doar ” un marketing politic ” in cauza , de ce domnul MINISTRU IN CAUZA , nu depune ” plangerea sa , atat la SRI , privind ” SIGURANTA NATIONALA ENERGETICA A ROMANIEI ” cat si la CSAT ? asta daca vorbim pe fapte si nu pe vorbe ” de marketing politic ” Ramane de vazut , vorba sau fapta ministrul in cauza .Doamne ajuta