Bătălia demnităţii româneşti

Legea „anti-legionară”, votată și promulgată, stârnește în sfârșit reacții de contestare din partea unui spectru larg al opiniei publice. După 2 ani de tăcere cvasi-absolută, timp în care legea a parcurs nederanjată toate etapele procedurale, poporul român pare a se trezi din “somnul cel de moarte” în ceasul al 13-lea.

Trebuie însă spus că această tăcere nu poate fi imputată 100% pasivității mioritice a românilor sau, mai brutal spus, lașității. Această tăcere a fost urmărită sistematic de autorii legii și aliații lor conjuncturali din clasa politică. Mediatizarea a fost aproape nulă iar anunțurile de pe siteul Parlamentului afișate foarte târziu pentru a face practic imposibilă prezența la ședinte și dezbateri a unor persoane sau asociații interesate, care legal ar fi avut dreptul să-și spună părerea. Într-un articol al meu de anul trecut spuneam că “legea anti-legionară mișună ca o cârtiță prin beciurile Parlamentului”. Așa s-a lucrat până la sfârșit, chiar și votul în plen nu a fost anunțat decât în ziua respectivă ! Au făcut tot posibilul să o țină ascunsă pentru a pune societatea românească în fața faptului împlinit. Acesta e spiritul european, domnilor Florian, Antonescu, Nica, Zgonea, etc? Atât valorează respectul dvs. față de valorile democratice?

Au urmat trei săptămâni de așteptare în care la președinție au sosit mai multe memorii care cereau șefului statului să nu promulge legea. Le-a citit președintele Iohannis? I-a fost cel puțin semnalată prezența lor? Câte ore (sau minute) din timpul său a alocat președintele studierii legii? Nu vom ști probabil niciodată. La ora asta încă îmi place să cred că domnul Iohannis nu a fost corect și complet informat și că odată lămurit va regreta promulgarea și își va urma glasul conștiinței (de creștin și anticomunist dar și reprezentant legitim al poporului român) și va încerca să repare răul făcut.

Dar legea a fost promulgată și publicată în Monitorul Oficial, deci este în vigoare pe deplin. Vânătoarea de legionari poate începe, incluzând și pe foștii, pretinșii sau presupușii adepți sau simpatizanți ai acestei doctrine, alături de fasciști, rasiști, negaționiști, minimaliști, deflectiviști (of, of…mai sunt multi termeni din aștia ?). Domnul Florian a convocat instituțiile statului la o “instrucție de front”, ca să știe de acum că sunt la ordinele domniei sale!

Dar iată… românii tăcuți (sau neatenți) până acum încep să reacționeze. Texte din presa scrisă, foarte multe pe Internet, chiar și câteva emisiuni TV trag semnalul de alarmă! Această lege încalcă flagrant drepturi democratice fundamentale! Această lege validează condamnările politice comuniste! Aceasta lege masacreaza cultura națională! Se vorbește deja insistent despre Eliade, Gyr, Țuțea, Cioran care vor fi cenzurați pentru că au fost legionari dar oare pe Eminescu vom avea voie să-l omagiem – doar a fost și el un “precursor al fascismului” după cum îl catalogase unul din strămoșii ideologici ai domnului Florian?

Faptul că legea este contestată de reputați oameni de cultură, istorici, cunoscuți ziariști dar și militanți ai societății civile, juriști și preoți dar și persoane particulare cu opinii coerente este un semn bun. Nu sunt reacții identice ci dimpotrivă foarte diverse în abordare, fiecare din unghiul sensibilității sale. Pe toți însă îi unește convingerea că merită riscul exprimării publice. Daca nu o fac azi, mâine poate fi prea târziu! Vor fi etichetați și ei drept legionari, fasciști, negaționiști? Probabil că da. Într-o lume coruptă, acesta e prețul (minim) al curajului atitudinii. Alții au plătit un preț mai mare – la Pitești, Gherla, Sighet, Aiud, Canal….

