De zece lei brâncuși

Când vaccinez un copil încasez 10 lei de la Direcția de Sănătate Publică, conform contractului. Acesta e tariful pentru consultație+înțepătură, iar dacă copilul e bolnav sau părintele refuză vaccinarea, nu încasez nimic. (Tariful acesta este o cauză puțin cunoscută a succesului campaniei anti-vaccin.)

Zece lei sau doi euro mai înseamnă o donație prin SMS care ar ajuta statul român să achiziționeze o sculptură de Brâncuși. (brancusiealmeu.ro) Până acum s-au strâns 500 mii euro, din cei 6 mil. euro necesari, și mai sunt circa 5 săptămâni în care, dacă nu făptuim nimic, putem să ne gândim la modul în care ne tratăm valorile. Valorile noastre, românești, naționale, artistice sau de alt fel, apărate cu strășnicie de o serie de asociații, fundații și oameni foarte vocali.

O mare tăcere din partea acestor asociații în campania Brâncuși, în spațiul public cât și pe bloguri. O indiferență care îi descalifică. Este una dintre primele sculpturi moderne din lume, pe care am putea-o recupera acum în ideea că vom avea cu ce alcătui și în România un muzeu Brâncuși. Asemenea muzee există la Paris (Atelierul Artistului din Centrul Pompidou, ce deține peste 200 lucrări) și la New York (Muzeul de Artă Modernă, cu peste 150 lucrări). România deține mai puțin de zece opere Brâncuși, în afara complexului de la Târgu-Jiu. Nici măcar un banner al campaniei nu există pe aceste vajnice bloguri.

După ce în 1951, statul comunist, prin vocea Academiei Române, a respins propunerea lui Brâncuși de a primi gratuit, ca moștenire, 200 lucrări și atelierul din Paris, și l-a etichetat pe artist drept ”reprezentant al burgheziei decadente”, campania Brâncuși de astăzi riscă să fie un fiasco din cauza noastră, a celor ce se pretind admiratori ai valorilor naționale. Până acum doar 21 mii români au donat prin SMS cei zece lei, o sumă cu care nu-ți poți cumpăra nici măcar un pachet de țigări. Deținem recordul la numărul de telefoane mobile și ar fi suficient ca 2,5 mil. de apărători ai valorilor naționale să trimită un SMS pentru a răscumpăra o operă de Brâncuși.

Pe situl ministrului Culturii există două referințe la Cumințenia Pământului, în afara bannerului campaniei. (una este aici: cultura.ro).

”Statul trebuie să depună un efort pentru cumpărarea capodoperei lui Constantin Brâncuși. Achiziționarea statuii ar fi semn de respect față de o piesă a patrimoniului nostru cultural de talie mondială”, declara în sept. 2014 Kelemen Hunor, ministrul Culturii, inițiatorul demersurilor pentru achiziționarea operei, clasată în categoria Tezaur al Patrimoniului cultural naţional din anul 1998. Cumințenia Pământului are un nume intraductibil și parcă predestinat; mai rar un român cuminte. Vom putea avea un brâncuși la zece lei?

 

Alina Ioana Dida

About Alina Ioana Dida

Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


8 comentarii la „De zece lei brâncuși”

  1. Din păcate statul român nu are autoritatea morală să facă o colecta publică, cât o fi cauza de nobila…Ceea ce se vede în numărul de donații.

  2. Nu cred ca este corecta asocierea dintre pretul speculantilor si incapacitatea financiara a asociatilor, fundatiilor, organizatiilor care se manifesta „vocal”.
    Aceste fiinteaza in virtutea dreptului de asociere si de exprimare libera.
    Cu bani se face afacere, se fac srl-uri si s.a.-uri …
    Mai degraba se condisera – prin schimbarea legii – ca este proprietate a poporului roman si se prelua fiind ne-comercializabil.
    Pentru vanzatori mai degraba se deschide proces de recuperare, pentru posesie fara drept – banul nu face chiar totul iar suma ceruta nu are de a face nici cu valoarea materialelor, ncic cu timpul de lucru, nici cu cheltuielile de depozitare, transport, … paza.
    Cat mai valoreaza coloanele de la Palmyra dupa ce a trecut Isis pe-acoo?
    Valoarea este conventionala iar tranzactia este profund necinstita.
    De aceea cred ca oamenii simt ca ceva nu este in regula, ca par a fi prostiti… „cu acte”.
    Adica…. masonii sint „de utilitate publica” iar Brancusi este „de vanzare”….
    Nu vedeti ca nu e in reguia?
    Dar pe-acolo, in Ardeal, unde sectantii misca banii si afacerile (in folosul strainilor) asa se „vede” – totul e de vanzare!, nu-i asa?

    • Vaccinarile sunt efecuate de medicul de familie, pe baza contractului cu DSP. Contractul cu Casa, separat, nu deconteaza vaccinari; contractul cu Casa deconteaza alte servicii medicale. Medicul de familie care nu are contract cu DSP nu poate vaccina conform schemei Ministerului; el poate administra un vaccin optional, recomandat de un specialist, si in acest caz va taxa serviciul. (Vaccinurile recomandate de MS sunt distribuite de DSP pe baza listei de pacienti inscrisi – copii.)

Comentariile sunt închise.