Ministrul Mediului (USR), Diana Buzoianu, a spus joi că apa este o resursă limitată, iar fermierii trebuie să plătească pentru ea, declarația fiind făcută ca reacție la scandalul de la Lungulețu, unde producătorii agricoli au acuzat autoritățile că nu-i lasă să folosească pentru irigații apă din Dâmbovița.
Într-o intervenție la Antena 3, ministrul Mediului a subliniat că agricultorii trebuie să intre în legalitate și să declare câtă apă folosesc pentru irigații.
„Autorităţile de control vor face controale. Este evident că apa este o resursă limitată, tocmai de asta avem şi aceste probleme. În contextul schimbărilor climaticee, în contextul secetelor din perioada aceasta, e foarte clar că apa devine o resursă foarte important de gestionat corect. Intrarea în legalitate a agricultorilor, şi anume să declare exact câtă apă iau şi să plătească nişte sume absolut modice. Vorbim de sub 10 lei pentru o mie de metri cubi pentru apa de suprafaţă. Deci este vorba de nişte sume foarte mici, dar este foarte important să ştii câtă apă este luată de acolo, tocmai pentru că aveam discuţia şi despre debit. Aceste lucruri sunt o normalitate. Şi să nu mai spun, sunt lege. Legea va fi respectată. Există astăzi şi înţeleg din discuţiile purtate cu reprezentanţii Apele Române, că au avut loc deja întâlnirile cu reprezentanţii agricultorilor din zonă şi cu toţii au căzut de acord că vor respecta legea şi că vor fi încheiate aceste protocoale. Deci, una peste alta, legea este făcută ca să fie şi respectată, dar ea are aici şi un sens, are un rol. Un rol de a putea să gestionăm o resursă care, repet, este limitată”, a spus Diana Buzoianu, la Antena 3, potrivit Mediafax.
„Singurul beneficiar de pe Dâmbovița este Apa Nova”- Bogdan Gorunescu
Pe de altă parte, ministrul Diana Buzoianu nu a menționat nimic despre contractul cu Apa Nova. Reamintim că directorul tehnic al Administrației Bazinale de Apă Argeș- Vedea, Bogdan Gorunescu, a declarat pentru „Adevărul” că singurul beneficiar de pe Dâmbovița este Apa Nova.
„Avem o acțiune de control vizavi de furtul acesta de apă al oamenilor care iau direct din râul Dâmbovița. La noi singurul beneficiar de pe Dâmbovița este apa Nova. Nouă aceștia ne spun exact cât trebuie să le dăm pe zi, ca să putem să asigurăm, cu tot cu Argeșul, calitatea apei și debitul de apă necesar pentru alimentarea cu apă a Bucureștiului. Având în vedere aceste minuni, noi am constatat că de fapt debitul ăsta pe care noi îl dăm la Apa Nova dispare. Noi trebuie să dăm suplimentare la debitul pe care ei ni-l cer. Iar pe zona aceasta, Lungulețu, având în vedere că este o zonă de agricultură intensă a unor persoane fizice, PFA-uri, sau nu știu exact ce este acolo, pentru că noi ne-am dus de fapt la primărie, au găsit o grămadă de motopompe de mici dimensiuni, de mari dimensiuni, care alimentează ilegal din râul Dâmbovița. Și am înțeles – din ce ne-au spus colegii, pentru că nu s-au întors de pe teren – că au fost în jur de 70-80 persoane la primărie, care i-au atacat fizic și verbal, inclusiv pe reprezentanții IPJ Dâmbovița. Așa înțeleg eu. Am înțeles că primarul a sunat la 112 și a venit Jandarmeria ca să poată să plece oamenii noștri de acolo”, a precizat, pentru „Adevărul”, directorul tehnic al Administrației Bazinale de Apă Argeș – Vedea, Bogdan Gorunescu.
Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul Apa Nova, în 2011, „Municipiul Bucureşti încredințează în concesiune societăţii Apa Nova Bucureşti caseta colectoare de sub râul Dâmboviţa şi Stația de Epurare Ape uzate Glina”.
***
Apa Nova a devenit concesionarul serviciilor de alimentare cu apă și canalizare pentru București în anul 2000, când Primar General era Viorel Lis, contractul fiind semnat inițial pentru 25 de ani. Nu există vreo informație publică dacă contractul respectiv ar fi fost publicat în Monitorul Oficial și nici despre redevențele pe care francezii de la Apa Nova ar fi trebuit să le plătească statului român.
Ulterior, în 2020, când Primar General era Gabriela Firea, contractul de concesiune cu Apa Nova a fost prelungit până în 2037.
În 2011, „Municipiul Bucureşti încredințează în concesiune societăţii Apa Nova Bucureşti caseta colectoare de sub râul Dâmboviţa şi Stația de Epurare Ape uzate Glina”.

- România, prezentă la reuniunea Grupului de Contact pentru Ucraina - 22 iulie 2025
- Andrei Popete Pătrașcu: România nu trebuie să devină victima propriei obediențe geopolitice - 22 iulie 2025
- Sinaxarul zilei: Sfântul Preot Mărturisitor Ilie Lăcătuşu și Sfânta Mironosiţă şi întocmai cu Apostolii Maria Magdalena - 22 iulie 2025