150 de ani de la prima Constituție a României

Vineri, 25 noiembrie, Patriarhia a organizat un eveniment de celebrare, cu ocazia împlinirii a 150 de la promulgarea primei Constituții a României, la care președintele Klaus Iohannis nu a participat. Motivul oficial, conform purtătorului de cuvânt al Administrației Prezidențiale:

Ziua Constituției este pe 8 decembrie, iar domnul Președinte Klaus Iohannis va fi prezent la Curtea Constituțională pe data de 8 decembrie, prilej cu care va susține și o alocuțiune.

Motivul real este legat de opiniile diferite ale președintelui Klaus Iohannis față de ințiativa Coaliției pentru Familie, susținută și de Biserica Ortodoxă, de modificare a Constituției actuale în sensul protejării familiei.

Dar să revenim la Constituția din 1866. Puțină lume știe că Constituția „belgiană” de la 1866 a trecut prin trei etape până la publicarea sa finală. Dezbaterile cele mai furtunoase au fost legate de condițiile în care se putea acorda cetățenia română străinilor și de condițiile în care se putea achiziționa pământ. În final a trebuit să se țină cont de „preocupațiunea Românilor. Poporul Român, foarte gelos de naționalitatea sea, [care] s`a arătat tot-d`auna timid în fața ori cărei disposițiuni legislative în care a putut vedea cea mai mică amenințare pentru a sea naționalitate”.

Dezbateri parlamentare la Constituția din 1866
Dezbateri parlamentare la Constituția din 1866

Un alt subiect, pe locul III ca importanță, l-a constituit declararea Bisericii Ortodoxe Române și a celei Greco-Catolice ca biserici românești (nici un Remus Cernea nu se isteriza pe atunci).


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost