Sinaxar românesc – Sfinții Martiri Brâncoveanu și Sfîntul Cuvios Iosif de la Văratec

16 august – Sfinții Martiri Brâncoveanu și Sfîntul Cuvios Iosif de la Văratec

Rîvnind la bogăţiile voievodului român şi plecînd cu uşurinţă urechea la uneltirile vrăjmaşilor acestuia, sultanul l-a acuzat pe Brâncoveanu de uneltire antiotomană ba cu ruşii, ba cu austriecii, iar în Săptămîna Patimilor din 1714 vodă primea firman de mazilire şi era somat să plece cu toată familia spre Ţarigrad. Brâncovenii sînt întemniţaţi, schingiuiţi, judecaţi sumar şi condamnaţi la execuţie publică, cu alternativa lepădării de credinţă, pe care cu toţii au refuzat-o, asemenea martirilor din vechime. Coconilor domneşti, ucişi înaintea sa, voievodul le spuse: „Fiilor, fiţi bărbaţi! Am pierdut tot ce aveam pe astă lume. Nu ne-au mai rămas decît sufletele. Să nu le pierdem şi pe ele!”. Era ziua de Sfînta Maria mare, tocmai cînd domnitorul împlinea 60 de ani. După aproape trei veacuri, în iunie 1992, Constantin Brâncoveanu cu fiii săi (Constantin, Ştefan, Radu şi Matei) şi cu sfetnicul Ianache Văcărescu (care-i era ginere) au fost trecuţi canonic în rîndul sfinţilor martiri de către Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul unei ceremonii impresionante, conduse de P.F. Părinte Patriarh Teoctist. Prăznuirea lor a fost însă rînduită pe 16 august, pentru a nu se suprapune cu praznicul Adormirii Maicii Domnului.

Sfantul Cuvios Iosif de la Varatec

În aceeași zi cu Brâncovenii a fost rînduită de Biserică și pomenirea Sfîntului Cuvios Iosif de la Văratec, originar din Ardeal și trăitor în secolul 18, ucenic, pare-se, al Cuviosului Paisie, povățuitor și duhovnic al măicuțelor de la Văratec vreme de peste 30 de ani (de altfel, din 2008, cînd a fost canonizat, mănăstirea a primit al doilea hram). Printre ucenicii săi s-a numărat şi ieromonahul Irinarh Rosetti (†1859), care, după ce a întemeiat, cu binecuvîntarea şi sprijinul Mitropolitului Veniamin Costachi, Mănăstirea Horaiţa, a plecat în Ţara Sfîntă, unde a ctitorit biserica de pe Muntele Tabor. Cuviosul Iosif a avut darul facerii de minuni şi al izgonirii duhurilor necurate. A trecut la cele veşnice pe 28 decembrie 1828. A rămas de la el un Tipic al Rugăciunii Inimii, pe care-l urma laolaltă cu ucenicii săi.

Sinaxar românesc

Răzvan Codrescu

About Răzvan Codrescu

Scriitor, publicist, editor, director literar al Editurii Christiana, redactor-şef al revistei Lumea credinţei, vice-preşedinte al Asociaţiei Ziariştilor şi Editorilor Creştini şi preşedinte de onoare al Asociaţiei „Rost”. Ultima carte publicată: ”O introducere în creștinism” (Ed. Christiana, Bucureşti, 2016).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost