România, sub semnul improvizaţiei

Dacian Cioloş şi-a făcut ţăndări masca de tehnocrat riguros şi stăpîn pe situaţie în numai cîteva zile. Ne-a făcut repede să înţelegem că morga lui de om serios încearcă să ascundă un ins nesigur, slab şi lipsit de viziune. Ca dovadă, în ciuda faptului că era pregătit de cîteva luni să preia guvernarea şi că a cheltuit încă o grămadă de timp pentru „negocieri” cu partidele parlamentare după ce a fost desemnat premier, el a avansat o listă de miniştri întocmită parcă pe colţul mesei, între două beri cu amicii. Aşa a propus, de pildă, un tînăr medic de 28 de ani, Andrei Baciu, pentru Ministerul Sănătăţii – un portofoliu foarte dificil, care cere, mai mult decît altele, experienţă managerială şi calităţi de reformator. De ce? Pentru că Andrei Baciu este ginerele lui Doru Laurian Bădulescu, fost secretar de stat la Ministerul Mediului, fost preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, postură din care a negociat creanţa libiană a Rompetrol pentru care a fost cercetat penal Dinu Patriciu, „naşul” afacerii Sterling privind exploatarea gazelor din perimetrul românesc al Mării Negre, fost senator din partea PDSR si fost preşedinte al Consiliului Judeţean Ilfov, actual prosper om de afaceri. Dacian Cioloş l-a înlocuit pe Baciu în aceeaşi zi în care îl pusese pe listă, lăsînd să se înţeleagă că decizia vine după publicarea unor fotografii cu tînărul medic în lenjerie intimă – imagini de pe timpul cînd acesta era fotomodel – şi nu pentru adevăratele motive. O dovadă în plus de superficialitate şi/sau de frică.

De asemenea, Cioloş şi-a permis să trateze cu uşurinţă, ca să nu spun cu iresponsabilitate, portofoliul pentru Justiţie. În condiţiile în care războiul pentru controlul Justiţiei se duce de ani buni, premierul desemnat a propus-o ca ministru pe Cristina Guseth, director al Fundaţiei „Freedom House” România, de formaţie inginer electronist. Experienţa care a recomandat-o pe Cristina Guseth pentru acest post o constituie seminarele pe care „Freedom House” le-a organizat pe teme legate de Justiţie. Atît. Deşi a primit aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare, Guseth a fost retrasă de Cioloş. După acest gest, s-ar putea aprecia că premierul are măcar puterea să-şi recunoască greşelile. De fapt, este inconsecvent şi temător. Fapt probat încă o dată azi dimineaţă, cînd a dat „pe surse” numele unui înlocuitor al lui Guseth, Mihai Selegean – fost director adjunct al Institutului Naţional al Magistraturii şi actual şef al departamentului juridic al BRD – la care a renunţat, de asemenea, imediat ce acesta a fost taxat pe reţelele sociale ca om al Rodicăi Stănoiu (ministrul PSD de tristă amitire al Justiţiei). La comisiile parlamentare a ajuns, în cele din urmă, un alt nume pentru portofoliul Justiţiei: Raluca Prună, expert pe Justiţie la Comisia Europeană şi fost director al Transparency International România. Să vedem dacă ajunge şi la vot în plenul Parlamentului.

La aceste erori se adaugă altele referitoare la componenţa guvernului şi la programul de guvernare, asupra cărora voi reveni. M-am oprit doar asupra a două manevre care mi se par emblematice pentru stilul lui Cioloş. Iar stilul e omul, precum se ştie.

Nu am avut, de la bun început, nici o mare aşteptare de Cabinetul Cioloş. Este limpede că va avea un rol limitat, de a menţine economia şi viaţa politică a ţării într-o stare de echilibru sau, mai direct, de a îngheţa totul pînă la alegerile legislative de anul viitor. Deci, nu vom avea reforme, nici un trai mai bun, iar singura speranţă este ca lucrurile să nu se înrăutăţească (mai ales sub presiunea factorilor externi, la care Cioloş e foarte sensibil, după cum o presupune biografia şi numirea lui). Ei bine, bîlbîielile de început ale lui Cioloş ameninţă să ne lase şi fără această biată nădejde.

