Raportarea electorală a partidelor la Catedrala Mîntuirii Neamului

Consiliul General al Bucureștiului a hotărît să aloce 3,5 milioane de euro pentru Catedrala Mîntuirii Neamului. La inițiativa primarului general, Gabriela Firea, și cu susținerea consilierilor PSD și PMP. S-au opus consilierii PNL și USB/USR.

De bună seamă, a fost un vot politic. Dar și în interesul electoratelor celor patru formațiuni? Nu e limpede. PSD, moștenitor direct al partidului comunist, ai zice că e incompatibil cu credința, deși a fost mereu campion la alocări bugetare pentru Biserică. PNL ai zice că are o tradiție care îl obligă la o mai strînsă relație cu Biserica, dar faptele sale contrazic această presupunere.

Aceste nepotriviri au alimentat acuzațiile la adresa fiecărei tabere. PSD, în frunte cu Firea, a fost acuzat de ipocrizie. (Neo-)liberalii, inclusiv USB/USR, sînt bănuiți sub influența marxismului cultural, deci cu un program anti-Biserică.

Cert este că după ipocrizia unora va rămâne o clădire monumentală, un simbol al credinței și, nu în ultimul rînd, un spațiu foarte util pentru majoritatea creștin-ortodoxă a Capitalei, pe cînd din programul celorlalți nu se alege nici praful. Cum și de prosteasca idee că de banii ăștia s-ar fi putut face spitale, școli etc. Întîi pentru că nu de bani duc lipsă Sănătatea și Educația, ci de oameni cinstiți și pricepuți care să-i gestioneze cum se cade. Al doilea, pentru că nu s-ar fi făcut. Sau, dacă e să se facă, nimic nu împiedică Primăria Generală să le facă, avînd la dispoziție un buget de aproape un miliard de euro! Vă dați seama cît înseamnă 3,5 milioane de euro?

Claudiu Târziu

About Claudiu Târziu

Jurnalist, scriitor şi editor; cea mai recentă carte publicată: ”Rostul generației noastre. O perspectivă conservatoare asupra României postcomuniste” (Ed. Rost, București, 2019)

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


7 comentarii la „Raportarea electorală a partidelor la Catedrala Mîntuirii Neamului”

  1. Apropos despre ISLAMISM;nimeni pe lume nu are nevoie de moschei,nimeni care nu duce lipsa de putina logica nu ar trebui sa permita ridicarea unor asemenea Ciuperci Otravitoare,nicaieri in lume.

  2. PNL se duce la vale pe propria mana; descendentii securistilor-comunisti infiltrati in PNL au reusit sa distruga PNL cu mana actualilor lideri. RIP!

  3. Revista Sinteza din iulie are un reportaj despre comuna Peștera, cu titlul ”Republica Peștera”. Două administrații cu oameni cinstiți au schimbat radical comuna, ceea ce arată că am putea trăi mult mai bine în România. După ce a fost primar în Peștera, Valentin Vrabie a fost ales în Medgidia.
    Citiți reportajul la link:

    http://revistasinteza.ro/satul-din-campia-nesfarsita/3/

    Redau câteva fraze din articol:
    ”Dacă, în 2008, aveau 320 de asistați social și sute de șomeri, acum au doar 19 asistați cu boli grave și niciun șomer. Dacă atunci nu aveau niciun student din comună, acum au 26 și fiecare primește bursă lunară de 100 de euro de la comună. Dacă din alte sate se pleacă pe rupte, la Pestera sunt 1200 de cereri de stabilire de domiciliu, chiar și de la cetățeni din străinătate. Fenomenul Peștera este cu atât mai uimitor cu cât bugetul acestei comune este unul mic, din 60 de comune din județ, ei sunt pe locul 58 în ordinea mărimii bugetului.”

  4. Dupa parerea mea, atat Pandele primarul din Voluntari cat si Gabriela Firea – sotia – sunt credinciosi. Pandele a construit o catedrala ortodoxa in Voluntari.
    Initiativa de a ajuta Patriarhia, o vad mai mult ca pe o initiativa privata a Gabrielei Firea decat o decizie PSDului. Ponta (roman si ortodox) e ctitor de moschei…

    Partidul USB al lui Soros-Ciolos-Nicusor Dan e un partid al corporatiilor, FMI sau orice numai al romanilor nu… Un partid al vanzatorilor de tara.

    PNLul este infiltrat de masonerie. Se pare ca in Bucuresti sunt majoritari.

    PMPul lui Basascu-Udrea e tot o filiala soros, dar doreste sa prosteasca lumea pt a trece pragul electoral.

  5. „Politetea” fata de alte religii este auto-distrugere sociala si nicidecum „diversitate” ori „multiculturalism”.
    Faptl ca au la Pestera o moscheie nue semnificativ – musulmanii vare invadeaza acum Europa speculeaza „drepturile omului’ (fara Dumnezeu!), „corectitudinea politica” sis astfel prostia politicienilor este arma de distrugere in masa a societatii europene (aparenyt, multi-statale) – din pacate, post-crestina.
    Incurajarea invadatorilor sa ocupe Romania este un act anti-national; este potrivnic neamului (obiceiuri straine de care nu are nimeni nevoie) si „stingerea” credintei prin „oferirea” de alternative anti0crestne…
    Si dupa cati „caldicei” sau „progresisti” sint acum, o gramada de „indecisi” se vor laa atrsi de exotism.
    Femeile – dupa araboi cu bani iar barbatii – atrasi de ideea de poligamie si de „mantuiore” in iadul mahomedan cu harem… pe vecie.
    In special dupa apostyazia de grup din Creta, cand Biserica este decapitata de cei cazuti in erezie prin „uniatia” cu papismul si protestantismul sectar, in special in TRansilvania vor fugi oamenii spre „minciuna”, adica se vor departa de Crestinism, care este doar Orotodoxia.
    … La ce [mai] foloseste nevointa ortodoxa daca orice erezie, secta – fie animista, pagana, materialista…. demonice adica, … fac mantuirea posibila?
    Ca asta rezulta din ce s-a facut cu viclenie satanica in Creta, s-a turnat spurcaciunea ecumeniSTA (nu e nimic ecumenIC, atenti!) peste Ortodoxie, incercandu-se partasia minciunii cu Adevarul, a intunericului cu lumina prin contrazicerea dogmelor si calcarea in picioare a Crezului.
    Desigur, acesti apostati – incepand cu nivelul Patriarhal – se joaca cu cuvintele, prostesc pe cei care – fara indrumare duhovniceasca – se iau dupa „capul” lor scolit in materialism si consumerism, deci acesti minciuno-ierarhi s-au rupt de Biserica vie, ramanand sefi de organizatie = persoana juridica….. si fac mare bucurie ereticilor: papistasi – inclusiv „unitii” cu ei, sectanti protestanti (vechi, noi… tot de data recenta sint infiintate adunarile astea eretice) si desigur amuza pe pagani.

  6. Apreciez art. lui Claudiu pentru justeţe, claritate şi concizie. Încă o dovadă că se poate spune mult în puţine cuvinte. Multumiri!

Comentariile sunt închise.