Liber la Dreapta

PDL se dezintegrează. Nici o surpriză. A început odată cu debarcarea guvernului Boc. Dar a devenit oficial sîmbătă seara, cu declaraţia de adio a lui Traian Băsescu, care şi-a motivat despărţirea de partidul său de suflet prin faptul că PDL a rămas 50% FSN. Aluzia e la jumătatea care l-a votat pe Vasile Blaga. Realitatea este însă că şi partea încolonată în spatele Elenei Udrea e tot FSN.

Bun, în sfîrşit, omul care a dus PDL pe culmile gloriei recunoaşte că această formaţiune nu e una de dreapta. Fie şi cu jumătate de gură.

LANSARE - ALIANTA ROMANIA DREAPTA - PARLAMENT

Acum, Băsescu şi-a pus consilierii să facă o nouă grupare: Mişcarea Populară. Probabil că se vrea mai mult decît un partid, poate un fel de Uniune pentru o Mişcare Populară (Franţa) care să reunească toate curentele Dreptei: liberali, democraţi-creştini, conservatori şi, cine ştie, poate chiar naţionalişti. S-a mai vorbit în aceşti termeni.

În capul trebii e aşezat Cristian Diaconescu, posibil candidat la preşedinţie în 2014 şi fost lider şi ministru PSD şi UNPR. Om de dreapta, nu? De rîsu’-plînsu’.

Rămîne de văzut cine se alătură grupului de consilieri prezidenţiali care a pornit Fundaţia Mişcarea Populară pe bloguri şi Facebook (au aderat deja Sebastian Lăzăroiu, Bogdan Oprea, Daniel Funeriu şi Iulian Chifu).

Elena Udrea a declarat că rămîne cu gaşca ei în PDL, să se bată.

“Reformiştii” din PDL, reprezentaţi de Monica Macovei, Emil Boc, Teodor Baconschi, Cristian Preda, Ionuţ Popescu şi Adrian Papahagi nu s-au hotărît încă. Totuşi, Macovei a anunţat că nu are un proiect politic comun nici cu Blaga, nici cu Udrea.

Mihai Răzvan Ungureanu a devenit indezirabil şi pentru Traian Băsescu, şi pentru gruparea Monica Macovei. Mai mult, el şi-a făcut jucăria proprie, copiind infantil Alianţa DA, împreună cu un ciot din PNŢCD. Aşadar, e foarte puţin probabil ca Forţa Civică să intre în Mişcarea Populară, precum şi ca gruparea Macovei să adere la FC.

Mihail Neamţu, cu a sa Nouă Republică, stă în expectativă. “Reformiştii” lui Macovei şi-ar găsi mai degrabă locul în NR. Dar NR nu are nici un interes să se topească în Mişcarea Populară, cînd abia a reuşit să se ridice pe propriile picioare, să atragă şi să anime forţe proaspete dintr-un electorat dezabuzat.

E un bun prilej acum să se confirme/infirme şi unele dependenţe: cît de legaţi mai sînt Neamţu şi Macovei de Băsescu?

Una peste alta, Băsescu pare cam singur în noua lui aventură. Chiar şi aşa, ar putea construi un partid de măcar zece procente, cît era PD pe cînd l-a preluat, la începutul anilor 2000. Pentru că Traian Băsescu mai are personal un capital electoral de minimum 10 %.

Problema este că acel partid n-ar folosi la nimic electoratului. Atîta doar că fanii preşedintelui s-ar simţi reprezentaţi.

Să admitem însă, de dragul ipotezei, că Mişcarea Populară ar aduna resturi din PDL şi FC + PNŢCD Pavelescu. Nu ar rezulta un partid de dreapta. Iar electoratul de dreapta, dezamăgit de PDL, de Traian Băsescu şi de PNL, va rămîne în continuare fără reprezentare politică.

În concluzie, cu implozia PDL se spulberă şi mitul existenţei Dreptei în România (despre PNL nu mai credea nimeni că este de dreapta). Deci Dreapta trebuie construită de la zero. Întrebarea este dacă de astă dată se va alcătui şi afirma cu adevărat o forţă politică de dreapta, ori o altă fantoşă a Stîngii botezată “Dreapta”. Îi vom cunoaşte caracterul după liderii ei.

Claudiu Târziu

About Claudiu Târziu

Jurnalist, scriitor şi editor; cea mai recentă carte publicată: ”Rostul generației noastre. O perspectivă conservatoare asupra României postcomuniste” (Ed. Rost, București, 2019)

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „Liber la Dreapta”

Comentariile sunt închise.