PSD, prin Victor Ponta, ne-a promis „cel mai cinstit guvern” şi ne-a oferit vreo 15 miniştri aflaţi în urmărire penală, în curs de judecată sau condamnaţi deja. Acum, PNL şi PSD ne promit, prin Dacian Cioloş, un guvern de tehnocraţi. Să ne pregătim, aşadar, pentru cel mai nepriceput Executiv din istoria noastră post-decembristă?

Claudiu Târziu

About Claudiu Târziu

Jurnalist, scriitor şi editor; cea mai recentă carte publicată: ”Rostul generației noastre. O perspectivă conservatoare asupra României postcomuniste” (Ed. Rost, București, 2019)

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


19 comentarii la „România, sub semnul improvizaţiei”

 1. Lasati, dle Tarziu….bine c-au fost restul „priceputi”. De ce, doar ca erau politicieni? Priceputi la coruptie si furtisag, poate. Incercam si asa! Mai are Romania prea multe de pierdut?

 2. Nu pare suspect faptul ca minoritatile, cu toate ca au fost consultate, nu au avut nici o pretentie?
  Parca nu imi aduc aminte o numire de ministrii in care ungurii sa nu fi solicitat si primit un portofoliu important. In plus, analistii politici tac.
  Sper sa ma insel insa vad aceasta miscare, legata de regionalizare.
  Li se va face romanilor favoarea de a scapa de grija gestionarii unor teritorii locuite de maghiarofoni, fara ca politicienii minoritari sa aiba vreo responsabilitate si in mod exceptional, fara varsare de sange.

  Oarecum intrigat de numirea agronomului Julien Ciolos in asa o functie importanta, mi-am amintit, cam fara legatura, ca in 1990 Franta gazduia la studii, un numar suspect de mare de fii si fiice ale unor ofiteri de securitate romani, consiliati si protejati in principal de politicieni de stanga.
  Au fost si cazuri in care acesti oameni politici au infiat progeniturile cadrelor, in perspectiva unor avantaje bilaterale inestimabile.
  In fond, in Franta si-au desavarsit educatia Ho Chi Minh (co-fondator al PCF), Pol Pot, Petre Roman si cati alti abili conducatori africani.

 3. http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2015/11/15/marea-cacealma-neoliberala-guvernul-tehnocreat-ciolos-ca-o-shaorma-stricata-cu-de-toate-ong-drona-la-justitie-corporatiile-la-economie-fmi-comisia-europeana-la-finante-si-ceva-realmente/

  Se pare ca aveti o minima intuitie a dezastrului. Foarte tarziu…

  AVETI GUVERN SOROS + CORPORATII.
  SI-AU LUAT TARA INAPOI !
  IOHANIS NU AR FI AJUNS UNDE ESTE FARA B1TV, SOROS & co.

  Ocoliti ca de obicei aspectele cele mai grave PT VIITORUL TARII: ministrul transporturilor vrea sa desfinteze 30% din caile ferate. Vor veni investitori straini si le vor reface si rentabiliza. Iar statul roman va percepe din bisnis sub 1%.
  Potentialul de energie regenerabila cu care ne-a binecuvantat Dumnezeu, va fi concesionat tot corporatiilor; cu aceeasi redeventa.

  FIECARE PARTID POLITIC ARE PARTEA SA DE VINA ! INCEPAND CU FSN SI PNTcd.

  Evreii din sanatatea privata vor sa primeasca bani multi de la asigurari, ce a mari ramas industrie la stat trebuie restructurat. Nici un ars de la Colectiv nu a fost tratat de vreun spital privat din Romania !

  Aveti grije: la Infricosata Judecata fiecare va da socoteala pentru consecintele faptelor lui asupra aproapelui !