Să fim însă realiști. Presiunea opiniei publice e departe încă de a fi atins o masă critică prentru a face legea inoperabilă și (mai târziu) a determina anularea ei. Deocamdată majoritatea televiziunilor tac, iar cele două care au organizat dezbateri nu e sigur dacă o vor mai face. Presa scrisă poate mult mai mult iar de la Radio România (instituție de o seriozitate respectabilă) așteptăm să fie glasul rațiunii (și al națiunii) dincolo de orice interese politice sau comerciale. Efervescența de pe internet atinge cel mult 1% din populația țării. Politicienii sunt în vacanță, probabil mulți încă n-au aflat ce au votat și, în general, opinia publică e mai relaxată în lunile de vară.

Dacă reacțiile se opresc aici totul se va stinge și ni se vor pune din nou cătușele sclaviei (mai lustruite decât cele staliniste, dar tot cătușe). E nevoie de mai multe dezbateri la ore de maximă audiență dar mai ales e nevoie ca personalitățile culturii și conștiinței românești să iasă în față și să arate marea nedreptate pe care o va aduce această lege, haosul în care va fi aruncată țara. Să vină la dezbateri cei pe care poporul îi cunoaște – scriitori, actori, savanți, militari de elită, înalte fețe bisericești! Să treacă peste frică, calcule sau falsă diplomație, aici se joacă o carte mult mai mare. Se dă o bătălie crucială – bătălia demnității românești!


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


5 comentarii la „Bătălia demnităţii româneşti”

  1. Mai trebuie adaugat ca legea a venit in perioada concediilor, cand lumea este putin interesate de probleme politice…
    Lucrurile au fost premeditate…

    Af fi necesar un inventar al legilor date impotriva poporului roman in perioadele iulie-augus sau de Craciun sau anul nou…

  2. Ion Petrovici a fost Ministerul Culturii Naționale și Cultelor în guvernul lui Ion Antonescu perioada 1943-1944. La începutul marilor epurări politice efectuate sub regimul comunist, nu ar fi fost arestat și deținut până în 1964. La 19 ianuarie 1949 a fost condamnat la 10 ani temniță grea pentru susținerea regimului antonescian.
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_Petrovici

    La una din „searatele muzicale” din anii 90 – tvr 2 parca, dl Iosif Sava a spus ca dl Petrovici a fost condamnat pe nedrept, deoarece el si-a facut datoria ca om de cultura. Se pare ca nu a fost ‘implicat ideologic’. E de presupus ca dl Iosif Sava era la curent cu CV ul politic al dlui Petrivici.

    Nici o lege nationala sau internationala nu te poate obliga sa-ti tradezi tara si nemul, pe motiv ca la putere se afla un guvern care slujeste unei anumite ideologii.

    Mircea Vulcanescu se gaseste in aceeasi situatie: a fost tehnocrat (secretar de stat in guvernul maresalului Antonescu). Si-a facut datoria fata de neam si tara, nu „fata de fascisti”.

    Ceea ce doreste dl Crin Antonescu prin lergea propusa, este ca romanii sa fie obedienti fata de sionisti dupa principiul: pietenii sionistilor sunt prietenii nostri, dusmanii lor dusmanii nostri.
    Interesele neamului romanesc trec pe planul doi.

    Nu stiu ce popor din lume ar accepta asa ceva…

  3. Aflam din Vietile Sfintilor, ca Sf Mare Mucenic Gheorghe, avand o functie importanta in Imperiul Roman a aflat ca imparatul pagan Diocletian pregateste o mare prigoana impotriva crestinilor.
    Nu a alergat la persi sau la alti dusmani ai Romei, pt ajutor militar/politic ca sa-l doboare pe imparat, sa puna mana pe putere si sa instaureze o imparatie cresina: a impartit averea saracilor, l-a marturist pe Hristos, dupa care a trecut prin vamile muceniciei.

    Dnii Crin Antonescu si Elie Visel ar fi dorit ca dnii Vulcanescu si Petrovici sa dezerteze la Stalin si ‘sa elibereze’ Romania cu ajutorul diviziei Tudor Vladimirescu. IATA MESAJUL ACESTEI LEGI !

  4. Ma doare sufletul cind vad cum sint batjocoriti adevaratii eroi ai neamului de „marele istoric”geoege,crin laurentiu antonescu mare turnator,un neica nimeni.

Comentariile sunt închise.