Revizuirea Constituţiei: Articolul 48

Update (1 dec. 2015): Cipru devine prima ţară majoritar ortodoxă care adoptă „uniunile civile” pentru persoanele de acelaşi sex.

Săptămâna trecută Monitorul Oficial a publicat o iniţiativă cetăţenească menită să facă din legea fundamentală a ţării principala pavăză (juridică) a familiei formate dintr-un bărbat şi o femeie în faţa ideologiei de gen, care în ultimii 15 ani a pătruns în legislaţia din multe state din Europa şi America de Nord.

Proiectul vizează întărirea definţiei familiei prin înlocuirea, în art. 48 al Constituţiei, a cuvântului „soţi” cu expresia „bărbat şi femeie”, astfel:

„Art. 48: Familia
(1) Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.”
Acest amendament a mai fost propus în cursul discutării revizuirii Constituţiei de către Parlamentul Romaniei, în 2013, revizuire care a fost abandonată.
De pe situl BBC am preluat o hartă a statelor europene în care este permisă căsătoria între persoanele de acelaşi sex. Cu gri sunt colorate statele în care, acum 6 luni, acest lucru nu era posibil încă.
samesex_map_new
Harta statelor europene în care este permisă căsătoria gay.
În Europa majoritatea statelor au luat o decizie cu privire la problema definiţiei familiei: 13 state permit căsătoria gay, din care una prin Constituţie (Irlanda), iar alte 16 o interzic prin legea fundamentală. Dintre celelalte state, majoritatea au adoptat o formă alternativă de recunoaştere a convieţuirii cuplurilor homosexuale, numită „uniuni civile” sau „parteneriate civile”.
România nu mai poate ignora acest subiect, întrucât în urma unei decizii a CEDO din vară toate statele vor fi obligate să-şi modifice legislaţia pentru a oferi recunoaştere şi protecţie legală cuplurilor unisex, cel puţin sub forma „uniunilor civile”. [Amănunte puteţi citi aici.]
Obiectivele iniţiativei [dacă va reuşi] constau nu doar în protejarea familiei naturale, cât în promovarea unui set de politici publice care să vizeze problemele cu care se confruntă familia, pe fondul crizei demografice majore, aflată deja în atenţia opiniei publice.
Pentru promovarea iniţiativei legislative este nevoie de cel puţin 500.000 de semnături, care vor trebui să fie strânse în următoarele şase luni. Odată validate, listele de semnături vor introduce proiectul de lege în dezbaterea Parlamentului, care apoi îl va supune la vot. Dacă proiectul de amendare a Constituţiei va trece la vot, va fi organizat un referendum pentru modificarea art. 48 din Constituţie.
Astfel, partidele parlamentare vor fi nevoite să se pronunţe pe o lege constituţională. Un test greu pentru cele obişnuite să fie „imparţiale” când e vorba de familie şi tot soiul de „drepturi” închipuite.
[Notă: În prezent, Monitorul Oficial nu pote fi accesat gratuit de către cetăţenii României. Există o iniţiativă legislativă depusă recent de senatorul Valeriu Todiraşcu, care, aprobată, ar alinia România la normele promovate de UE.  (amănunte aici.) Până acum această propunere a fost respinsă de două ori de Senat; acum e redepusă a treia oară. Toate documentele oficiale ale Comisiei Europene şi ale Parlamentului European pot fi consultate gratuit.] 

 

Alina Ioana Dida

About Alina Ioana Dida

Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


6 comentarii la „Revizuirea Constituţiei: Articolul 48”

