Marele cîștigător: USB. Marele învins: PNL

Cîștigătorul acestor alegeri este USB, care și-a creat astfel premisele pentru a ajunge al doilea partid al țării după parlamentare. De altfel, chiar în această seară, Nicușor Dan, fondator, lider și candidat la Primăria Generală al Uniunii Salvați Bucureștiul a anunțat că USB se transformă în Uniunea Salavați România și va participa la alegerile generale. Este foarte interesant de urmărit parcursul acestui partid. Va atrage probabil foarte multe voturi din zona anti-PSD, dar nu cred că va păcăli electoratul autentic de dreapta.

Așa cum și alți comentatori au observat, USB este, de fapt, Noua Stîngă, în politica românească. Iar ascensiunea lui îi va bucura pe stîngiști, pe hipsteri și pe cei incapabili de discernămînt politic. Mulți își vor da seama de ideologia și țintele USB cînd va fi prea tîrziu. Dar și lecția asta e de învățat, dacă nu sîntem în stare de altceva.

PNL este marele învins al acestor alegeri și se îndreaptă vertiginos spre ieșirea din scenă, prin locul marcat de PNȚCD cu vreo 16 ani în urmă. Nu văd cum ar putea fi oprit din acest drum de actuala conducere a lui. PNL a avut un uriaș capital electoral din 2014 încoace, pînă aproape de campania pentru alegerile locale. I s-au dat cîteva șanse mari de a se conforma năzuințelor electoratului de dreapta, dar le-a irosit inconștient. PNL nu a dat socoteală pentru opțiunile eronate sau în contra electoratului său, din anii trecuți, nici pentru comportamentul mafiot sau iresponsabil al primarilor săi. În plus, și-a permis să ia în ușor desemnarea candidatului la Primăria Generală, știut fiind că bătălia pentru această funcție este pe locul doi ca importanță după alegerea președintelui statului și că rezultatul ei influențează decisiv traseul ulterior al partidului.

PSD își conservă, de fapt, o poziție pe care o deține de mai mulți ani și care doar formal, în anumite zone, nu-i purta însemnele oficiale.

Să fim serioși, un pesedist în fotoliul de primar general nu e o premieră, că doar Sorin Oprescu provenea tot din PSD. De asemenea, în Consiliul General și la primăriile de sector PSD a avut puterea obținută sub sigla USL și păstrată prin cîrdășii transpartinice pînă astăzi.

Performanța sa este, deci, mai mult una de imagine: capătă Primăria Generală și cîteva primării de sectoare sub sigla sa.

Dacă nu ar fi primit loviturile de la prezidențiale, ca și de după tragedia de la Colectiv, iar problemele din Justiție ale liderilor săi nu s-ar fi înmulțit, PSD avea șansa acum să facă un scor de maidan cu PNL (auzi, marele partid liberal: PNL + PDL!).

Prin urmare, PSD este într-o situație avantajoasă, dar nu pentru că ar fi în creștere, ci pentru că, pe fondul unui absenteism lesne explicabil, a reușit să-și conserve poziția de numărul unu. Poate spera că la generale va repeta isprava. Șansele sunt mari. Totuși, jocurile nu sînt încă făcute. Dacă USB a rupt acum cu precădere din electoratul PNL, în toamnă ar putea rupe masiv și din cel al PSD. În plus, nu este exclusă apariția unei noi forțe politice, populare, care să ia și ea din voturile PNL și PSD. Este evident că se poate: USB a dovedit-o. Desigur, absenteismul (care nu e atît de mare precum era de așteptat) a cîntărit mult pentru ridicarea USB și pentru doborîrea PNL. Electoratul PSD este mai conformist și mai lipsit de exercițiul sancționării politicienilor care îl dezamăgește.

Nu în ultimul rînd, să observăm că PMP și ALDE și-au dovedit impotența. Primul are încă nădejdi pentru a intra în Parlament, chiar dacă ultimul deasupra liniei. Făcătura lui Tăriceanu și Voiculescu, nu. Semn de sănătate a electoratului, totuși.

