fiecarevot.ro

Geeks for Democracy este un grup informal de pe Facebook, de oameni care știu tehnologie și care cred că aceasta poate fi folosită pentru a face ca societatea să fie mai bună, astfel încât fiecare om să își poată exprima opiniile în mod liber, iar cei aleși sa fie cu adevărat reprezentanții celor care i-au ales.

Unul din proiectele grupului este ca, alături de ONG-uri, să pregătească o campanie de conștientizare privind implicarea ca observatori interni în alegerile parlamentare din Romania. Prin platforma deschisă de curând, fiecarevot.ro, Grupul își propune să atragă 18.000 de observatori voluntari, pentru a putea acoperi activitatea tuturor secțiilor de votare din țară.

O dată la 4 ani există un moment e de maximă importanță pentru clasa politică: se decide cine va administra bugetul țării – de 200 miliarde euro – pentru următorii 4 ani și cine numește persoanele în mii de funcții bănoase.

Noi nu suntem suficient de atenți la alegeri. O dovedește procentul de voturi exprimate (mult mai mic decât în alte țări, cu democrații consolidate) și numărul mic de observatori independenți.

Pe platforma fiecarevot.ro există un calcul: pentru un Parlament cu 466 membri, bugetul pe patru ani pentru fiecare parlamentar depășește 400 mil. euro, ceea ce corespunde unei valori a votului de peste 17 mii euro. Pentru a schimba rezultatul cu 10% este suficient ca în fiecare secție de votare să fie ”transferate” doar 30 de voturi.

Un observator independent este un arbitru civic, care își dedică o zi pe an alegerilor. Alături de observatorii trimiși de partide, ei pot arăta că, într-adevăr, e important cine numără voturile.

 

Alina Ioana Dida

About Alina Ioana Dida

Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „fiecarevot.ro”

Comentariile sunt închise.