 1. Nu suntem noi capabili sa spunem/decidem cine are voie sa se casatoreasca religios si cine nu. Da asa e, Biblia spune, dar Biblia spune multe lucruri, inca de la cele 10 porunci si majoritatea sunt incalcate zi de zi chiar de acesti fanatici, care acum, suntin aceasta „interzicere” pentru ca asa spune Biblia. Cati dintre acestia, care respecta acele cuvinte din Biblie si semneaza impotriva casatoriei intre persoane de acelasi sex, respecta in egala masura cuvintele precum „Sa Nu minti” (cine spune ca nu minte sa citeasca ce inseamna cuvantul ipocrit in Dex, poate se recunoaste) „Sa nu ucizi” (mot a mot, nu specica ce sa nu ucizi dar ucidem animale zi de zi, pentru hrana sau agrement – cine spune ca nu poti trai fara sa ucizi animale sa se intereseze ce inseamna sa nu mananci carne si apoi se gandeasca de 2 ori daca este o absoluta necesitate sau doar pofta, dorinta etc; ucidem natura zi de zi, de mai multe ori pe zi daca e posibil – cine spune ca e necesar, are dreptate, dar chiar toate lucrurile sunt necesare?punem in orice clipa dorinta umana de a fi mai sus decat altcinva si a avea ceva mai bun decat aproapele, mai presus decat orice a creat Dumnezeu inaintea noastra sau odata cu noi), „Sa nu poftesti la ce are aproapele tau” (exemplificat mai devreme) „Sa nu furi” (oare aici furatul se refera la a lua mai mult decat ai nevoie, implicit a tine pentru tine cand poti sa imparti cu cineva care nu a reusit sa aiba excese…de mancare, haine, bani, bunuri, locuinte, medicamente etc) „Sa nu fi desfranat” (as exemplifica dar nu cred ca este nevoie de detalii in domeniu cand sunt sigur ca nu exista cineva care nu a avut un gand „necurat” vreodata – revezi cuvantul ipocrit daca te simti mai special).
  Nu cred in vreo putere divina dar indiferent de acest lucru cred in faptul ca toti suntem oameni indiferent ca am fost creati sau evoluati la acest stadiu de OM / SUFLET / BARBAT / FEMEIE.
  Ne bazam pe ziceri transmise verbal sau in scris de catre alti oameni/suflete/barbat/femeie pe care( am fost INVATATI sa) ii consideram divini cu cuvinte divine si le asimilam ca o baza a convingerilor proprii. Nimeni nu stie ce inseamna Homosexual de cand se naste, afla in care li se spune ca e anormal sau pacatos sau bolnav psihic (ma refer la mentalitatea ortodoxa).
  Respectam o Biserica care impiedica accesul in „casa Domnului” unor OAMENI/SUFLETE/BARBAT/FEMEIE pentru a infaptui o sfanta Taina, respectam o Biserica care separa fizic sub „ochii Domnului” barbatul de femeie in aceasi casa, respectam o Biserica care nu permite anumite drepturi femeii dar le permite barbatilor (de ce? pentru ca – traditie -), respectam o Biserica cu incalzire in pardoseala, la „usa” careia cersesc batrani, copii ; tot OAMENI si OAMENII din interior sunt in majoritatea timpului ignoranti si nu in ultimul rand o Biserica care nu poate judeca un viitor criminal/violator/pedofil/agresor si totusi este botezat, cununat (de multe ori), spovedit in „casa Domnului” iar un homosexual nu poate merge mai departe de botez si spovedanie (unde daca nu ar minti, cel mai probabil ar fi refuzat de catre slujitorii Domnului) pentru ca ce? e mai rau decat acela care este casatorit in Biserica si dupa un timp isi bate sotia / copiii sau chiar mai rau? e mai rau decat acel botezat de mic in aceeasi Biserica dar pedofil mai tarziu? mai rau decat mama care isi paraseste copilul? mai rau ca cel care azi primeste Sfata Impartasanie si poimaine ucide cu bestialitate un animal (nu sacrificare, Ucidere)?
  Perpetuam, pe baza cuvintelor pe care le consideram divine, ura fata de Aproapele nostru, separarea de Aproapele nostru, promovarea superioritatii fata de Aproapele nostru doar pentru ca nu avem o explicatie pentru ei. Bolnav psihic, posedat, anormal nu este o explicatie si din pacate oamenii care le interzic drepturi persoanelor atrase de acelasi sex nu se bazeaza pe altceva decat pe cuvinte, pareri si preconceptii.
  Nu este o societate in care as vrea sa mai traiesc, nu este o societate in care as vrea sa cresc un copil, nu este o societate care merita ajutor si nu este o Biserica in care, chiar ca heterosexual vreau sa ma casatoresc.
  Urat din partea BOR ca se folosesc de popularitate si influenta pentru a nu pierde puterea cuvantului.

  Am folosit replici si cuvinte foarte generale, am incercat sa abordez problema pentru orice tip de mentalitate, nu este un roman, nu este un studiu plictisitor dar sunt intrebari care trebuie sa ni le punem fiecare dintre noi si sa…incercam….sa le raspundem sincer indiferent de orientare sexuala sau credinta. Reusim? Nu cred….Dezamagitor….

  • Florin,

   Nu Biserica a instaurat casatoria intre barbat si femeie, ci Insusi Dumnezeu. De aceea El a spus :”Cresteti si va inmultiti” si a dat binecuvantare pentru casatorie doar barbatului si femeii.

   Exista homosexuali de mii de ani, dar niciodata nu au venit cu pretentia casatoriei in fata lui Dumnezeu si nu doar societatea de azi i-a condamnat, ci de cand este lumea acestia sunt marginalizati.
   Dumnezeu spune ca nimic necurat nu va intra in imparatia cerurilor, printre care sunt numiti ca fiind necurati si sodomistii.
   Si Dumnezeu stie mai bine ce este un sodomist.
   Spuneti ca Biserica cununa viitori criminali, pedofili, etc. Daca in momentul casatoriei nu sunt pedofili si criminali, sau homosexuali, este normal si li se oficieze taina cununiei. Dar daca ar marturisi ca ei fac aceste pacate din convingere, fiti sigur ca nu ar mai avea ce cauta in Biserica.

 2. bai nenicule, esti pus sa dai cu bla-bla-ul ca sa distragi atentia oamenilor de la problema esentiala, nu-i asa? Recunoaste…

Comentariile sunt închise.