Dezbatere CSIC: Psihiatria ca formă de represiune

psi

„Mai există încă azi cineva care se gândește că se pot găsi în România forțe sociale capabile să pună în primejdie sistemul nostru socialist? Cred că nu. (…) Firește, pot să mai existe nebuni, dar societatea noastră socialistă dispune de mijloacele necesare, inclusiv cămașa de forță. (…) Nădăjduim că într-un viitor apropiat vom discuta problema perfecționării activității de ocrotire a sănătății în cadrul unei Plenare a Comitetului Central al Partidului. Chiar acești nebuni pot fi tratați cu mijloace mai moderne, pentru a nu trebui să recurgem la cămașa de forță.” Nicolae Ceaușescu, 1 octombrie 1968

Represiunea în regimul comunist a cunoscut două perioade importante. Dacă întemniţarea a zeci de mii de opozanţi în perioada Gheorghiu Dej este cunoscută măcar în linii mari de către publicul larg şi destul de bine acoperită în istoriografie, abuzurile din perioada Ceauşescu rămân încă prea puţin documentate. Aflat într-un context internaţional sensibil diferit faţă de anii ’50 şi obligat de mai multe tratate internaţionale pe care România le-a semnat, Ceauşescu a susţinut în permanenţă că noţiunea de deţinut politic este lipsită de acoperire. În realitate însă, regimul comunist a găsit metode noi de înlăturare din societate a persoanelor incomode: înscenarea proceselor de drept comun şi internarea abuzivă în azilele psihiatrice.

Centrul de Studii în Istorie Contemporană îşi doreşte să redeschidă subiectul delicat al utilizării psihiatriei ca armă politică în anii 70-80 şi vă invită luni, 29 septembrie, de la ora 18, la conferinţa „Psihiatria ca formă de represiune”. La discuţia moderată de Sorin Lavric vor participa dr. Ion Vianu (psihiatru, scriitor), dr. Aurel Romila (psihiatru) şi Oana Demetriade (cercetător CNSAS). Invitaţii vor încerca să ofere atât o imagine panoramică a abuzurilor psihiatrice, cât şi una individualizată, vorbind despre cazul cunoscutului dizident Vasile Paraschiv. Evenimentul va avea loc la Hotelul Howard Johnson (Calea Dorobanţilor nr. 5-7), în sala Iridium Grand Ballroom. Intrarea este liberă.

Alina Ioana Dida

About Alina Ioana Dida

Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Dezbatere CSIC: Psihiatria ca formă de represiune”

  1. Succes ! Daca represiunea pre-ceausista au cunoscut-o crunt parintii nostri, cea ceausista am cunoscut-o ( cel putin partial) si noi, cei mai tineri.
    Comunismul nu s-a schimbat doar si-a adaptat metodele.

Comentariile sunt închise.