Guvernul va condiționa eliberarea autorizațiilor de construire, achiziționarea de mașini și eliberarea permisului de conducere de plata taxelor, impozitelor și amenzilor la bugetul de stat.
Anunțul a fost făcut, vineri, de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, într-o conferință comună cu premierul Ilie Bolojan.
Potrivit lui Cseke Attila, măsurile propuse pentru creșterea capacității financiare a unităților administrativ-teritoriale „se bazează pe principiul justeței și echității sociale”.
„Se vor institui măsuri prin care veniturile, alte venituri ale unei persoane domiciliate pe raza unei unități administrativ-teritoriale, să poată fi reținute la sursă, o parte din aceste venituri, conform Codului de procedură civilă, și aceste venituri să poată fi, lunar, până la stingerea debitului, să fie virate direct în contul unității administrativ-teritoriale, astfel încât nu primăria să umble cu titlul executoriu în mână, prin tot felul de proceduri birocratice, și atunci când există un venit din partea statului român, că el este venit care se dă prin AJPIS, de exemplu, sau chiar prin primărie, din acel venit să putem să reținem ceea ce duce la stingerea debitului”, a spus Cseke Attila.
Ministrul Dezvoltării a precizat că alte măsuri care privesc, la fel, corelarea cu necesitatea de a avea certificat de atestare fiscal la zero, adică un cetățean care și-a plătit taxele și impozitele locale.
Iată ce a mai declarat ministrul Cseke Attila:
- Vom propune ca suspendarea permisului de conducere să aibă loc în cazul în care amenzile contravenționale de circulație nu sunt achitate în termen de 90 de zile de la comunicare. Vom propune ca restituirea permisului de conducere suspendat să aibă loc sub condiția dovedirii achitării tuturor debitelor pe care le are cetățeanul posesor de acest permis. Dacă există un debit scadent care nu este achitat, permisul de conducere nu se restituie până la achitarea acestui debit. Radierea din circulație a unui autovehicul nu se va putea face decât cu prezentarea certificatului de atestare fiscală, adică cu stingerea tuturor datoriilor.
- Achiziționarea de autoturisme – cumpărătorul va putea achiziționa aceste autoturisme și le va putea înscrie pe numele lui atunci când are toate datoriile plătite. Astăzi, conform legii, doar vânzătorul este obligat să aducă certificat de atestare fiscală, cumpărătorul, care în această tranzacție, practic, dispune și de fonduri, nu are această obligație.
- Autorizațiile de construire vor putea fi eliberate doar cetăţenilor care şi-au achitat aceste taxe și impozite locale sau amenzi contravenționale.
- Propunem instituirea unor mijloace, mecanisme moderne, de verificare cu privire la existența și mărimea imobilelor construite cu sau fără autorizație de construire, astfel încât să existe temei legal pentru o primărie ca prin utilizarea dronelor să poată să identifice aceste imobile, nu mai trebuie să meargă inspectorii pe teren, nu e o problemă legată de dreptul de proprietate, este o metodă des folosită în alte state ale Uniunii Europene, și, aceste drone, astăzi sunt capabile să facă și măsurători. Pe baza acestor măsurători se poate deschide rol fiscal pentru cetățeanul care nu și-a declarat această construcție, indiferent că a fost construită cu autorizație de construire sau fără autorizație de construire.
- Vom propune ca autoritățile locale, respectiv primăriile să poată externaliza încasarea debitelor scadente către autoritatea locală prin firme de executare fiscală.

- Sinaxarul zilei: Sfântul Preot Mărturisitor Ilie Lăcătuşu și Sfânta Mironosiţă şi întocmai cu Apostolii Maria Magdalena - 22 iulie 2025
- Patriarhul României își aniversează ziua de naștere, marți, 22 iulie - 21 iulie 2025
- Două medalii de aur, trei de argint și una de bronz pentru elevii români la Olimpiada Internațională de Matematică 2025. Rezultate excepționale și la Olimpiada de Informatică - 21 iulie 2025