  Fiecare va vedea fata catra fata pe toti care i-a aruncat in mizerie si in pacat (direct sau INDIRECT); pe care i-a smintit. Acolo fiecare va cunoaste pe fiecare; fiecare va sti cum a influentat viata fiecaruia.

  Mai grav, cei care au fost aruncati in mizerie si prin asta in pacate grele, vor arata cu degetul la cei care i-au SMINTIT si vor spune Dreptului Judecator:
  Am ramas fara servicii, copiii singuri nu i-am putut creste sau educa. Pentru sufletele acestor copii sa raspunda cei ce au provocat dezatrul: prin cuvant sau fapta.
  Femeile: am fost silite sa ne prostituam in occident, pt ca pt ca ne mureau copiii de foame. pt ca acasa nu s-a mai putut castiga o pane.

  • Romeo draga, n-ai destule parale in buzunare nici cat sa te intersectezi stradal cu „Soros”.
   Asa incat il asimilezi unui personaj de legenda.
   Altminteri, la cei 85 de ani ai sai, incontinentul urinar Soros are alte treburi decat sa-ti ia in considerare existenta, indiferent cat te-ai stradui tu sa te raportezi la el si fundatiile lui in cunostinta de cauza.

 4. Merg de sarbatori prin secuime. Va recomand asta cu caldura si sa numarati cate case goale ori locuite de octogenari gasiti. UDMR vinde o pisica moarta. Mergeti acolo, vortbiti cu oamenii si cumparati-le munca. Sunt doar niste necajiti inselati de politruci mincinosi si ei.

 5. De unde stie autorul ca Ciolos se pregatea de luni bune sa preia guvernul ?
  Echipa sa este alcatuita in graba tocmai pentru ca nu se pregatea de luni bune.
  Altfel, admitand idea conspiratiei, se pregatea/era pregatit… mai bine.
  Logica asta… veche.

  • Autorul ştie din surse deschise, care se bazează pe surse speciale. Dar nu e nici o teorie a conspiraţiei. Iohannis nu a făcut vreodată vreun secret din faptul că vrea guvernul lui. Ponta era pe făraş. Schimbarea ţinea numai de oportunitate politică. Ponta voia să amîne demisia pînă în primăvară, ca să-şi mai ajute ciracii cu pomeni electorale să cîştige alegerile locale, rezultat care trage mult după sine pe cel de la alegerile generale. Iohannis se grăbea, cam din aceleaşi pricini, dar PNL îşi irosise şansa de a-l debarca pe Ponta prin moţiune de cenzură pe anul ăsta. A aparut însă, între timp, oportunitatea: accdidentul de Culbul Colectiv. Strada s-a inflamat pe bună dreptate, dar a fost, probabil, şi niţel ajutată. La momentul acela, numele lui Cioloş ca viitor premier era deja cunoscut de două luni, în anumite medii. A doua zi după demisia lui Ponta, numele era pe toate buzele, iar consultările cu partidele au fost doar pe detalii, nu pe cine să fie. De aia nici nu au propus nici PNL, nici PSD, în primă instanţă, nici un premier. Pe urmă şi-au dat seama că prea e cusută cu aţă albă şi au mimat mai profi negocierile.
   Oricum, numai naivii ar putea crede că un guvern şi un program de guvernare pot fi încropite în cîteva zile, chiar şi aşa bîlbîit cum a făcut-o Cioloş.

   • Mda, n-am intalnit prea multi romani care declara ca se pricep la politica, deci s-ar putea sa aveti dreptate.
    Eu unul ma consider expert in tehnici de administratie publica siriana.

 6. @ Cezar:
  Vă rog nu mă confundaţi cu vreun comentator de „forum”, chiar dacă îmi fac timp să răspund unor comentarii aici.

 7. Doamnei Guseth îi lipseşte din CV o perioadă importantă: perioada 1983 (când a terminat facultatea) – 1991. Un fost ofiţer de contraspionaj trebuie să se uite la lucrurile astea. Uitaţi-vă în CV-ul doamnei din 1991 în 1997 când a fost mare reprezentant şi a lucrat pentru Fundaţia Soros cu multe atribuţii în România. N-are cum s-o fi retras-o domnul Helvig, pentru că şi domnul Helvig are şcoala Soros, ca şi domnul Ungureanu. Adică şefii serviciilor secrete, ca şi doamna Guseth, au şcoala Soros. Din punctul ăsta de vedere nu cred în teoria pe care a tras-o domnul Helvig, pentru că cei de la Soros niciodată nu se faultează unii pe alţii în nicio atitudine publică.

  Pe de altă parte nu cred în neştiinţa domnului Cioloş, eu cred că domnul Cioloş a ştiut precis cine este doamna Guseth şi nu va da niciodată vreo explicaţie că n-a ştiut pentru că – dacă nu sunt toate pamflete pe internet şi nu cred că totul e pamflet pe internet – cred că domnul Cioloş se întâlnește cu doamna Guseth în spaţiul ezoteric al spiralelor MISA. L-am văzut şi eu pe domnul Cioloş la spiralele MISA în Franţa, erau poze cu domnul Cioloş cu soţia. Înseamnă că au o comuniune şi de gândire ezoterică, că la spiralele astea MISA îţi vin inspiraţii.

  Deci eu de-aia cred că nu e atât de străin domnul Cioloş de numirea doamnei Guseth în funcţia asta. Cred că a fost conştient. probabil că a fost atât de surptins de lipsa de ştiinţă a doamnei, care se considera chiar foarte pregătită, cred eu, credea că va face zob comisia juridică, cam aşa mi s-a părut mie atitudinea doamnei acolo, ştiind că are şi un sprijin, cum bine spuneţi, politic din spate.

  Nu vi se pare că în România, ca să fii şef undeva, la lucruri importante, trebuie să ai Soros neapărat? Cam asta văd eu acum. Soros ţine loc şi de pregătire juridică. Doamna Guseth era acolo ca şi cum dacă avea Soros nu-i mai trebuia nimic.

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2015/11/19/guvernul-dacian-soros-daniel-savu-despre-legaturile-premierului-ciolos-cu-secta-yoga-misa-gregorian-bivolaru-cristina-guseth-george-soros-retea-de-influenta-video-guvern-bruxelles-fmi-ofiteri-acoperit/

 8. ata si ce scrie Cristian Tudor Popescu la Iohannis și Dumnezeu de pe Republica:

  În seara asta, la Cotroceni, președintele Klaus Werner Iohannis a vorbit pentru cât a tăcut până acum. Un discurs tare, articulat, rostit liber.

  A speculat foarte eficient pasul înapoi făcut de partide în fața Străzii, reamintidu-le că se află într-o criză mai gravă decât una guvernamentală, parlamentară și chiar politică – criza de încredere. Că oamenii nu mai cred în politicieni.

  Iohannis a trimis partidele parlamentare pe tușă, ca să-și mai coafeze imaginea, anunțând, de fapt, țării, că e condusă de acum de președinte cu guvernul Său, numit Cioloș.

  Deși a pronunțat „Așa să-mi ajute Dumnezeu”, premierul Cioloș nu a jurat cu mâna pe Biblie și nu și-a făcut cruce.

  La fel, ministrul Finanțelor, doamna Anca Dragu și ministrul Fondurilor Europene, doamna Aura Răducu, au jurat pe Constituție și nu s-au închinat.

  Ce ziceți, stimați cititori și comentatori de pe republica.ro, o fi de bine, o fi de rău?

  Comentariu saccsiv:

  Cristian Tudor Popescu probabil ca se bucura

  https://saccsiv.wordpress.com/2015/11/19/video-dacian-ciolos-nu-a-facut-semnul-crucii-la-investitura-de-la-cotroceni-e-satanist-misa-nu-mai-e-mult-si-vom-vedea-si-partea-ascunsa-de-sub-ape/

  PREMIERA IN ROMANIA: PRIMUL MINISTRU NU-SI FACE SF CRUCE.
  PANA SI NEBOTEZATUL ROMAN-NELANDER MERGEA NICULA SI FACEA CATE O CRUCE STRAMBA.

  DUPA PRESEDINTE ERETIC AVEM PRIM MINISTRU SATANIST-EZOTERIST !

 9. Cred ca si din urmatoarele motive Julien Ciolos este o alegere periculoasa pentru romani.

  1.Scurta declaratie a tehnocratului agronom pe vremea cand primea salariul in euro:

  „Adevarul : Seful Comisiei Europene a renuntat pentru moment sa impuna o politica europeana in privinta OMG-urilor. Ati sprijini o asemenea politica sau considerati ca fiecare stat european trebuie sa ia propriile decizii in aceasta privinta?

  Dacian Ciolos: Pe acest subiect exista diferente de vederi intre regiuni, dar si intre statele membre. Sunt de acord cu pozitia presedintelui Barroso, sa exploram la nivel european posibilitatea de a lasa decizia de a cultiva OMG-uri statelor membre, atata vreme cat aceasta este fundamentata pe rapoarte stiintifice solide care sa demonstreze ca nu exista riscuri pentru mediu sau pentru sanatatea consumatorului si atata vreme cat nu sunt afectate concurenta si piata unica.

  Aceasta politica intra si in portofoliul comisarului pentru Sanatate si Protectia Consumatorului, John Dalli. De aceea, permiteti-mi sa nu dezvolt acest raspuns pana cand subiectul nu va fi discutat in Colegiu.

  „Adevarul”: Romania cultiva si importa OMG, mai putin soia modificata, existand mari presiuni ale firmelor americane pentru a intra pe aceasta piata. Este inteleapta o permisivitate din partea autoritatilor romane, cata vreme nu s-a demonstrat ce efecte au plantele modificate genetic asupra organismului?

  Dacian Ciolos: Nu sunt in pozitia in care sa comentez deciziile autoritatilor romane.”

  Rapoarte stiintifice solide privind nocivitatea cultivarii porumbului modificat genetic au fost publicate de cercetatori ai Universitatii din Rouen si Caen si au ajuns in mod cert si pe masa de lucru a inginerului Ciolos. De ce nu face referire la acestea? Numai dansul, Barosso si Monsanto stiu.

  2. http://agrobiotechrom.ro/culturi-si-politici-omg/

  3.http://agrobiotechrom.ro/afla-despre-agrobiotechrom/monsanto/

  4. fainile animale au fost reintroduse in culturile piscicole de CE, sub comisarul Ciolos.

  Am banuiala ca domnul Iohannis a zis vorba tehnocrat pentru ca in mintea sa de neamt ardelean, lucrul bine facut este obligatoriu legat de competente ingineresti.
  Oare nu i-a spus nimeni ca Romania a avut numai presedinti ingineri si pe deasupra si cativa premieri politehnicieni?
  Daca cei doi vor vota TAFTA si vor face regionalizarea dupa modelul Frantei, data viitoare ii fac campanie lui Emil Brumaru.

  • Cand vb de studiile stiintifice solide ale Universitatilor din Rouen si Caen, ref. la OMG, te referi la escrocheriile prof. Seralini, cel care a masluit statistica ca sa-i iasa incidenta mai mare de cancer la sobolani care oricum faceau boala ?! Povestea este expirata, studiile retrase.

   Nu te ajuta nici utilizarea ostentativa a prenumelui Julien, creeaza impresia de xenofobie, „romanul care de fapt e strain, dusmanos cu tarisoara”, stilul comunist.

   Utilizarea fainurilor animale in hrana altor animale NU conduce la riscuri semnificative de transmitere a bolii vacii nebune (motivul interdictiei), mai ales ca initial interdictia privea doar hrana bovinelor. Ulterior, din cauza tampeniei birocratiei UE (lipsa mijloacelor de testare) interdictia s-a extins la toate animalele crescute industrial… facand praf rentabilitatea femrelor si crescand importurile de srot de soia. Din 2013 nebunia a incetat.

Comentariile sunt închise.