În același context, M10, Noua Republică și alte partide mici, vag din zona dreptei, vor dispărea, fie prin absorbiția într-o formațiune mai mare, fie de la sine.

Dincolo de orice estimare, important va fi dacă în locul celor două mari partide vor urca altele care să însemne înnoirea clasei politice și, deci, a speranței. Altfel, democrația va continua să fie un pretext pentru lupta pe ciolan între diferite găști de mafioți.

Digi 23, exit poll IRES, estimare valabila pentru ora 20.00:

Primaria Bucuresti: Gabriela Firea (PSD): 42,1%, Nicusor Dan (USB): 29,8%, Catalin Predoiu (PNL): 13,3%, Robert Turcescu (PMP): 6,1%, Daniel Barbu (ALDE): 3,9%
Consiliul General

PSD+UNPR – 39,9%

USB – 26,1%
Exit Poll pe sectoare:

Sectorul 1:
Clotilde Armand (USB)- 31,4%
Dan Tudorache (PSD) – 30,5%
Alexandru Nazare (PNL) – 19,7%

Sectorul 2:
Mugur Toader (PSD / UNPR) – 35,7%
Dan Cristian Popescu (PNL) – 22,4%

Sectorul 3:
Robert Negoiță (PSD) – 60,3%
Cristina Pocora (PNL) – 10,3%

Sectorul 4:
Daniel Băluță (PSD) – 38,4%
Răzvan Sava (PNL) – 21,9%

Sectorul 5:
Dan Florea (PSD+UNPR) – 35,4%
Marian Vanghelie – 20,7%
Ovidiu Raețchi (PNL) – 28,1%

Sectorul 6:
Gabriel Mutu (PSD)- 37,4%
Mihai Daneş (USB) – 21,8%
Razvan Mironescu – 13,1%

Romania TV, exit poll CURS şi Avangarde:

Primaria generala:
Gabriela Firea:42,48%
Nicusor Dan: 29,82%
Catalin Predoiu:12,3%
Robert Turcescu: 6,86%
Daniel Barbu: 4,19%


Consiliul General:

PSD:40,2%
PNL:15%
USB:24,8%
ALDE:7,6%

Sectoare (castigatori, fara procente):

Sectorul 1:
1. Daniel Tudorache (PSD)

Sectorul 2:
1. Mugur- Mihai Toader (PSD+UNPR)

Sectorul 3:
1. Robert Negoiţă – PSD+UNPR

Sectorul 4:
1. Daniel Băluţă – PSD+UNPR

Sectorul 5:
1. Daniel Florea( PSD)

Sectorul 6:
1. Gabriel Mutu (PSD)

Antena 3, exit poll Sociopol – valabile pentru ora 19:30:

Primaria Generala:

Gabriela Firea – 41 %
Nicusor Dan –  29 %
Catalin Predoiu –  14%
Robert Turcescu – 6 %
Daniel Barbu –  4%

Consiliul General:
PSD –  38 %
PNL –  19 %
USB –  19 %
ALDE –  8 %

Claudiu Târziu

About Claudiu Târziu

Jurnalist, scriitor şi editor; cea mai recentă carte publicată: ”Rostul generației noastre. O perspectivă conservatoare asupra României postcomuniste” (Ed. Rost, București, 2019)

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


3 comentarii la „Marele cîștigător: USB. Marele învins: PNL”

  1. Daca se aduna voturile PNL cu ale lui Soros ( Nicusor Dan ) se constata ca la sectoare PNL ar fi avut 5-1 – mai putin sectorul 3.

    http://www.evz.ro/rezultate-alegeri-locale-2016-psd-castiga-toate-sectoarele-capitalei.html

    Lovitura incasata de PNL vine de la retelele facebook – Soros, la care fac ‘voluntariat’ si multi corporatisti. Partidul lui Soros doreste sa devina national.
    De aici marea primejdie: dreapta romaneasca, sau o patre parte a ei sa fie controlata direct de Soros.

Comentariile sunt închise.