Un nou experiment începe marți în școlile din România, odată cu prima probă a bacalaureatului, examen național care, în premieră, este organizat mai devreme în acest an. Din acest motiv, orarul elevilor din școlile desemnate ca centre de evaluare va fi dat peste cap, iar Ministerul Educației propune desfășurarea cursurilor în format online asincron.
Bacalaureatul începe marți, cu proba la limba și literatura română, la examenul național fiind așteptați peste 108.000 de elevi, în cele 447 de centre de examen din întreaga țară.
Ministerul Educației precizează că au fost organizate centre de exemen în 30% dintre liceele din țară (cele mai multe centre selectate fiind unități de învățământ doar cu nivel liceal).
Tot Ministerul Educației transmite că pentru organizarea programului școlar în perioada sesiunii de bacalaureat (10-16 iunie), „activitățile didactice se pot desfășura în format asincron și/sau se vor identifica soluții pentru suplinirea cadrelor didactice implicate în comisiile de examen.”
Totodată, precizează ministerul de resort, pentru continuarea activităților curente, conducerile unităților de învățământ vor identifica soluții pentru suplinirea cadrelor didactice implicate în comisiile de examen, în cazul în care acest lucru se impune.
Comparativ anii trecuți, bacalaureatul din 2025 se organizează cu o lună mai devreme, decizia autorităților fiind motivată de temperaturile ridicate din luna iulie, astfel încât sub pretextul schimbărilor climatice asistăm la un nou experiment în sistemul de învățământ românesc.

- Rata de promovare a examenului de bacalaureat, cu 14 puncte procentuale mai mică în mediul rural decât în urban - 21 iunie 2025
- Consiliul UE constată că România nu a luat măsuri pentru reducerea deficitului bugetar. Venituri suplimentare din taxe și controlul cheltuielilor, printre solicitările EcoFin - 21 iunie 2025
- UPDATE/ Ilie Bolojan, desemnat premier. Președintele Nicușor Dan: Este persoana cea mai potrivită să facă ajustările necesare în aparatul statului român - 20 iunie 2025