Sfinţirea unei biserici excepţionale

Pe 17 Mai a.c., începînd cu ora 9.00, la Alba Iulia va avea loc slujba de sfinţire de bisericii ortodoxe din Cartierul Nou II. Un eveniment care ar putea părea banal pentru cineva care nu a călcat pragul acestei biserici de o rară frumuseţe. În fapt, unul excepţional, pentru că marchează deschiderea pentru credincioşi a unui lăcaş de rugăciune unic în România. Atât prin arhitectura specială, poate uşor inspirată de biserica Mănăstirii Arbore, gîndită de arhitectul Dorin Şefan, şi prin fresca neobişnuită (ca idee teologică, compoziţie, colorit, dimensiune) şi totuşi pe deplin ancorată în arta bizantină a pictorului Ioan Popa, până la hramul multiplu pe care îl poartă – al Sfinţilor Ioani (Botezătorul, Teologul şi Gură de Aur) şi al Sfinţilor Martiri Brâncoveni. Fiecare linie arhitecturală, fiecare imagine şi fiecare obiect din biserică aparţine unei viziuni teologico-artistice pe care eu unul n-am mai întîlnit-o. La această, îndrăznesc să spun, capodoperă au conlucrat exemplar trei oameni deosebiţi: părintele profesor Jan Nicolae(parohul bisericii, despre a cărei teologie puteţi citi şi aici), ctitorul Ioan Popa (patronul Transavia) şi pictorul Ioan Popa (printre altele, cunoscut şi ca iniţiator şi animator al proiectului „Iconari în Otopeni”). Trei Ioani care au atins excelenţa în profesiile lor. Oameni care merită îmbrăţişaţi cu inima pentru această realizare, şi nu numai. Dumnezeu să-i răsplătească!
Mai jos, redau câteva imagini cu biserica şi cu pictura care o împodobeşte. biserica din Alba exterior biserica din Alba altar IMG_2539 IMG_4053 IMG_4054 IRInel c. _IRI0609 Mandylion, 6.30x6.30 m, fresca 2014 Pliant_Alba_Jan_vf_9 Pliant_Alba_Jan_vf_9
Claudiu Târziu

About Claudiu Târziu

Jurnalist, scriitor şi editor; cea mai recentă carte publicată: ”Rostul generației noastre. O perspectivă conservatoare asupra României postcomuniste” (Ed. Rost, București, 2019)

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost