Octav Bjoza, liderul AFDPR, critică „legea antilegionară”, pe care o vrea şi anticomunistă

Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, a dat difuzat astăzi o scrisoare deschisă, în care îşi exprimă, destul de tîrziu, dar fără echivoc, punctul de vedere asupra Legii 217/ 2015, zisă şi „legea antilegionară”. Liderul AFDPR precizează că este o poziţie personală, organizaţia pe care o conduce urmînd să se pronunţe la Congresul său, de la sfîrşitul acestei luni. 

Octav Bjoza, care este şi subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, a afirmat că legea „se aseamănă foarte mult cu cele apărute pe la începutul anilor 1950” şi că Avocatul Poporului şi Curtea Constituţională, care tac vinovat, trebuia să se autosesizeze. Din păcate, şi liderul AFDPR este de părere că legea trebuie amendată prin încălcarea şi mai drastică a Constituţiei. Adică, în loc să fie eliminate prevederile neconstituţionale, să fie pus sub incidenţa lor şi comunismul.

Subsemnatul OCTAV BJOZA, în calitatea de Preşedinte al AFDPR, în nume personal, îmi exprim îngrijorarea faţă de escaladarea unor discuţii păguboase pentru toată lumea şi mai ales pentru istoria recentă a României, cu referire la Legea nr.217/2015, care alătură legionarismul  nazismului şi fascismului.

Fără a avea studii de specialitate realizez că legea se aseamănă foarte mult cu cele apărute pe la începutul anilor 1950.

Este regretabil  faptul că unii parlamentari întocmesc proiecte de legi, fără a-i cunoaşte şi discuta cu cei despre care se face vorbire în acestea.

Proiectul de lege trebuia supus dezbaterii publice înainte de a fi votat în Parlament şi nu după ce a devenit lege, cum vedem că se întâmplă azi în presa scrisă, televizată sau pe internet. Din capul locului sesizăm că legea prezintă mai multe ambiguităţi, fiind interpretabilă, astfel încât oricine poate deveni victimă, fiind la „cheremul” oricărui procuror sau judecător, urmare a vreunei sesizări, fie ea chiar anonimă.

Legea este în contradicţie flagrantă cu Constituţia României, atunci când vorbim de libertatea de exprimare a cetăţeanului.

Surprinde la modul cel mai neplăcut faptul că Avocatul Poporului şi Curtea Constituţională nu s-au autosesizat de aceste aspecte. Desigur că tăcerea învinovăţeşte cele două instituţii.

Constat cu tristeţe cum legea în cauză a declanşat un efect inversnedorit de nimeni. Rezistenţa anticomunistă din România a fost dintre cele mai dure şi longevive din lumea comunistă europeană. Ea trebuie privită ca un „întreg”, nediferenţiind-o pe criterii politice, etnice sau culte, predominant fiind spiritul de jertfă pentru patrie şi tricolor.

Mă întreb dacă nu noi, foştii deţinuţi politici, suntem cei mai autorizaţi să ne desemnăm cine să ne fie sfinţii, eroii şi cetăţenii de onoare?

De curând, în Parlamentul României, a avut loc un simpozion internaţional intitulat „PODURILE TOLERANŢEI”, în organizarea etniei evreieşti, la care am participat şi eu cca două ore. Se vorbea foarte frumos despre toleranţă, iubire, iertare. În timp ce noi am fi dorit un dialog preventiv-constructiv, ni se oferă în schimb aroganţă şi vigilenţă exacerbată!

Desigur şi Legea nr.217/2015 este perfectibilă prin amendarea ei de către legiuitori.

Cu această ocazie, cer cu fermitate trecerea în aceeaşi lege, a comunismului „ilegitim şi criminal” alături de nazism, fascism şi legionarism.

Să fi uitat parlamentarii că regimul comunist a săvârşit cele mai abominabile crime asupra acestui popor, milioane de cetăţeni români având de suferit?

Aşa cum holocaustul comis asupra etnicilor evrei este recunoscut şi asumat, desigur în cifrele sale reale, să procedăm asemenea şi atunci când vorbim de români, maghiari, germani şi alte etnii.
Doresc ca istoria recentă a României să nu fie mutilată, ci să rămână aşa cum am făcut-o noi!

Pe marginea Legii nr.217/2015, conducerea AFDPR îşi va exprima un punct de vedere oficial cu ocazia celui de al XXII-lea Congres care va avea loc la Rm.Vâlcea în zilele de 28-29 august 2015.

Preşedintele AFDPR,
Octav Bjoza
18 august 2015

Claudiu Târziu

About Claudiu Târziu

Jurnalist, scriitor şi editor; cea mai recentă carte publicată: ”Rostul generației noastre. O perspectivă conservatoare asupra României postcomuniste” (Ed. Rost, București, 2019)

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost