Turul României „Fericiți cei Prigoniți” (21 – 27 iunie 2016). 2000 de km pe urmele martirilor și mărturisitorilor români din temnițele comuniste

Asociația Ortodoxia Tinerilor organizează, în perioada 21-27 iunie 2016, un tur al României pe urmele martirilor și mărturisitorilor români din temnițele comuniste.

Se spune că o călătorie face uneori cât o bibliotecă de cărți citite… Această călătorie poate pune la temelia sufletului nostru o fărâmă de iubire de țară și neam care să ne insufle să luptăm mai mult pentru aproapele nostru și să nu-i dezamăgim pe părinții noștri, pe bunici, pe străbunici, pe moșii și strămoșii datorită cărora astăzi trăim încă liberi într-o Românie frumoasă.

Mihai Timaru, fost ofițer în armata regală română, luptător în rezistența anticomunistă din Munții Vrancei, întemnițat timp de 15 ani la Galați, Gherla, Jilava și Aiud spunea:

„Să știe generațiile de azi și de mâine ce a însemnat comunismul pentru lumea întreagă și în mod special pentru poporul român. Pentru că nu la voia întâmplării s-au năpustit comuniștii asupra acestui neam. Trebuie să știți, voi, tinerii, că părinții și bunicii voștri au opus cea mai mare rezistență împotriva satanei roșii, împotriva antihristului pe pământ.”

Iată programul detaliat al turului:

Traseu complet:

București – Fortul 13 Jilava – Mănăstirea Cernica – Închisoarea Râmnicu Sărat – Onești – Târgu Ocna – Mănăstirea Diaconești – Mănăstirea Petru-Vodă – Închisoarea Sighet – Mina de la Cavnic – Mina de la Baia Sprie – Oradea – Gherla – Închisoarea Aiud – Mănăstirea Sâmbată de Sus – Făgăraș – Închisoarea Pitești – București

Ziua 1
Marți – 21 iunie 2016
București – Jilava – Mănăstirea Cernica – Râmnicu Sărat – Onești (300 km)
Cazare: Pensiunea Alexandra din Onești

 • Întâlnire la ora 08.00 la Biserica Sfântul Silvestru din București cu părintele Nicolae Bordașiu, împreună cu care vom face rugăciunea de călătorie.
 • Ora 09.00 – Vizităm Fortul 13 Jilava – Cea mai mare temniță din lagărul comunist român, închisoare de tranzit pentru majoritatea celor care au fost condamnați pe nedrept la multă suferință.
 • Ora 11.00 – Vizităm Mănăstirea Cernica – În cimitirul mănăstirii sunt îngropați câțivă mari mărturisitori și martiri: Părintele Dumitru Stăniloae, Părintele Benedict Ghiuș, Ioan Ianolide, Arhimandritul Andrei Scrima, Mitropolitul Gurie Grosu al Basarabiei, Mitropolitul Tit Simedrea și alții.
 • Ora 17.00 – Vizităm Închisoarea Râmnicu Sărat, numită și închisoarea tăcerii, care a găzduit o mare parte a elitei ţărăniste care supravieţuise altor închisori, printre care întâlnim nume ca Ion Mihalache, Ilie Lazăr, Victor Rădulescu Pogoneanu, Corneliu Coposu. O altă figură reprezentativă care apare printre deţinuţii de la Râmnicu Sărat a fost liderul social-democrat, Constantin Titel-Petrescu. Un alt grup de deţinuţi a fost acela al reprezentanţilor fostei guvernări antonesciene.
 • Ora 20.00 – Ajungem la Onești și ne cazăm la Pensiunea Alexandra.
 • Ora 20.30 – Cina.
 • Ora 21.30 – Vizionare de film documentar și discuții.

Ziua 2
Miercuri – 22 iunie 2016
Onești – Târgu Ocna – Mănăstirea Diaconești – Mănăstirea Petru-Vodă (233 km)
Cazare: Mănăstirea Petru-Vodă

 • Ora 08.00 – Plecăm spre Târgu Ocna unde vom merge la monumentul dedicat celor care au pătimit în Penitenciarul Sanatoriu Târgu Ocna. Aici au pătimit: Valeriu Gaferncu, Ioan Ianolide, Constantin Oprișan, Gheorghe Jimboiu, Pr. Ilie Lăcătușu, Pr. Gherasim Iscu și alții.
 • Ora 12.00 Vizităm Mănăstirea Diaconești – unde vom avea o întâlnire cu Părintele Amfilohie Brânză pentru a ne da un cuvânt de învățătură despre jertfa martirilor din temnițele comuniste. Maicile de la Diaconești împreună cu părintele au lucrat foarte mult pentru a-i face cunoscuți românilor pe martirii neamului, editând cărți, pictând icoane, realizând cântări dedicate lor.
 • Ora 16.00 – Plecăm spre Mănăstirea Petru-Vodă, ctitoria părintelui Justin Pârvu, mărturisitor în temnițele comuniste și mare duhovnic al românilor.
 • Ora 19.00 – Cazare și posibil cină la Mănăstirea Petru-Vodă.
 • Ora 21.00 – Vizionare de film documentar și discuții.

Ziua 3
Joi- 23 iunie 2016
Mănăstirea Petru-Vodă – Sighetul Marmației (300 km)
Cazare: Hotel Nova din Sighetul Marmației

 • Ora 08.00 – Vom vizita chilia părintelui Justin de la schitul de maici denumită „Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului”, ne vom închina la mormântul lui, vom merge apoi în cimitirul mănăstirii unde se află îngropați Pr. Gheorghe Calciu, Radu Gyr și alți martiri.
 • Ora 11.00 – Plecăm spre Sighetul Marmației.
 • Ora 13.00 – Vizităm Mănăstirea Piatra Fântânele din Pasul Tihuței și Crucea care se află chiar la granița dintre cele două regiuni istorice ale României, Transilvania şi Moldova, multă vreme despărţite din voia oamenilor şi de vitregiile istoriei, aflate însă astăzi în fireasca unitate conferită de identitatea de neam, de credinţă şi de limbă. Este cea mai înaltă cruce din România.
 • Ora 16.00 – Vizităm Închisoarea Sighet, astăzi un muzeu extraordinar, numit Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței. Este al 3-lea muzeu ca mărime și importanță din Europa din seria celor dedicate regimului comunist.
 • Ora 20.00 – Cazare la Sighetul Marmației în Hotelul Nova.
 • Ora 20.30 – Cină.
 • Ora 21.30 – Vizionare de film documentar și discuții.

Ziua 4 – Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul
Vineri – 24 iunie 2016
Sighet – Cavnic – Baia Sprie – Oradea (269 km)
Cazare: Hotel Terra din Oradea

 • 09.00 – Participăm la Sfânta Liturghie la Catedrala din Sighet. Întâlnire cu părintele Ioan Paul Tomoioagă.
 • Ora 12.00 – Plecăm spre Cavnic – aici a fost colonie de muncă în mină de plumb. Prin această colonie, alcătuită din 6 barăci aşezate în mijlocul satului, atât de bine izolate încât nu ştiai unde te găseşti, cu o capacitate de 500 —600 persoane, au trecut câteva mii de deţinuţi cu pedepse mari şi pedepsiţi trimişi de la Canal. La Cavnic au suferit Pr. Dimitrie Bejan, Pr. Liviu Brânzaș, Gioga Parizianu, Tiberiu Hentea, Ilie Mocanu și mulți alții.
 • Ora 14.30 – Plecăm spre Baia Sprie unde au pătimit în mină cu muncă grea mulți martiri, printre care: Pr. Justin Pârvu, Marin Naidim, Pr. Nicolae Grebenea, Pr. Sinesie Ioja, Pr. Iliescu-Palanca Dumitru și alții.
 • Ora 17.00 – Plecăm spre Oradea.
 • Ora 20.00 – Cazare în Oradea la Hotelul Terra.
 • Ora 20.30 – Cină.
 • Ora 21.30 – Vizionare de film documentar și discuții.

Ziua 5
Sâmbătă – 25 iunie 2016
Oradea – Gherla (204 km)
Cazare: La credincioșii din Parohia Sf. Cuvioasă Parascheva din Gherla

 • Ora 08.30 – Micul dejun.
 • Ora 09.30 – Vizităm Memorialul Rezistență și represiune în Bihor din Cetatea Oradea. În Penitenciarul Oradea au pătimit Pr. Arsenie Boca, Traian Dorz, Pr. Crăciun Opre, Cicerone Ioanițoiu, Pr. Nicolae Bordașiu, Maica Nicodima Vasilache și mulți alții.
 • Ora 14.00 – Plecăm spre Gherla unde ne așteaptă cu drag Părintele Petru Bagacian, de la Biserica „Sf. Cuvioasa Parascheva”.
 • Ora 19.00 – Slujbă de pomenire pe Dealul Cărămidăriei a foștilor deținuți politici care au fost îngropaţi aici în groapa comună. Prin Închisoarea Gherla au trecut Pr. Ilarion Felea, Ioan Ianolide, Constantin Oprișan, Pr. Constantin Sârbu, Pr. Gheorghe Calciu, Dr. Dumitru Uță, Prof. George Manu, Virgil Maxim, Traian Trifan, Dumitru Bordeianu, Pr. Nicolae Steinhardt, Pr. Ioan Iovan și mulți alții
 • Ora 20.00 – Cazare la credincioșii din parohie, împărțiți pe grupuri.
 • Ora 21.30 – Vizionare de film documentar și discuții.

Ziua 6 – Duminica Tuturor Sfinților (Întâia după Rusalii)
Duminică – 26 iunie 2016
Gherla – Aiud – Mănăstirea Sâmbata de Sus (300 km)
Cazare: La Mănăstirea Sâmbata de Sus

Ziua 7
Luni – 27 iunie 2016
Mănăstirea Sâmbata de Sus – Făgăraș – Pitești – București (320 km)

 • Ora 08.00 – Vizităm mănăstirea, ne închinăm la Crucea ridicată în memoria celor care au luptat în Rezistența anticomunistă din Munții Făgăraș.
 • Ora 10.00 – Vizităm în Făgăraș sediul Fundației „Negru Vodă” unde se află o expoziție foarte frumoasă dedicată comunizării Țării Făgărașului. În Cetatea Făgărașului a funcționat în regimul comunist o închisoarea de deținuți politici destinată polițiștilor.
 • Ora 13.00 – Plecăm spre Pitești. Aici vom vizita fosta Închisoarea Pitești, cel mai crunt loc de tortură din întreg circuitul carceral comunist, unde au pătimit: Valeriu Gafencu, Constantin Oprișan, Alexandru Ghica, Elisabeta Rizea, Dumitru Bordeianu, Niță Corneliu, Traian Popescu, Pr. Crăciun Opre, Aurelian State, Mihai Buracu, Pr. Constantin Voicescu, Pr. Roman Braga, Nicolae Purcărea, Pr. Lungeanu Mihai, IPS Bartolomeu Anania și mulți alții.
 • Ora 17.00 – Întoarcere spre București.

Total: 2000 de km | 7 zile

După cum observați programul este foarte consistent dar și solicitant. Dar nădăjduim că va fi și transfigurator, schimbându-vă în bine sufletele și apropiindu-vă de Dumnezeu și oameni.

Pe parcursul turului veți avea asigurat un ghidaj la toate obiectivele vizitate, care să conțină informații esențiale despre fiecare loc. Deasemenea materialele didactice folosite pentru expuneri vi le vom putea punea la dispoziție în format electronic pentru a le consulta acasă, înainte sau după tur.

La acest tur poate participa orice persoană cu vârsta între 18 și 40 de ani, indiferent dacă este sau nu membru al asociației noastre, indiferent dacă a mai participat sau nu la taberele asociației Ortodoxia Tinerilor, cu singura condiție de a fi apt la drum lung cu automobilul.

Numărul de locuri este 25. Transportul se va face cu mașinile personale ale participanților. Nu este necesar să aveți neaparat mașină ci puteți merge cu automobilele celorlalți participanți.

Costul aceste taberei este de 370 de lei, și cuprinde 6 nopți de cazare și 5 mese de seară, un mic dejun și o masă de prânz.

În plus se adaugă costul cu combustibilul care este aproximativ 160 de lei / pers / 5 oameni în mașină. Costul poate fi puțin mai mic sau puțin mai mare în funcție de consumul fiecărei mașini și de numărul de persoane în mașină (4 sau 5). Acești bani se plătesc șoferului mașinii din care fiecare va face parte, atunci la fața locului.

Total: aproximativ 530 de lei.

Pot participa tineri din toate orașele țării, cu precizarea că plecarea va fi din București și întoarcea tot în București.

Pentru a confirma participarea la această tabără trebuie să contactați organizatorii la email [email protected] sau la telefon 0740.004.215 (Claudiu Balan) și să achitați suma pentru cazare și masă, adică 370 de lei în contul de mai jos.

Când trimiteți email de confirmare va trebui să menționați numele, prenumele, orașul din care veniți și vârsta. Simpla confirmare telefonică sau prin email a participării nu este deajuns. Abia după trimiterea acontului veți fi trecuți pe lista participanților.

Data ultimei înscrieri este 18 iunie 2016 iar costul excursiei poate fi trimis în următorul cont bancar:

RO72 UGBI 0000 0120 0477 3RON

Atenție și ultimele trei litere din cont: „RON” fac parte din contul IBAN. Contul trebuie să aibă 24 de caractere.

Titular: Claudiu Balan

Bancă: GarantiBank România

Suma: 370 de lei

Mențiune: Turul României

Cei care nu ați mai participat la nici o tabără organizată de Asociația Ortodoxia Tinerilor puteți vedea impresii și fotografii de la tabere anterioare aici.

Pentru cei care vreți să vedeți cum a fost anul trecut, în primul tur, puteți intra aici: Turul României „Fericiţi cei Prigoniţi” (22-28 iunie 2015). Impresii şi fotografii

Anul acesta sensul turului va fi invers acelor de ceasornic, de la dreapta la stânga.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „Turul României „Fericiți cei Prigoniți” (21 – 27 iunie 2016). 2000 de km pe urmele martirilor și mărturisitorilor români din temnițele comuniste”

Comentariile sunt închise.